Oare creșterea unui băiat este mai dificilă decât educarea unei fetițe ? Fiecare părinte se întreabă acest lucru la un moment dat. Dacă ai și băiat și fată, ca tată va trebui să abordezi diferit anumite probleme. Mamele comunica aparent mai ușor cu cei mici, iar tații se pot simți cumva mai provocați de discuțiile și situațiile pe care le impun creșterea unui copil.
Când ai un fiu, ca tată ești foarte mândru. Te gândești că atunci când crește îți va fi un camarad alături de care poți face felurite activități, hobby etc. Dar stai, copilul tău e mic, și nu știi cum să abordezi viață alături de un băiat.
Poate nu știi cum să exprimi sentimentele sau nu simți că ești cu adevărat prezent în viața băiatului tău. De multe ori tații se rezumă la sprijinul material pentru familie, neglijând necesitățile psihologice de apropiere cu cei mici, iar aceștia au nevoie de prezența ta, de trăirile tale, de tine ca părinte prezent lângă ei.
Cum poți îmbunătăți relația cu băiatul tău ? Ce poți faci pentru a fi un tată mai bun, mai pozitiv, mai implicat în familie ?
1. Arată-i fiului tău că îl iubești.
Nu te sfii să îi oferi o îmbrățișare, să-i pui o mână pe umăr; orice manifestare simți că te atrage. De obicei, bărbațîi au încredere într-un alt bărbat cu care iau contact. Gândește-te că strângerea de mâna este mereu apanajul bărbaților. Încearcă un salut cu care să îți apropii fiul, să simtă afecțiunea și mândria ta ca părinte.
2. Ascultă ce îți transmite.
Mulți bărbați nu comunica efectiv cu băieții, le oferă sfaturi, indicații, idei, fără să îi asculte cu adevărat. Băiatul tău are nevoie să îți vorbească, să comunice cu tine, să îți spune ce simte el, așa că încă de la vârste fragede, fă-l să simtă că îl asculți și ții cont de părerea lui.
3. Vorbește ca de la persoană la persoană.
Găsește modalități de a-l determina să vorbească cu tine în timp ce interacționați . Activitățile comune înseamnă timp în care discutați sincer. Este o parte esențială a comunicării să vorbești cu el tratandu-l egal, oferindu-i responsabilități. Orice activitate în care îți implici fiul e o provocare pentru el și se va simți minunat să o facă alături de tatăl lui. Grădinărit, reparat mașina, activități de bricolaj – toate sunt prilejuri pentru a învața fiul tău anumite deprinderi și atitudini.
4. Citiți împreună.
Găseste o carte care înseamnă ceva pentru tine dar și pentru el. Lasă-l să aleagă. Folosiți timpul pentru a lectura împreună aceeași carte, este un timp prețios. Asigura-te că fiul tău apreciază aceleași valori cu ale tale, ține cont că eșți primul model pe care fiul tău și-l alege în viață. Fii tatăl pe care ți-ai dorit întotdeauna să-l ai tu. Cărțile, lectura, cultura aduc învățăminte prețioase, lecții de viață pentru fiul tău.
5. Sportul este o parte importantă în viață băieților.
Sportul îi ajută pe băieți să își facă prieteni, să consolideze prietenii și le permite băieților să vorbească într-o atmosferă destul de liberă. Găseste un sport de care să vă bucurați amândoi. Nu te sfii să incerci mai multe sporturi până găsești ce se potrivește fiului tău. Poate urăște sportul de echipa și tu vrei să joace baschet sau fotbal.
Încearcă să vezi ce îi face lui plăcere, nu ție. Tu că părinte poate în copilărie ai iubit un sport anume, asta nu înseamnă că și fiul tău va îndrăgi același sport. Implică-te în activități alături de el, poți alerga în parc sau te joci cu cățelul familiei, importantă e mișcarea în aer liber.
6. Oferă-i timp.
Tațîi și fii au nevoie de timp împreună. Chiar dacă e vorba de un bebeluș sau de un adolescent, petrece timp cu fiul tău. Este nevoie de răbdare, de implicare și de iubire în relația cu un băiat, iar tatăl oferă stabilitate emoțională, prin timpul petrecut cu copilul sau
7. Fii pozitiv.
Nu ezită să lauzi orice reușită a fiului tău. Un copil crescut armonios va fi un adult sigur pe el, dinamic și de succes. Privește optimist fiecare realizare, fiecare pas înainte, și nu doar din perspectiva școlară a notelor. Orice realizare e minunată, chiar și mersul pe bicicletă.
8. Iubește fiul pe care îl ai.
Ca tată, trebuie să îți iubești fiul pe care îl ai. Poate alții au copii mai de succes, însă fiul tău este unic pentru ține și lui trebuie să îi dedici dragostea și dăruirea ta. Apreciază-l așa cum este el și fii mândru că ești tatăl lui.
9. Fii pregătit să eșuezi uneori.
Să crești un băiat este unul dintre cele mai provocatoare lucruri pe care le vei face vreodată. Dar te bucuri de o provocare, nu? Iar recompensele sunt fantastice