Fara indoiala ca ai auzit, pana acum, ca bebelusii nu doar ca iti iau toata energia din corp, ci si pe cea mentala. Desigur, un copil iti ocupa timpul de dimineata pana seara, insa nasterea unuia poate fi comparata, cu greu, cu o lobotomie. De fapt, maternitatea poate fi tichetul spre o minte care lucreaza mult mai bine si spre rezultate intelectuale deosebite.
Asa spune Katherine Ellison, autoarea cartii „Creierul mamicilor: cum ne face maternitatea mai destepte”. In paginile acesteia, autoarea care a castigat premiul Pulitzer, mama a doi baietei, prezinta dovezi incontestabile ca nasterea unui copil te poate face mai isteata.
Cum afecteaza maternitatea creierul femeilor?
Multe mamici isi fac griji ca isi vor pierde mintile printre atatea scutece, biberoane si plans de copil. Mai mult, se tem ca isi vor pierde capacitatea de a lucra sau de a intretine relatiile sociale la nivelul la care o faceau pana in momentul nasterii.
Doi cercetatori din SUA au demonstrat, insa, ca mamele sobolani care nasteau aveau o capacitate mai mare de invatare decat cele care nu o faceau, dar si o memorie mai buna. Deoarece „a fi destept” este un termen destul de vag, Katherine a impartit beneficiile maternitatii in 5 atribute: perceptie, eficienta, elasticitatea gandirii, motivatie si inteligenta emotionala. Fiecare categorie este descrisa pe larg, aducandu-se exemplele multor studii pe animale si pe oameni realizate de catre cercetatori consacrati.
Perceptia se ocupa, in mare parte, cu cele cinci simturi primare. Un studiu foarte interesant a aratat ca femeile gravide au o acuitate vizuala mult mai ridicata decat cele care nu sunt pe cale sa nasca. Acest fapt se poate explica cu ajutorul psihologiei evolutioniste, conform careia o viitoare mama trebuia sa aiba grija de cuib si sa vada de la distanta daca vreun pradator doreste sa il atace. Astfel, viitoarele mame percep mult mai multe detalii dintr-o imagine atunci cand aceasta le este aratata, in special daca aceasta prezinta factori de risc pentru bebelusii lor.
Alte studii au aratat ca o mama poate observaa o crestere a motivatiei, o scadere a nivelului fricii si ca se descurca mult mai bine cu stresul decat pana in momentul conceptiei. O alta cercetare a aratat ca oxitocina – un hormon foarte important pentru travaliu si alaptare – inregistreaza o crestere, acesta ajutand mama sa aiba o capacitate mult mai buna de invatare si de memorare decat pana la aparitia celui mic.
Inteligenta emotionala este, insa, capitolul unde mamicile inregistreaza cele mai bune rezultate in ceea ce priveste schimbarile cerebrale. Una dintre cele mai frumoase capacitati este aceea de a vedea lumea prin ochii celuilalt. In cele mai multe relatii interumane, daca nu esti de acord cu punctul de vedere al celuilalt, poti oricand pleca. Asta nu se aplica, insa, in relatia mama – copil. In schimb, trebuie sa inveti sa intelegi si punctul acestuia de vedere, astfel incat sa puteti convietui fara probleme.
Oamenii se asteapta sa fii „mai putin desteapta” dupa ce nasti
Credinta multora este ca o femeie, dupa ce naste, nu are in minte altceva decat necesitatile copilului sau, fapt care nu este departe de adevar. Totusi, asta nu te face mai putin desteapta, ci cimpotriva. Acest tip de experienta te invata sa lucrezi si sa interactionezi mai eficient, sa ai o concentrare mai mare si sa poti sustine mai multe sarcini in acelasi timp.
Maternitatea aduce cu sine un grad crescut de stimulare fizica si cerebrala, mentinandu-te tot timpul in alerta. Ai nevoie sa dezvolti idei si actiuni mai practice decat pana acum, pentru a iti manageria timpul astfel incat celui mic sa nu ii lipseasca atentia parinteasca, iar tu sa iti poti continua activitatile ca pana atunci.
Desigur, vor aparea schimbari in felul in care comunica o mamica dupa nastere, cat si in ceea ce priveste subiectele abordate, insa asta nu inseamna ca ea are o capacitate cognitiva mai scazuta, ci ca i s-au schimbat prioritatile. Ca mama, faptul ca ai mai putin timp de pierdut iti schimba toate aspectele vietii. Vei invata sa creezi conexiuni interumane mai bune, in special cu alte femei care au copii, pentru a invata de la ele, vei invata sa te descurci cu haosul creat de catre cel mic, dar si sa socializezi cu oamenii dificili.
Mai mult, maternitatea te invata sa te gandesti mai mult la viitor si sa-ti planifici totul din timp. Am putea spune ca, dupa nastere, o femeie devine mult mai organizata decat era pana in acel moment. De asemeni, vei putea sa iti analizezi mai bine prioritatile si sa iti creezi o scara a acestora care sa te faca sa te simti implinita. Vei dori sa te organizezi astfel incat sa iti rezervi si timp pentru tine, pentru a iti putea implini ambitii pe care le aveai de mult, dar pentru care credeai ca ai tot timpul din lume sa le pui in aplicare.
Cu siguranta, maternitatea schimba o femeie in foarte multe feluri, iar asta ar putea fi considerata o metoda de a deveni mai desteapta.