În zilele noastre, supermarketurile sunt invadate cu tot felul de produse de băut considerate a fi sănătoase. Acestea promit consumatorilor că le oferă energie, vitamine, căci sunt fabricate din ingrediente „super naturale”. De obicei acest lucru nu este aşa, ci este doar un joc de marketing. Aşadar, citiţi mai departe zvonurile şi adevărul despre anumite băuturi de care ne lovim zilnic sau chiar obişnuim să le consumăm.
- Băuturile energizante
Ce se spune – de obicei bogate în zahăr sau cofeină, aceste băuturi vă oferă energia necesară pentru întreaga zi sau chiar întreaga noapte.
Adevărul – acestea pot cauza tulburări ale somnului: insomnie, nervozitate, iritabilitate. De asemenea pot cauza şi dureri stomacale sau chiar palpitaţii. Ar fi mai bine să beţi cofeină pe care o găsiţi direct în cafea sau ceai.
- Vitaminele dizolvate în apă
Ce se spune– acestea promit că-ţi vor oferi mai multă energie, va îmbunătăţi capacitatea de memorare şi îţi vor creşte imunitatea corporală.
Adevărul – la baza acestora stă zahărul cu ceva vitamine, minerale şi arome amestecate. Dacă în regimul tău de viaţă simţi că duci lipsă de anumite vitamine, mai bine ia multivitamine în loc de aceste băuturi.
- Băuturile „super fruct”
Ce se spune – suc preparat din fructe exotice, ambalate cu antioxidanţi şi alţi nutrienţi care vă ajută la lupta cu durerile articulare, boli de inimă, cancer şi multe altele.
Adevărul – da, conţin antioxidanţi, dar mai mult conţin sucurile normale de portocale şi struguri. Mai mult decât atât, în aceste băuturi se adaugă foarte mult zahăr sau sirop de porumb. Alegeţi doar sucurile care conţin 100% fruct, de obicei cele care sunt preparate în faţa dumneavoastră.
- Ceai rece
Ce se spune – este îmbuteliat în sticle care împiedică pătrunderea antioxidaţilor, făcându-l mai sănătos decât un suc obişnuit.
Adevărul – băutorii de ceai (în special cei de ceai verde), pot avea un risc mai scăzut în a avea probleme de memorie, cancer sau alte boli, datorită antioxidanţilor. Dar antioxidanţii dispar la un moment dat, aşa că un ceai preparat natural este mult mai sănătos, decât unul îmbuteliat. De obicei sticlele de ceai conţin şi calorii. Sfat: prepară-ţi propriul ceai.
- Băuturi dietetice
Ce se spune – Sucuri şi ceaiuri preparate cu îndulcitori artificiali, de tipul aspartam sunt foarte populare, deoarece acestea conţin de obice o cantitate foarte mică de calorii.
Adevărul – nu este nicio nenorocire dacă beţi o astfel de băutură la diverse ocazii. Dacă faceţi acest lucru, optaţi pentru o băutură cu îndulcitor natural. Totuşi, băuturile dietetice sunt o alegere proastă, întrucât papilele gustative s-ar putea să vă intensifice poftele, ceea ce vă va face să vreţi să consumaţi alimente sau băuturi dulci.