In scopul protejarii si mentinerii sanatatii intregii familii, putem inlocui produsele de curatenie si de igiena ce contin ingrediente chimice, cu produse eco preparate in casa. Nu este nevoie de o indemanare speciala sau de studii intense pe acest domeniu, ci numai de obtinerea unor retete corecte, de procurarea ingredientelor si a ustensilelor necesare, si nu in ultimul rand de dorinta reala de a renunta la produsele comode achizitionate din comert.
Desigur, o urmare a renuntarii la produselor chimice ar putea fi achizitionarea produselor certificate eco, insa lipsa increderii in acestea sau preturile mai ridicate decat a celorlalte produse, poate determina incercarea prepararii acestora in casa.
Astfel, din categoria produselor pentru curatenie intra cele pentru dezinfectat, de spalare a bucatariei, a baii, a mobilei sau pardoselilor, a geamurilor, precum si diverse solutii pentru remedierea unor probleme. Ca si dezinfectant general, se poate folosi un amestec de doua lingurite otet, o lingurita de amoniac, patru cesti de apa cu doua linguri de apa minerala si cate un sfert de lingurita din uleiuri esentiale de lamaie, pin, cimbru, ceai verde si eucalipt, ce se poate pastra in recipient cu pulverizator.
Mobila se poate curata bine cu ulei de masline (jumatate de lingurita) si otet sau suc de lamaie, (un sfert de ceasca), iar mucegaiul se poate elimina prin pulverizarea unui amestec din doua lingurite de ulei esential de ceai verde adaugate in doua cesti de apa.
Obiectele sanitare pot fi curatate cu o pudra obtinuta din 250 ml de bicarbonat de sodiu cu 60 ml de borax, iar pardoseala se curata foarte bine cu un sfert de ceasca de otet in care se pun 12 picaturi de ulei esential de lavanda, si se amesteca cu apa in galeata.
Otetul este folositor si in curatarea geamurilor, amestecat cu apa, precum si la desfundat tevile alaturi de bicarbonat de sodiu si apa calda. Odorizantele chimice de camera se pot inlocui cu succes cu un amestec dintr-un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu in care se adauga suc de lamaie, 12 picaturi din uleiul esential preferat si o ceasca de apa calduta, cu care se poate pulveriza in camera.
Ca si detergent de rufe se poate folosi o reteta ce are ca ingredient sapun vegetal razuit, aproximativ o ceasca, ce se amesteca cu carbonat de sodiu, care este o soda de rufe dar nu este soda caustica, si cu jumatate de ceasca de borax folosit pentru dedurizarea apei. Folosind doua linguri din acest amestec, hainele se vor curata foarte bine fara sa contina nici o substanta chimica. Dupa cum se observa, baza curateniei cu produse eco o constituie bicarbonatul de sodiu, otetul, lamaia, uleiul de masline si uleiurile esentiale.
Pe langa produsele de curatenie eco, putem prepara in casa si cosmetice eco, ce nu sunt costisitoare, nu sunt dificil de preparat si au efecte mai blande si chiar mai eficiente decat produsele uzuale ce contin substante chimice.
Cremele pentru fata au la baza folosirea uleiurilor naturale, cum sunt cele de migdale, de argan, avocado sau jojoba, de samburi de struguri sau de caisa, ce se pot amesteca cu unt de shea si uleiuri esentiale si vitamina E. Amestecul ingredientelor se face pe baie de abur si produsul obtinut se pastreaza la frigider. Pentru tenul uscat se adauga in plus ceara de albine si apa de trandafiri, sau glicerina vegetala.
Toate cremele obtinute se pastreaza in recipiente etanse, se aplica numai pe tenul curat si se maseaza cu varfurile degetelor pana la absortia completa. Pentru cei mai experimentati, exista si retete de preparare in casa a diferitelor uleiuri din plante, cum este cel din galbenele obtinut din ulei de masline si flori de galbenele, a lotiunilor pentru ten, asa cum este cea formata din otet de mere, flori de lavanda si flori de rozmarin, si a mastilor de fata din pudra de lemn de santal. De asemenea, untul de corp se poate prepara destul de usor din amestecul unei linguri de ulei de migdale, una de ulei de cocos, una de unt de cacao, trei picaturi de vitamina E si zece picaturi de iasomie.
Otetul poate fi preparat in casa din plante aromatice cum ar fi busuioc, lavanda, rozmarin, patrunjel, salvie, cimbru si menta, ce se amesteca cu otet de mere si se strecoara dupa ce a stat acoperit timp de o saptamana.
Observand gama variata de produse eco ce pot fi preparate in casa, efectele lor pozitive pentru frumusete si sanatate, usurinta pregatirii lor si utilitatea de care dau dovada, se poate concluziona ca inlocuirea produselor ce contin substante chimice cu cele eco este un pas usor de urmat si foarte intelept.
Trecand peste usurinta folosirii produselor gata preparate si ignorarea efectelor nocive ale acestora asupra sanatatii pe termen lung, se poate crea o obisnuinta in prepararea produselor eco si utilizarea lor exclusiva.