Unul din drepturile fundamentale ale copiilor, poate cel mai important il reprezinta dreptul alaptarii naturale. Este foarte bine stiut ca laptele matern reprezinta masa de capatai atat a noului nascut cat si a sugarului. Astfel, cei mici nu au nevoie de nimic altceva in afara de aceasta masa copioasa (uneori nici ceai sau chiar apa) care le asigura aportul necesar de vitamine, minerale si toate elementele necesare dezvoltarii aromonioase a copilului. Au aparut insa in ultimii ani diverse variante ale hranirii copilului, uneori in lipsa laptelui matern, alteori in cazuri speciale. Ce este mai rau il reprezinta faptul ca si ignoranta sta la baza alterarii acestui proces de hranire, foarte simplu de altfel. Sa vedem de ce.

Odata cu aparitia problemelor in ceea ce priveste alaptarea naturala (stim cu totii ca deja alaptarea la san a devenit o adevarata industrie, prilej de controverse si polemici pe toate planurile – media, retele sociale, forumuri), au aparut si reactiile care pe cat de constuctive trebuiau sa fie, pe atat de negative s-au dovedit. La baza acestei situatii stau lipsa informarii sau dimpotriva folosirea informatiei in mod eronat, prejudecatile, aroganta si uneori o incapatanare de a nu accepta lucrurile asa cum sunt aproape nefireasca la o mamica. Noi am spune ca toate aceste neplaceri s-ar putea situa pe un plan sanatos, „tratandu-le” corespunzator: cu calm, un dram de bun simt, fler si o doza consistenta de rabdare si intelegere.

Citeste si:  Cum afecteaza zaharul dezvoltarea copilului. Care sunt alternativele dulci, dar sanatoase, ale zaharului

Bunaoara, orice mamica care se pregateste sa alapteze trebuie sa stie inca de la inceput cat de miraculos este laptele matern, cat de benefic pentru copil. Laptele de vaca sau formula din comert reprezinta doar masa pe care o va lua sugarul in cazul in care mama nu are lapte, acesta este insuficient sau calitatea acestuia este indoielnica. Si chiar si in cazurile acestea trebuie luat in considerare urmatoarele:

Medicii spun ca laptele de vaca nu este recomandat copiilor sub un an, varianta mai buna fiind formula din comert (laptele praf), acesta gasindu-se pe rafturile magazinelor si farmaciilor sub diverse forme, de la diferiti producatori si pe categorii de varsta. Medicii isi explica astfel pozitia: laptele de vaca este foarte gras, particulele de grasime adunandu-se la suprafata, este usor alterabil si mai greu de digerat de catre copiii mici. Acelasi lucru se intampla si cu laptele de capra. Desi mult mai slab decat cel de vaca, mai sarac in calciu dar mult mai hranitor si sanatos, el poate provoca tulburari digestive la sugari. Pe de alta parte, la copiii peste un an el isi poate gasi o intrebuintare minunata (de exemplu, o cura de lapte de capra combinat in proportie de jumatate cu lapte de vaca, pe tot parcursul iernii, poate asigura copilului o sursa naturala indestulatoare de vitamine si minerale, foarte benefice sistemului imunitar).

Citeste si:  Lucrurile pe care niciodată nu ar trebui să le spui unei prietene însărcinate care s-a luptat cu infertilitatea

La formula de lapte se schimba… formula. Producatorii au echilibrat mineralele si vitaminele astfel incat ele sa nu produca tulburari de digestie nou-nascutilor si sugarilor, avantajul fiind si acela ca se adreseaza tuturor categoriilor de varsta.

Desigur, tot ce este natural este si sanatos. Cu toate acestea, medicii isi impart parerile si in aceasta privinta. Unii specialisti spun ca „nu mai este vremea bunicii”, ca nevoile bebelusilor nu mai sunt aceleasi si ca laptele de vaca este chiar daunator. S-a ajuns chiar si la o lansare de programe „anti laptele de vaca”. Adevarul este ca in aceasta tabara sunt mai multi adepti, asa ca ramane sa urmarim cu interes aceasta polemica si cum se va finaliza ea…

Articolul precedentLumea, perceputa de bebelus
Articolul următorCine primeaza – mama sau femeia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau