Cum iti educi fetita, ca parinte singur
Cum iti educi fetita, ca parinte singur
Advertismentanswear.ro

Creșterea copiilor nu este ușoară, chiar și pentru părinții cei mai experimentați. Și a fi tată unic pentru o fiică poate fi deosebit de descurajant, pe măsură ce traversezi diferite situații, sentimente complexe și pași ai dezvoltării fizice și psihice ale fetiței tale. Oricare ar fi circumstanțele din familia ta, provocările în creșterea unei fiice, cs părinte unic, sunt foarte similare. Vor fi obstacole pe parcurs și nu vei ști întotdeauna răspunsul corect, dar acest fapt este adevărat pentru orice părinte. E bine să ții cont de câteva sfaturi care îți vor netezi calea pentru tine și pentru fiica ta.

Nu fii singur

Desigur, ești perfect capabil să-ți crești fiica singur, însă nu subestima niciodată importanța invitării unui mentor de sex feminin în viața fiicei tale. Uneori, o bunică, o mătușă sau un alt membru al familiei poate să-și asume acest rol. Sau poți încerca ajutorul unei mame cu o fiică de aceeași vârstă ca fiica ta.

Găsirea unui model care joacă un rol feminin puternic și capabil este importantă pentru creșterea și educarea fiicei tale. Având o femeie care se plimbă alături de ea, va învăța cum să devină încrezătoare și independenta. În consecință, a-ți ajuta fiica să găsească și să se conecteze pshihic cu o altă femeie, este unul dintre cele mai importante cadouri pe care i le poți oferi. Oferă un alt mod de sprijin și încurajare pentru fiica ta. Fiecare copil trebuie să fie înconjurat de oameni care cred în ea și care o susțin.

Comunica deschis

Mulți bărbați iau o mentalitate care spune: „trebuie să remediez singur această situație” în viața și relațiile lor. Ești puternic și poți fără îndoială să identifici o problema și să oferi o soluție. Dar ține cont că fiica ta nu vrea să rezolvi tu toate problemele ei. Ea își va dori, la o anumită vârstă, să asculți și să înțelegi ce experimentează.

Învață cum să fii empatic și apropiat, iar fiica ta va continuă să vină la tine ca îndrumător, un umăr pe care se poate sprijini la necaz. Această atitudine necesită timp, răbdare și disponibilitatea de a oferi prioritate fiicei tale. Însă o bună comunicare este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a construi o relație puternică cu fiica ta.

Citeste si:  Ce faci când trebuie să pleci dar copilul tău nu vrea? Iată 8 metode care te vor ajuta

Cum să fii un bun ascultător

Atât fiii cât și fiicele au nevoie de ajutor pentru dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor. Când fiica ta se confruntă cu o provocare sau o alegere dificilă, ajută-o să se gândească singură la această problemă. Încurajează-o să examineze toate opțiunile și să vină cu mai multe alternative pentru rezolvarea problemei.

Deși știi că poți soluționa tu situația, oferă-i fiicei tale posibilitatea să dezvolte o anumită independență iar autonomia o va servi bine de-a lungul vieții. În plus, va aprecia timpul pe care îl aloci pentru a o ajută să gândească soluții la diferite probleme într-un mod rațional și constructiv. Este în interesul fiicei tale să o ajuți să își dezvolte aceste abilități.

Nu oferi salvare și nu fii super-protectiv

Deși este firesc că tații să vrea să facă totul pentru copiii lor, pe termen lung nu este sănătos pentru fiica ta. Permite-i să experimenteze singură unele probleme și provocări ale vieții, fără a o salva sau a încerca să o protejezi de durere. Dacă ești super-protectiv, fiica ta se va revolta sau va deveni dependentă și niciunul dintre aceste rezultate nu este unul pozitiv.

De asemenea, este important să oferi fiicei tale spațiu și să-i respecți intimitatea. Permite-i să își asume anumite riscuri. Toate aceste lucruri o vor ajută să-și câștige încrederea în sine și să învețe să creadă în abilitățile ei. Și, între timp, vei construi o legătură de încredere reciprocă, deoarece ai demonstrat că crezi în ea și în forțele ei.

Fii implicat în viața ei

Fiica ta trebuie să simtă sprijinul tău, mai ales dacă ești singurul ei părinte. Așa că fii la dispoziția ei cât de mult poți. Interesează-te de lucrurile care o atrag pe ea. De exemplu, dacă iubește stelele, du-o la observatorul astronomic. Urmăriți împreună planete și meteoriți. Vorbiți împreună despre cele mai recente descoperiri și cercetări cu privire la stele și planete. Arătându-i că ești interesat de pasiunile ei, asta demonstrează că, în cele din urmă, ești interesat de ea.

Cum poți oferi timp și implicare:

  • Să fii acasă seară, dacă poți, să petreci timp cu ea
  • Ajutând-o cu temele și întrebând despre ziua ei
  • Participa la concursurile sportive și la evenimentele școlare
  • Petrecând timpul împreună făcând ceea ce îi place, indiferent că mergeți împreună la filme, drumețîi, plimbări, etc
  • Fiind în preajma casei când are prieteni în vizită
Citeste si:  Cum să te înţelegi cu prietenii ciudaţi ai copilului tău?

Cheia este să fii implicat și prezent în viața ei pentru a construi o legătură puternică tată-fiică. Nu te feri de problemele mari, eșți capabil să treci peste orice dificultate alături de copilul tău.

Uneori, a ajută o fiică prin tranziția pubertății poate fi cea mai mare provocare emoțională a unui tată singur. Cea mai bună abordare este să fie discret, dar sincer, cu privire la ceea ce trăiește, în ceea ce privește hormonii, emoțiile și transformările ei fizice și psihice.

Când nu știi răspunsurile la întrebările fiicei tale, caută-le. Cercetează, întreabă, nu te sfii să ceri ajutorul cuiva de încredere, dacă te simți copleșit și nesigur. Dar depune un efort. Nu ignoră ceea ce experimentează sau nu pretinde că nu se întâmplă.

Dacă te simți stânjenit vorbind despre hormoni, ciclu, sex și alte subiecte similare, explică acest lucru fiicei tale și las-o să discute cu mentorul ei feminin . Dacă păstrezi tăcerea, ar putea crede că este ceva în neregulă cu ea sau să pună la îndoială relația cu ține. Comunicarea deschisă și onestă este întotdeauna cea mai bună politică.

De asemenea, nu renunța la îmbrățișările părinteșți doar pentru că ea este în creștere. Fetele se simt adesea nesigure cu privire la modul în care corpul lor se schimbă și trebuie să știe că dragostea ta nu s-a schimbat. O fetiță va avea întotdeauna nevoie să se simtă iubita de părintele ei. Pentru că tu ești, ca tată, o sursă constantă de dragoste și sprijin în viața fiicei tale, o vei ajută să treacă prin orice obstacole ale viețîi.

Poate fi copleșitor să crești o fiică atunci când ești părinte singur. Dar o poți face dacă ești sensibil la fiica ta și la nevoile ei și investești timp în relația cu ea. La final, vei găsi o satisfacție uriașă în creșterea unei fiice minunate, de care vei fi mândru toată viața.

Articolul precedent10 moduri de a fi un model pentru copiii tăi
Articolul următorCum lucrezi eficient de acasă când rămâi singur cu copilul ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau