A fi un tată vitreg este că și cum ai merge într-un câmp minat emoțional. Un tată vitreg incearcă să își vindece simultan din rănile din trecutul său, să construiască o nouă relație cu soția sa și să se stabilească într-o situație familială nouă cu copiii soției sale și, eventual, și cu copii săi din căsătoria să anterioară.

Și toate acestea se petrec în urmă fostului soț al partenerei tale, care încă pare să rămână prezent – deși nu fizic – în umbra acestei noi gospodării. Nu este surprinzător faptul că un procent mare de cazuri de abuz se întâmplă în familii vitrege sau mixte. Dar sunt numeroși tati care devin adevărate instrumente de speranță și de vindecare pentru căminele fără tată. O atitudine potrivită este cea în care ajungi un model de părinte pentru copii soției tale. Te confrunți cu o provocare extraordinară.

Ca tată vitreg, vei fi mai mult un îndrumător decât că un tată. Ești un ajutor, un sprijin, un model de părinte care oferă copiilor o perspectivă pozitivă și devine o sursă importantă de forță pe măsură ce copii cresc și se maturizează. De fapt, nu ai responsabilitatea pe care soția o îndeplinește în creșterea lor – deși poți câștiga această responsabilitate în timp – dar ai un potențial uriaș de influențare a acestora, îi îndrumi și îi ajuți să devină oameni de care vei fi mândru în viitor.

Iată 5 moduri prin care poți ușura tensiunea de a fi tată vitreg și sugestii cum îți poți îndeplini mai bine această misiune :

1. Încurajați relația copiilor cu tatăl lor biologic.
Ceea ce se întâmplă adesea în a două (sau a treia) căsătorie este că toată lumea din familie încearcă să uite complet fostul soț. Dar oricât de greu încerci, nu îl poți uita și nici copiii nu îl uită. Dacă încerci să-i ignori existența, încercând să elimini amintirea lui, poți fi sigur că mai devreme sau mai târziu, probabil în timpul unei confruntări, copiii nu numai că vor aminti părintele absent, dar vor folosi existența lui ca armă împotriva ta și a soției tale.
Alternativă perfectă este să fii deschis și sincer față de el în noul cămin. Dacă tot încearcă să se implice cu copiii săi, încurajează-l în asta, amintindu-i că el este tatăl lor și că copiii săi trebuie să fie împăcăți cu el și să se simtă în pace în relația cu el.
S-ar putea să ai nevoie de timp pentru a avea o relație de durată și plină de satisfacții cu copiii tăi vitregi, dar a te configura că „nou tată” și a le cere să te accepte ca înlocuitor al tatălui lor real, cere prudență și nu e imediat recomandabil.

Citeste si:  Cum să te înţelegi cu prietenii ciudaţi ai copilului tău?

2. Discutați disciplină și exercitați-o cu precauție extremă.
Poate că cel mai mare punct de tensiune pentru un nou tată vitreg este să știi cum și în ce măsură ar trebui să fii implicat în disciplina copiilor. Este complicat pentru un bărbat care nu are copii să își impună imediat punctul de vedere într-o familie în care există deja reguli create de mama lor sau de tatăl de care aceasta a divorțat.
Atitudinea potrivită este o discuție onestă și clară cu mama copiilor, ea este cea care ține echilibrul între tine ca părinte vitreg și copii ei. Încearcă să menții un echilibru între permisivitate și seriozitate, fii calm, ponderat și oferă siguranță. Copii tăi vitregi trebuie să vadă în tine un sfătuitor, un om pe care se pot baza la nevoie, încurajează-i să îți ceară părerea și implică-te în mod pozitiv.

3. Programează-ți împreună cu soția momente separate în cuplu.

Chiar mai mult decât în primele căsătorii, este vital ca tu și soția să petreci timpul împreună, întărindu-vă și revitalizând căsnicia. Pe lângă beneficiile pe care le veți vedea ca un cuplu, copiii voștri vor avea un confort deosebit văzând sentimentele pe care le nutriți unul față de celălalt. Au văzut deja un sfârșit al căsătoriei și unii copii chiar se învinovățesc pentru asta. Perspectiva lor asupra viețîi în fiecare zi va fi mult îmbunătățită dacă simt iubirea și angajamentul dintre mama și tatăl vitreg în căminul lor.
Aceste ieșiri în doi pot servi, de asemenea, că perioade de reevaluare și planificare ca echipă de părinți. Mamele sunt mediatori între tații vitregi și copiii lor, iar tatăl vitreg are nevoie de încurajări că își îndeplinește misiunea cu succes. Soția ta este persoana cheie în situație. Te cunoaște bine și își cunoaște copiii. Și cunoaște tatăl copiilor: influența lui, atuurile și punctele sale slabe. Acesta poate fi un moment de sinceritate în care cereți feedback cu privire la relațiile cu copiii, comparați situația și obțineți informații valoroase despre comportamentul copiilor.

Citeste si:  Tată de băiat - cum îți educi fiul să fie mai fericit ?

4. Practică acceptarea.
Este bine să ne dăm seama de la început că această nouă familie are nevoie de timp pentru a se construi. Vor fi momente în care te vei simți că un străin. Acesta este motivul pentru care este atât de important să iei inițiativa și să le arăți copiilor acceptare necondiționată.
Fii flexibil când vine vorba de rutine și obiceiuri personale și fii un model sănătos al cuiva care se adaptează vesel la noii tăi membri ai familiei așa cum sunt, cu defecte și calități. Deschiderea și disponibilitatea de a face față situației actuale și atmosferei lor unice de familie vor fi contagioase și îi va încuraja să te accepte mai ușor. Tu ești cel care trebuie să știe când să cedeze și să își cunoască rolul în familie, nu este vina copiilor că ai intrat în căminul lor, de aceea oferă-le siguranță, confort, căldură sufletească de care au mare nevoie.

5. Nu-i forța pe copii să te numească „tată”.
Căsătorindu-te cu ține, soția ta le-a adus copiilor câteva obligații și angajamente noi (și nu în întregime binevenite) pe care nu ei le-au ales. Obligarea acestora să te accepte în asemenea condițîi va provoca doar resentimente, în special la copiii mai mari. În schimb, permiteți-le copiilor să-și definească propriile zone de confort așa cum se raportează la voi.
Dorința ta de a avea o tranziție rapidă și lină este firească, dar va fi cel mai bine să ai răbdare, deoarece vei câștiga respectul și dragostea copiilor în timp. Un tată se creează, nu se impune iar viața petrecută alături de ei trebuie să le fie lor benefică în primul rând.

Articolul precedentCum să fii un tată bun, la distanță
Articolul următorInvata sa treci peste anxietatea cauzata de coronavirus

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau