Acest termen medical se poate traduce foarte usor prin popularul „ragait” si apare foarte des la nou nascuti si sugari. Desi din punct de vedere stiintific s-a dovedit ca nu este un fenomen de o importanta deosebita, totusi acest banal reflex al copilului se „bucura” de o foarte mare popularitate in randul discutiilor mamelor. Ce este totusi eructatia si daca are sau nu o importanta vitala in viata nou nascutului vom vedea in cele ce urmeaza.

Ce este eructatia si cum apare?
Este un reflex digestiv care apare sub forma eliberarii aerului din stomac pe cale bucala, uneori insotit chiar si de putin lapte. Acest fenomen apare mai des la copilasii alaptati la san (atunci cand probabilitatea ca micutul sa inghita aer este mai mica) si mai des in randul celor alaptati cu biberonul. Cu toate acestea nu se poate vorbi de o medie precisa a eructatiei. Fiecare copil e diferit, digera mancarea altfel iar acest reflex apare aleatoriu. Unii copii eructeaza in timpul suptului, altii dupa ce au mancat iar altii chiar nu eructeaza.

Citeste si:  Malformatiile la bebelusi

Trezim copilul ca sa eructeze?
Chiar daca a mancat in timpul zilei sau noaptea, nu este necesar sa trezim din somn bebelusul ca sa ragaie. Acest fenomen se desfasoara firesc, ca sughitul si nu trebuie sa ii cautam explicatii stiintifice sau sa ne panicam daca nu apare deloc.

Cum determinam un copil sa elimine aerul din stomac?
In cazul in care observati ca nou nascutul eructeaza des, este bine ca dupa masa sa il asezati cu capsorul pe umarul dumneavoastra, batandu-l usor pe partea stanga a spatelui, sus, intre coloana si omoplat. Va eructa probabil si doar la o simpla asezare in brate si mangaiere a spatelui. Daca insa acest fenomen nu apare dupa aproximativ 10 minute, renuntati si culcati copilasul fara grija pe o parte, preferabil partea dreapta. Medicii spun ca ar fi bine sa evitam asezarea pe spate pentru somn, aceasta pozitie fiind suspectata ca fiind una din cauzele mortii subite a sugarului.

Citeste si:  Nou nascutul si fratele mai mare

Ce spun medicii?
Daca sotii Capraru, in cartea lor “Mama si copilul” spun ca eructatia poate provoca distensii ale stomacului, tulburari digestive si chiar poate reprezenta o cauza a aparitiei colicilor, Anne Bacus in „Manualul parintilor” sustine ca ragaitul nu este nicidecum un fenomen caruia sa i se acorde o importanta deosebita, aparand natural si trecand cu timpul, de la sine. Noi am combina aceste opinii si am spune ca eructatia are rolul sau, trebuie tratata ca atare si nu trebuie luata in seama mai mult decat este cazul. Informarea din timp este esentiala, iar cunoasterea propriului copil la fel de importanta. Poate chiar mai mult.

Articolul precedentGravida si cateva mici neplaceri ale sarcinii
Articolul următorPrima plimbare a unui bebelus

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau