Consumul de apa seltzer, aflat in tendinte, a dat nastere intrebarilor de genul „este apa carbogazoasa la fel de sanatoasa ca apa plata?”. Jurnalistul Atlantic Derek Thompson a criticat acest tip de intrebari numindu-le „miscari de elita” pentru determinarea oamenilor sa obsedeze de obiceiurile lor deja sanatoase.
Criticii de apa carbogazoasa reflecta obsesia de a avea un control perfect asupra dietei noastre, spun expertii.
Michelle Pillepich, dietetician si antrenor personal, spune ca acest concept wellness este deosebit de problematic pe retelele de socializare.
„Atat de multi influenceri sau celebritati promoveaza produse ca fiind cheia spre sanatate, de obicei foarte scumpe” spune Pillepich. „Acestia creaza un nivel al sanatatii de neatins, presupus, pe care il pot avea doar cei foarte bogati, elita. Promoveaza minciuna prezentand, de fapt, niste elemente de baza. „
Apa plata versus apa carbogazoasa
Preocuparea noastra trebuie sa fie despre aportul zilnic de lichide si nu despre etichetarea apei carbogazoase.
„Daca apa carbogazoasa este mai atragatoare si are un gust mai bun pentru cineva, aceste lucruri vor ajuta acea persoana sa stea hidratata si spun sa o bea„.
Apa carbogazoasa poate fi o alternativa excelenta pentru persoanele care doresc sa renunte la consumul de sucuri carbogazoase, care au un continut ridicat de zahar si acizi. Desi apa carbogazoasa contine si acid fosforic sau citric, care poate dauna dintilor, nivelul sau de acid este mai mic decat cel al multor bauturi racoritoare.
Oricum, inlocuirea sucurilor cu apa acidulata functioneaza pentru toata lumea.
Karisa Karmali, antrenor personal certificat a schimbat sucul acidulat cu apa minerala pentru a-si reduce aportul de zahar. Dar a simtit durere de dinti si balonare in stomac atunci cand a baut apa minerala.
Asadar, acum ea opteaza ca in locul apei carbogazoase sa consume apa aromata, infuzata cu mere, fructe de padure si citrive ca alternativa racoritoare.
Alegerea dietei perfecte
Printre marea varietate de bauturi carbogazoase, apa acidulata cu alcool, hard seltzer, a aparut ca o alternativa sanatoasa la alcool, avand un continut scazut de calorii, zahar si carbohidrati. Seltzurile White Claw au dominat piata americana a bauturilor alcoolice in 2019, avand vanzari de 1.5 miliarde de dolari.
Daca iti place aceasta bautura si vrei sa o bei, minunat. Daca o bei ca alternativa sanatoasa atunci cand iti e pofta de o bere….atunci este aceeasi mentalitate periculoasa.
Multe persoane sunt obsedate de ingredientele din mancare si bautura, dearece vor sa aiba control complet asupra sanatatii lor. Acest lucru este pur si simplu imposibil deoarece factori precum genetica, somnul si stresul, care contribuie la sanatatea generala nu sunt legati de alimente si bauturi pe care le consumam.
Conversatiile despre „cel mai sanatos” tip de apa, alimente sau bautura alcoolica pot provoca daune persoanelor cu modele alimentare dezordonate. Aceasta anxietate pentru sanatate poate contribui la o tulburare alimentara numita ortoexie. Ortoexia este o obsesie vizavi de mancare sanatoasa si alimentatia „curata”. In loc sa se concentreze pe calorii si cantitati, persoanele care se lupta cu ortoexia sunt fixate pe un anumit ingredient sau sunt ingrijorate daca un anumit tip de mancare va provoca boli.
Sugerez ca evaluarea tiparului alimentar general este mai utila decat reducerea la zero a unei singure componente.
Este vorba de imaginea de ansamblu. Ceea ce face de la masa la alta nu este la fel de important ca aspectul tiparelor de la saptamana la saptamana sau luna la luna.
Recomand o abordare holistica a sanatatii.
Sanatatea nu este doar fizica ci si mentala, emotionala si relationala. Daca aceasta abordare asupra apei carbogazoase va creste anxietatea fata de sanatatea ta sau te va stresa atunci asta iti dauneaza santatii, doar intr-un mod non-fizic.
Veti gasi in acest articol denumiri precum: apa minerala, apa minerala carbogazoasa, apa carbogazoasa, sifon, apa cu acid. Toate acestea fac referire la acelasi tip de apa, excluzand faptul ca intre ele pot exista diferente – exemplu – apa minerala carbogazoasa teoretic ar trebui sa fie apa minerala carbozificata iar sifonul este apa de la robinet cu diozid de carbon. Evident ,scopul a fost de a prezenta fapte despre apa cu acid care poate lua diferite forme de denumire in obisnuinta fiecaruia dintre noi.