Continuam articolul de data trecuta in care va povesteam despre reteta mea de sampon home made pentru par, asa cum ti-am promis.
Poate ca vei gasi util acest articol despre cum imi spal eu parul fara a mai folosi sampon. Apropo, nu imi vopsesc parul si ma spal, aproximativ o data pe saptamana folosind metoda co-spalare. Practic, ma spal cu un balsam natural simplu…si atat. Fara sampon si parul meu este tot timpul sanatos.

Acum s-ar putea sa te cam speri cand iti voi spune ca: nu am mai folosit sampon sau balsam de trei luni.

Te rog sa nu pleci si sa stai sa iti povestesc.

Intr-adevar, nu am atins nici un sampon si nici nu intentionez sa folosesc unul in viitorul apropiat. Parul meu este curat si sa fiu sincera, nu stiu daca a aratat atat de sanatos in ultimii ani.

Acum ceva ani, am inceput sa citesc despre cum sa nu mai folosesc sampon pentru par si am fost intrigata de acest subiect. Dar am ramas si perplexa. De ce m-as deranja? Ce este rau in utilizarea samponului? Nu este parul meu gras si mirositor?

Asa ca am citit cateva saptamani, adunand informatii si intr-o noapte dupa ce am citit despre conceptul „fara-sampon” pentru a 12-a oara, am decis sa-i dau o sansa acestei idei. Daca nu functioneaza ma voi intoarce la sampoanele mele scumpe.

Dar mi-a placut si am facut pasul.

De ce sa ma spal fara sampon?

Inainte de a renunta la sampon vreau sa iti spun de ce este o idee buna sa faci asta. Exista o multime de informatii valoroase pe internet, asa ca nu voi reinventa roata. Iti dau exact motivele care mi s-au parut cele mai importante pentru a lua decizia de a ma spala pe cap fara sampon:

1. Samponul este un detergent

Samponul iti curata parul dar indeparteaza tot uleiul acela sanatos pe care corpul il produce in mod natural. Aceste uleiuri iti protejeaza parul, il mentin moale si puternic.

Samponul a fost folosit abia la incepului secolului al XX-lea. Inainte de acesta oamenii se bazau pe sapun, care spala parul la fel de bine fara a mai elimina uleiurile importante. Dar sapunnul nu functioneaza bine in apa alcalina si cand apa in zonele civilizate a inceput sa fie din ce in ce mai alcalina, sapunul a devenit o provocare. Astfel sapunul a inceput sa faca parul mai slab si mai aspru. Asa ca a aparut samponul, comercializat ca avand un singur beneficiu, acela de a functiona la fel de bine in apa dura cat si in apa mai putin dura.

Citeste si:  6 pozitii de somn pe care multi oameni nu le stiu

Detergentul este dur. Ma indoiesc ca am folosi acelasi lichid pentru a spala vasele dar in esenta asta facem cu samponul.

2. Samponul contine tot felul de substante chimice

Eu evit de obicei mancarea de proasta calitate; fac tot posibilul sa raman fidela alimentelor naturale, intregi, care provin din pamant, precum si carne de ierbivore. Dar pielea este cel mai mare organ al nostru si este extrem de poroasa – substantele pot patrunde cu usurinta in sange direct prin pielea noastra si pot ramane mult timp.

Intrucat incercam sa evitam alimentele care contin ingrediente greu de pronuntat, am considerat ca nu are sens decat sa respectam aceleasi standarde pentru solutiile cu care ne spalam pielea. Si vorbesc despre sampon.

Majoritatea sampoanelor contin, ulei mineral, un produs secundar care se obtine atunci cand benzina este distilata din titei. Este adaugat la sampon, impreuna cu alte sute de produse pentru a acoperi firele de par, oferind parului stralucire artificiala. Si deoarece nu poate fi absorbit de piele, ca si celelalte ingrediente actioneaza ca o bariera asupra scalpului, impiedicand eliberarea uleiului natural produs de organism – necesitand astfel mai mult sampon pentru a indeparta grasimea.

Acesta este motivul pentru care cu cat folosesti mai mult sampon, cu atat vei avea nevoie de mai mult.

3. Samponul este un cost inutil

Deoarece samponul nu este cu adevarat necesar, utilizarea acestuia creeaza un ciclu care necesita o dependenta, impreuna cu alte produse pentru par. Pentru a combate eliminarea uleiurilor de protectie, ai nevoie de un agent de protectie artificiala numit balsam.

Si pentru ca acum patul meu este acoperit cu substante care nu sunt naturale este nevoie de mai multe substante nenaturale pentru a-l mentine stilat, puternic si functional. Lista de geluri, ceara si alte produse pentru par disponibile ar putea ocupa pagini intregi pe verzuliu.ro.

Citeste si:  Retete din ingrediente naturale pentru stoparea petelor pigmentare

Are sens sa elimini ceva de care nu ai nevoie. Preferi sa cheltuiesti banii in alta parte.

Exista o multime de alte motive: samponului provoaca sotului meu uscarea scalpului si mancarime si pe langa acest lucru am avut si cheltuieli suplimentare pentru achizitionarea samponului pentru copii nostri. Desi aceasta nu este o situatie de viata si de moarte pentru noi, in orice caz, a avut din ce in ce mai mult sens sa oferim parului o viata fara sampon.

Asadar, cum faci sa te speli fara sampon?

Bicarbonatul de sodiu este prietenul tau. La fel ca multi detergenti naturali, reteta nu este statica si poate fi modificata pentru a se potrivi nevoilor tale. Cantitatea standard pentru ingrijirea parului este o lingura de bicarbonat de sodiu la o cana de apa. Daca ai parul cret sau mai gros ar putea sa fie nevoie de putin mai mult bicarbonat de sodiu, iar daca ai parul subtire sau fin ar putea sa fie nevoie de mai putin. Experimenteaza si vezi care e cantitatea potrivita pentru parul tau.

Folosesc o sticla simpla pentru condimente. Pun in ea o lingura de bicarbonat de sodiu cu o palnie si apoi o umplu cu apa de la chiuveta. Amestec bine pana se dizolva bicarbonatul de sodiu si este gata de utilizare.

Otetul de mere este urmatorul tau prieten


Otetul de mere este usor acid, funtionand bine pentru a contracara bicarbonatul de sodiu si, astfel functioneaza ca un inlocuitor excelent pentru balsam. Otetul de mere indeparteaza foliculii de par, sigileaza cuticula si echilibreaza pH-ul parului.
Reteta standard este, de asemenea, o lingura de otet de mere la o cana de apa. eu folosesc sticle in care au fost condimente. Nu cumpar sticle special pentru acest amestec.

Acum parul meu se ingrijeste singur cu uleiurile naturale produse de corp. Dar pentru mai multa sanatate pun un pic de ulei de par si il las cateva secunde apoi il clatesc.

Iarna, voi adauga putin unt pentru par pentru a completa rutina mea de ingrijire a parului.

Articolul precedentCum sa iti faci propriul sampon in casa. Reteta sampon handmade!
Articolul următorDe ce dorm japonezii pe podea? 5 motive pentru care trebuie sa incerci si tu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau