ADHD este tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate, o tulburare de neurodezvoltare, cu prevalență globală estimată la 4% din populația lumii. Este o tulburare marcată de simptome care sunt grupate astfel: „neatenție” și „hiperactivitate/impulsivitate”.
În acest articol vom discuta despre ADHD și cum diferă de ADD, despre cum este diagnosticat ADHD și voi explica ce opțiuni de tratament sunt disponibile pentru adulții care suferă de ADHD.
Care este diferența dintre ADHD și ADD?
Persoanele cu simptome de neatenție au fost diagnosticate cu ADD, iar cele cu simptomuri predominând de hiperactivitate/impulsivitate au fost diagnosticate cu ADHD. Cu toate acestea, multe persoane au fost diagnosticate atât cu ADD, cât și cu ADHD, iar ambele tulburări au protocoale de tratament similare.
Tipuri de ADHD
DȘM-5, Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale descompune ADHD în 3 tipuri diferite:
– neatenție predominantă;
– hiperactivitate/impulsivitate predominantă;
– combinația celor două.
ADHD de tipul neatenție predominantă. Persoanele la care predomină neatenția.
Acest tip de tulburare necesită ca o persoană să aibă șase sau mai multe ditre următoarele simptome:
– faci greșeli neglijențe sau treci cu vederea detaliile la muncă sau alte activități.
– ai dificultate de ascultare când ți se vorbește;
– ai dificultăți în respectarea instrucțiunilor;
– dezorganizare;
– eviți sau îți sunt antipatice sarcinile care necesită efort mental susținut;
– pierzi lucruri;
– distractibilitate ridicată prin stimuli externi sau gânduri;
– uiți.
ADHD de tipul impulsiv/hiperactiv
ADHD de tip impulsiv-hiperactic necesită ca o persoană să aibă șase sau mai multe dintre următoarele simptome:
– ești agitat;
– pleci în momente nepotrivite;
– alegi să lupți pentru obiective nepotrivie;
– faci zgomot atuni când lucrezi sau când te joci;
– te miști de parcă ai motor;
– răspunzi înainte ca cineva să își termine întrebarea;
– dificultăți în așteptarea la coadă;
– întrerupi conversația;
Când este diagnosticat ADHD?
Tulburarille neurodezvoltării, prin definiție, se dezvoltă în copilărie. DSM-5 scrie că simptomele încep înainte de vârsta de 12 ani pentru un diagnostic de ADHD. Cu toate acestea, multe persoane cu ADHD nu sunt diagnosticate până la vârsta de adult.
Profesorii recomandă testarea ADHD la elevi. Copii care au abilitați de învățare foarte bune ar putea intra sub radar dacă nu se lupta într-un mod evident.
Copii caucazieni sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați cu ADHD decât copii de culoare, asiaticii sau latinii. În plus, fetele cu ADHD sunt adesea trecute cu vederea și nu sunt testate.
Evaluarea ADHD la adulți
Deoarece ADHD este un diagnostic care te va urmări toată viața, nu ești niciodată bătrân pentru o evaluare ADHD. Psihologii, psihiatrii și alți profesioniști din domeniul medical cu pregătire adecvată pot diagnostica ADHD. Majoritatea medicilor au informații referitoare la locul în care pacienții pot face o evaluare ADHD.
Există multe măsuri de evaluare psihologică ce pot fi utilizate pentru diagnosticarea ADHD la adulți inclusiv:
Testul Variabilelor de Atenție (TOVA)
Tova este un test computerizat, standardizat, care măsoară capacitatea unei persoane de a acorda atenție unei sarcini auditive și vizuale. Notele compară performanța pacientului cu cea a persoanelor de aceeași vârstă și sex cu ADHD și fără ADHD.
Scala Conners pentru evaluarea ADHD (CAARS)
Scala Conners face referire la norma care determină dacă cineva are dificultăți de atenție, impusivitate și hiperactivitate, precum și dacă aceste simptome îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru ADHD. Pacienții completează un formular de auto-raprtare, iar cineva apropiat pacientului completează un raport de observator
Inventarul de evaluare a comportamentului funcției executive-adult. (TM) (BRIEF-A ™) BRIEF-A
Este scara de evaluare bazată pe informațiile despre capacitatea cuiva de a regla impulsurile, de a îndeplini sarcini, de a se organiza, de a se concentra și de alte simptome de ADHD.
Barkley Adult ADHD Rating Scale (BAARS)
The Barkley Adult ADHD Rating Scale (BAARS) oferă un instrument esențial pentru evaluarea simptomelor actuale ale ADHD și a domeniilor afectate, precum și a amintirilor simptomelor compilariei. Legată direct de criteriile de diagnostic DSM-V, scara include atât formulare de auto-raportare, cât și alte forme de raportare (soț / soție, frate, părinte). Caracteristicile speciale includ o secțiune de articole care evaluează simptomele nou identificate ale tempoului cognitiv lent, cunoscut și sub numele de neatenție.
Evaluatorul va colecta, de asemenea, informații detaliate despre istoricul clientului, de obicei sub forma unui interviu de diagnostic care oferă context pentru măsurile de evaluare utilizate.
Tratament pentru ADHD la adulți
Atunci când vorbim de tratament pentru orice diagnostic de sănătate psihică, nevoile unice ale individului sunt prioritizate. Discută despre tratament și preocupările tale pentru a determina ce abordare ți se potrivește cel mai bine și întreabă despre diferitele opțiuni disponibile.
De obicei, tratamentul pentru ADHD la adulți include medicamente, terapie, consolidarea abilităților și acomodări adecvate.
Suport social
Sprijinul permanent este esențial pentru bunăstarea fiecărei persoane. Dacă un adult cu ADHD s-a angajat într-o relație , partenerul sau partenera poate solicita sprijin care va ajuta cuplul în provocările unice pe care ADHD le-ar putea aduce relației.
Fac o paranteză și vă spun o povestioară care mie mi-a rămas bine întipărită în minte.
„Mulți ani m-am luptat pentru a fi înțeles și acceptat. Relația cu soția mea mergea din ce în ce mai prost. Am intrat involuntar într-o pauză de la relație. Am apelat la terapeut. Am descoperit că sufăr de ADHD. I-am spus soției care era nehotărâtă dacă să divorțeze sau nu. Nu a contat. Răspunsul ei a fost că „certurile au fost prea dese” și că nu mai poate. A ales să divorțeze. Așadar, sfatul meu, trecut prin cele, este să te testezi de ADHD și să soliciți ajutor înainte să ajungi ca și mine în niște situații grele. Bineînțeles că totul s-a încheiat prost pentru mine și am rămas cu ADHD și divorțat după mulți ani de încercări de a mă purta normal neștiind cum să îmi manevrez această problemă. Pentru mine încercările de a o face fericită pe soția mea erau duble ca și intensitate, dacă nu triplu, de multe ori mă lăsau fără puteri. Toate acestea pentru că nu știam că sufăr de ADHD și că ceea ce gândesc și simt nu mă reprezintă ci fac parte dintr-o tulburare. Soția m-a acuzat că nu mă pot schimba în 2-3 ore de terapie. Acum zâmbesc. Zâmbește și tu și mergi mai departe.„, a povestit pentru verzuliu.ro unul dintre cititori.
Tratament medicamentos
Opțiunile medicamentoase pentru tratamentul ADHD la adulți includ medicamente stimulante și non-stimulante.
Stimulanții sunt pe bază de amfetamină, fie pe bază de mitilfenidat și au de obicei forme cu eliberare imediată, susținută și extinsă. Exemple de stimulente pe bază de amfetamină includ Adderall IR, Adderall XR și Vyvanse. Exemple de stimulente pe bază de metilfenidat includ Ritalin IR, Ritalin LA și Concerta.
Despre non-stimuletne putem spune câteva denumiri: Strattera și guanfacine.
Medicamentele ajută la reglarea impulsurilor și la concentrarea atenției. Unele persoane iau medicamente ADHD zilnic, iar unele iau în mod specific în zilele în care trebuie să îndeplinească sarcini specifice care necesită multă atenție. Consultă medicul pentru a afla opțiunile de medicamente pentru tratarea ADHD.
Terapie
Aduții cu ADHD beneficiază adesea de servicii de terapie continuă pentru procesarea factorilor stresanți ai vieții și dezvoltarea abilitaților comportamentale pentru gestionarea simptomelor. Terapia cognitiv-comportamentală, terapia bazată pe atenție și interviurile motivaționale scurte oferă abordări bazate pe dovezi pentru tratamentul ADHD la adulți.
Tratament pentru comorbidități
Mai mult de jumătate dintre adulții cu ADHD au cel puțin un diagnostic comorbid. Planul specific de tratament depind de nevoile și diagnosticele individuale. De exemplu, cei cu ADHD ar putea avea, de asemenea, diagnostic de tulburare perturbatoare, de control al impulsurilor sau de conduită, tulburare bipolară, tulburare de anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă, depresie, tulburare legată de traume, tulburare de consum de substanțe sau tulburare de personalitate.
În plus, un număr mare de indivizi cu ADHD îndeplinesc și criteriile de diagnostic pentru tulburarea spectrului autist sau o tulburare de învățare.
Adulții cu ADHD pot accesa resursele de tratament, indiferent dacă au fost diagnosticați sau nu în copilărie. Discuta cu medicul despre ce tratalment este cel mai potrivit pentru tine.
adhd adulti romania
” Un cop, doi copi. Ei, copii. ”
Serios?