Ca dieta in trend, intermittent fasting te provoaca sa mananci doar in intervale de timp specifice, ziua.
Un studiu recent a concluzionat ca postul intermitent nu ajuta la pierderea in greutate la persoanele considerate supraponderale sau obeze.
Fasting sau postul a fost mult timp inclus in sfera ritualurilor oamenilor din diverse motive. De fapt, Hipocrate, tatal medicinei moderne, a prescris postul, adesea, ca practica pentru vindecarea corpului.
In timp ce tiparele de alimentatie restrictiva au radacini spirituale si medicinale, postul intermitent s-a alaturat acum dietelor in tendinte. Cercetarile care sustin acest lucru nu sunt insa concludente.
Un studiu recent si-a propus sa determine efectul consumului cu restrictii pe un interval de timp, asupra pierderii in greutate si a concluzionat ca intermittent fasting produce aceleasi rezultate ca mancatul normal din timpul zilei. Dar la o privire mai atenta asupra studiului se observa ca nici aceste rezultate nu ar trebui considerate concludente.
Studiul Intermittent Fasting
Studiul publicat in JAMA Internal Medicine, a observat 141 de persoane, random, pe parcursul a 12 saptamani.
Participantii la acest studiu au fost femei si barbati cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, cu un indice de masa corporala de 27-43, considerate clinic persoane supraponderale sau obeze.
Acestia au fost impartiti in doua grupuri, unul cu consum restrictionat in timp (TRE) si altul cu mese constante (CMT). Grupul TRE a fost instruit sa manance cat doreste la pranz pana la ora 20:00, apoi sa se abtina complet de la a manca pana a doua zi la pranz. Grupul CMT a fost instruit sa manance 3 mese, la orele normale, pe zi.
Pe parcursul celor 12 saptamani, cercetatorii au inregistrat modificari ale greutatii corporale prin intermediul scalei de greutate inteligente, iar participantii au raportat arderea zilnica a caloriilor intr-o aplicatie mobila personalizata.
Dintre cei 141 de participanti, 116 au fost inclusi in studiu. Grupul TRE a cunoscut o scadere modesta a greutatii, care a fost aproape ca si la grupul CMT. Cercetatorii au concluzionat ca un consum limitat la ore nu duce la pierderea in greutate si nu ofera beneficii cardiometabolice.
Defecte si cercetari suplimentare
Restrictia calorica obtinuta prin postul intermitent a produs imbunatatirea diferitelor conditii de sanatate si cresterea duratei de viata a animalelor. Dar cand vine vorba de oameni, exista o lipsa semnificativa de date cu privire la orice beneficii pe termen lung. Acest lucru reflecta acest fapt.
„Ca in orice dieta in trend sau incercare de a gestiona greutatea, daca tai alimente din lista, pe care le-ai manca in mod normal, probabil vei pierde in greutate.” Natalie Allen.
Fiziologul Helen Kollias, director la Science at Precision Nutrition, remarca faptul ca problemele metodologice sunt frecvente la studiile de acest gen din cauza lipsei de control si identifica vreo cateva aspecte pentru o consideratie critica.
In primul rand, perioada de 16 ore de intermittent fasting implementata in studiu este usoara. Daca participantii evita mesele intre orele 20:00 si 12:00 a doua zi, in esenta se omite doar micul-dejun, ceea ce este o practica obisnuita pentru multi indivizi. In timp ce unele forme mai riguroase de intermittent fasting, insemnand perioade de 18-24 de ore in care nu ar trebui consumate calorii, oamenii de stiinta inca nu inteleg pe deplin impactul acestui lucru asupra sanatatii in general.
Un alt punct important de luat in considerare: participantiilor li s-au restrictionat orele la care au luat masa, dar nu ce au mancat sau cat. Fara urmarirea aportului caloric, spune Kollias, este greu de aflat daca intermittent fasting a produs pierdere in greutate.
La confuzia creata de intermittent fasting, se adauga vedetele si autoproclamatii „Hackeri de sanatate” care insista sa adere la aceasta dieta spunand ca ofera rezultate care vor schimba viata. Dieteticianul Natalie Allen are o abordare mai realista.
Un succes al studiului este indicatorul realitatii sale. Mai multi participanti din grupul TRE au renuntat. Orice dieta necesita angajament pe o perioada de timp pentru a vedea rezultatele, iar postul intermitent poate necesita o abordare considerabila. Aceasta schimbare majora a stilului de viata nu este o tranzitie usoara sau durabila pentru toata lumea.
Ar trebui incercata dieta intermittent fasting?
Mai degraba, decat sa privesti postul intermitent ca pe un pirat al dietelor, practica sa ar trebui sa se incadreze intr-o serie de obiceiuri care impreuna pot oferi beneficii durabile.
„Pentru unii este mai mult o mentalitate devenind mai atenti la ceea ce mananca”, spune Alen. „Pur si simplu controleaza caloriile, nu exista nimic magic in acest sens”.
Intelegerea dezavantajelor postului intermitent este, de asemenea, o parte importanta a puzzle-ului. Exista un potential puternic de foamete severa si supraalimentare, precum si de oboseala fizica si mentala crescuta.
„Creierul are nevoie de glucoza pentru a functiona si nu o stocheaza foarte rapid.” spune Allen. „Deci, daca nu mananci nimic pana la pranz, corpul tau va avea nevoie de timp pentru a se adapta la asta”.
A stabili daca intermittent fasting (post intermitent) este o dieta potrivita pentru tine se reduce la cunoasterea sa.
Cum arata programul tau zilnic? Cat de activ esti? Cat de des mananci in oras? Este posibil sa urmezi un regim strict?
Raspunsurile la astfel de intrebari te vor ajuta sa intelegi mai bine realitatea.
Cand trebuie tinut intermittent fasting ca practica sigura pentru slabit?
Postul intermitent nu este recomandat pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanelor cu varsta sub 18 ani, celor cu antecedente in alimentatie dezorodonata sau persoanelor cu anumite afectiuni medicale precum diabetul.
Acestea fiind spuse, pana la cercetari mai solide, un stil de viata sanatos este cel mai sigur si eficient mod de a slabi – iar astfel de obiceiuri sunt mult mai usor de implementat.
Trebuie sa ne folosim de practicile despre care stim sigur ca functioneaza. Ele sunt de baza dar multi oameni nu tin cont de asta.
Pentru a pierde in greutate intr-un mod sanatos, expertii recomanda diete bogate in fibre, antioxidanti si proteine slabe la fiecare masa; portiuni adecvate si hidratare; exercitii fizice regulate si prioritizarea sanatatii intestinelor prin pre- si probiotice.
Cercetarile privind beneficiile postului intermitent raman incerte, iar dieta inseamna un angajament considerabil. Daca iti formezi obiectivul de a slabi, concentreaza-ti energia pe metode incercate si adevarate, cum ar fi exercitiile fizice regulate, nutritie adecvata si hidratare.
Citez : Alen. „Pur si simplu controleaza caloriile, nu exista nimic magic in acest sens”.
Sunt total de acord . Am inceput și eu de 4 zile intermittent fasting dar, un mare DAR am grija la calorii și beau mai multe lichide că de obicei. Eu oricum nu iau micul dejun (obișnuință) și am renunțat la paste făinoase,prăjeli și pâine . In concluzie mă simt mult mai plina de energie de când am adoptat acest stil.