Cum lucrezi eficient de acasa cand ramai singur cu copilul
Cum lucrezi eficient de acasa cand ramai singur cu copilul

Trăim într-o lume modernă care ne-a demonstrat deja că modelul clasic de job poate fi înlocuit simplu cu munca de acasă. Nu mai este așadar absurd ca un tată să fie pus în situația de a lucra din față laptop-ului cele 8 ore de muncă zilnice. Chiar și înainte de aceste timpuri dificile, mulți părinți au luat în considerare varianta de a lucra acasă. Mulți părinți cu profesii liberale și-au transformat o cameră în biroul de acasă, atunci când au devenit părinți.
De la săptămâni de patru zile până la orarul de lucru modificat, munca flexibilă poate lua multe forme, dar opțiunea pe care majoritatea oamenilor tind să o ia în considerare este să lucreze de acasă. Conform cercetărilor, în ultimul deceniu s-a înregistrat o creștere de 27% a angajaților care lucrează de acasă. Maladia corona a demonstrat că mulți angajați sunt la fel de productivi atunci când lucrează de acasă, că numeroase meserii pot fi făcute perfect fără să te deplasezi la birou. Trendul anilor următori va impune din ce în ce mai mult lucrul de acasă, ca varianta optimă de colaborare între angajați și firme.
Dar ce e de făcut atunci când acasă sunt și copii ? Mama poate merge la jobul clasic, în timp ce tatăl rămâne să lucreze acasă iar cei mici necesită atenție și ei. Pare o misiune complicat de îndeplinit.
Însă există solutii, iar munca de acasă va deveni o plăcere, timpul va trece cu folos iar rezultatele îți vor fi pe plac.
Stăpânirea abilitățîi de a lucra de acasă cu copiii
Lucrul eficient de acasă atunci când ai copii este o abilitate extrem de dificil de stăpânit. Inițial, pare o facilitate tare bună, să lucrezi la calculator iar copii să te inveselească în preajma. Realitatea însă arată că stresul de acasă nu se poate compara cu ceea ce ai la job : un birou liniștit, poți răspunde nestingherit la telefoane sau mail-uri, ai posibilitatea să țîi totul sub control. Acasă, prioritățile se schimbă, programul devine haotic și nu știi cum să te organizezi eficient.
Iată câteva sfaturi utile :

1. Înființează un birou
Vrei să te conectezi la e-mailul tău de pe canapea? Mai gândește-te. Orice încercare de a lucra dintr-un spațiu comun din casă ta este larg deschisă pentru tot felul de întreruperi din partea copiilor, fiind astfel sortită eșecului.
Dacă ai de gând să lucrezi la domiciliu, trebuie să creezi o zonă despre care toată lumea șție că este „biroul tatălui”. Într-o lume ideală, acest loc ar fi un birou sau o cameră, unde poți închide ușa, dar dacă acest lux nu există în căminul tău, atunci configurezi un birou într-un colț al unei camere și spuneți-le tuturor (inclusiv tie însuți) că atunci când stai aici nu eșți liber să te joci. Spațiul de muncă trebuie folosit doar pentru a munci, asta îți va spori eficienta.

Citeste si:  5 moduri de a fi un tată vitreg ideal

2. Planifică pauzele
Una dintre cele mai bune părți ale muncii de acasă este libertatea. Nu există nici un șef care să te supravegheze, așa că poți lua o cafea, poate schimbi scutecul celui mic, sau pregăteșți masă pentru tine și familie. Dar poți să vezi și un episod de desene animate, sau te joci cu copii…și tot așa.
Libertatea de a lucra de acasă este o sabie cu două tăișuri care are potențialul de a-ți submina eficacitatea datorită altor activități. Din fericire, este ușor să remediezi acest lucru. Pur și simplu asigura-te că menții echilibrul potrivit între muncă și viață de familie, împărțind fiecare sarcina din zi. Structurează clar programul și ia pauze în mod sistematic.

3. Fii flexibil
Deși insuflarea unei anumite structuri în muncă de acasă este importantă , prea multă structurare și planificare poate fi dăunătoare. Mulți părinți sunt obsedați să înceapa ziua de lucru la ora 9.00 și să o încheie la 18:00. Deloc simplu. Dar stai, oare nu se poate și altfel ? Exact flexibilitatea este ceea ce ai nevoie atunci când lucrezi de acasă.
A munci de acasă cu un copil alături este foarte diferit de a lucra de acasă stand singur. În al doilea rând, a lucra de acasă înseamnă pur și simplu să-ți faci muncă din casă. Muncă trebuie făcută iar orele de lucru pot fi fi stabilite în așa fel încât să le suprapui de exemplu cu momentele în care copii dorm, își fac și ei temele, etc.

Citeste si:  Modele paterne – în care te regăsești ? Tu ce fel de tată ești?

4. Ascultă muzică
Oamenii care lucrează eficient în birouri poartă cășți atunci când doresc să acopere zgomotul de fundal. Procedează la fel. Pentru a nu fi tentat să răspunzi la întrebări atunci când te concentrezi la muncă, poți alege să asculți muzică în căști iar copii vor ști că nu trebuie să te deranjeze.

5. Discuta cu partenerul de viață
Vei constată un aspect. Copilul este singură persoană care îți distrage atenția când lucrezi de acasă.Soția ta are nevoie și ea de ține, iar comunicarea în casă poate însemna că are și ea nevoie de sprijin în treburile casnice sau poate are nevoie să iasă și copii rămân în grija ta.
Vei constată că dacă discuți cu partenera de viață poți stabili un program de comun acord, încât munca de acasă să fie respectată, iar ea să aibă timp pentru activitățile proprii. O mama care muncește are nevoie de ține pentru a împărți îndatoririle gospodărești, iar faptul că lucrezi acasă nu te scutește de implicare.
Vei aprecia că ieși să faci cumpărături,de exemplu iar ea rămâne în casă cu copii. Nu neglija nici relaxarea după ce amândoi ați terminat treburile, nu uită că sunteți un cuplu.

6. Planifică orarul copiilor
Mulți tati care lucrează acasă se simt stânjeniți de prezența copiilor și încearcă să îi înlăture de tot din peisaj. Este o atitudine greșită. Cel mai bine e să stabilești un program precis celui mic, în care să aibă vreme de joacă, să mănânce, să doarmă, iar tu să îți poți efectua activitățile profesionale planificate în fiecare zi. Nu ezita să impui reguli, dacă trebuie, și veghează să fie respectate. Un program haotic te va perturbă mai mult decât este necesar așa că mai bine știi dinainte ce activități urmează în fiecare moment al zilei
După cum vezi, nu este imposibil și nici dificil să lucrezi acasă, în timp ce ai copilul în preajma. Depinde doar de tine și de bună ta organizare să ai succes în acest mod nou de activitate.

Articolul precedentCum îți educi fetița, ca părinte singur
Articolul următorModele paterne – în care te regăsești ? Tu ce fel de tată ești?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau