O varietate de practici, tratamente si suplimente naturiste sunt ultilizate pentru astmul bronsic, insa niciunul nu inlocuieste tratamentul standard. Astmul este o afectiune cronica pulmonara care provoaca dificultati de respiratie. Caile respiratorii ale plamanilor, numite tuburi bronsice, se inflameaza. Muschii din jurul lor se strang si se produce mucus, care ingusteaza si mai mult caile respiratorii. Este o afectiune grava care nu trebuie lasata sa se vindece de la sine. Persoanele care sufera de astm sau au simptome ale astmului, trebuie sa consulte un medic si sa faca un plan de actiune individualizat inainte de a incerca orice terapie naturista. Spun acest lucru pentru ca, noi ca romani suntem adeptii leacurilor babesti inaintea tratamentelor specializate, urmand ca atunci cand totul se inrautateste sa apelam la persoanele avizate pentru a ne trata.

Tehnici minte-corp

O varietate de practici, tratamente si forme de ingrijire sunt folosite de cei cu astm pentru a face fata simptomelor si pentru a reduce stresul care poate declansa simptomele de astm.

Exercitii de respiratie

O varietate de tehnici de respiratie sunt utilizate pentru astm, iar cercetarile preliminare sugereaza unele beneficii potentiale, insa este nevoie de mai multe cercetari. Exercitiile de respiratie incurajeaza de obicei relaxarea si se concentreaza pe modificarea tipaului de respiratie, respiratia nazala, cutia toracica si respiratia abdominala.

O analiza a 22 de studii care au inclus 2880 de paticipanti cu astm usor pana la moderat a concluzionat ca exercitiile de respiratie pentru astm pot avea unele efecte pozitive asupra calitatii vietii, a simptomelor de hiperventilatie si a functiei pulmonare. Rezultatele pentru simptomele generale ale astmului au fost neconcludente, iar autorii au mentionat ca multe dintre studii au folosit o metodologie slaba. Sunt necesare mai multe studii pentru a explora aceste beneficii potentiale, pentru a identifica orice efecte adverse si pentru a analiza care dintre tehnici pot fi cele mai utile.

Analiza a inclus urmatoarele tipuri de practici de respiratie:

  • Pranayama (practica yoga de respiratie ): pot fi utilizate o varietate de practici de manipulare a respiratiei, cum ar fi respiratia nazala profunda, ritmica, expiratii lungi si respiratia alternand narile. In analiza, mai mult de jumatate din studii s-au concentrat pe pranayama.
  • Tehnica de respiratie Buteyko: dezvoltata de cercetatorul de origine rusa Konstantin Pavlovich Buteyko, aceasta metoda consta in exercitii de respiratie superficiala, similate cu cele de la pranayama. Se bazeaza pe premisa ca cresterea nivelului de dioxid de carbon din sange prin respiratia artificiala poate dilata muschii netezi ai cailor respiratorii, dar acest lucru nu a fost dovedit. Criticii spun ca tehnica este costisitoare, ca nu face nicio diferenta in cantitatea de dioxid de carbon din sange, ca nivelurile mai ridicate de dioxid de carbon nu sunt o strategie eficienta si ca orice efecte ale tehnicii se pot datora relaxarii generale.
  • Respiratia diafragmatica profunda: acest tip de respiratie se concentreaza pe miscarea diafragmei, un muschi in forma de cupola aflat sub plamani.
  • Metoda Papworth: utilizata de kinetoterapia respiratorie, aceasta tehnica integreaza tehnicile de relaxare cu resiratia diafragmatica usoara si respiratia nazala concentrandu-se pe adaptarea tiparelor de respiratie pentru a se potrivi activitatii curente.
Citeste si:  Remedii făcute în casă pentru congestia la nivelul pieptului

Meditatia mindfulness

Meditatia Mindfulness poate ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea controlului astmului. Un studiu despre meditatia mindfulness de reducere a stresului, pe o perioada de 8 saptamani, pentru persoanele cu astm a constatat ca, desi aceasta nu a condus la imbunatatiri ale functiei pulmonare reale, a stimulat calitatea vietii in ceea ce priveste astmul si a redus stresul la pacientii cu astm persistent comparativ cu un grup de control. Beneficiile pareau a fi durabile si erau inca evidente la un an dupa antrenament.

In plus, procentul de participanti cu astm bine controlat a trecut de la 7.3% la momentul initial la 19.4% la un control de 12 luni, comparativ cu 7.5% in grupul de control care nu a racticat meditatia mindfulness pentru reducerea stresului.

Antrenamentul mindfulness a inclus trei tehnici principale:

  • Scanare corporala: atentia este mutata incet in diferite parti ale corpului pentru a aduce constientizarea senzatiilor si a promova relaxarea.
  • Meditaria in sezut: accentul se pune pe expiratie si inspiratie si pe constientizarea gandurilor si sentimentelor fara a inceta sa le analizam sau judecam.
  • Intindere usoara: scopul este de a dezvolta o constientizare a starii mindfulness in timpul miscarilor usoare.

In cadrul studiului, participantilor li s-au dat si inregistrari ale exercitiilor de mindfulness pe care li s-a cerut sa le practice timp de 30 de minute pe zi, 6 zile pe saptamana.

Un alt studiu de 8 saptamani de meditatie mindfulness a constatat ca cei care au practicat acest tip de meditatie pentru reducerea stresului au prezentat mai putina inflamatie dupa stres in comparatie cu grupul de control. Acest lucru sugereaza ca interventiile care vizeaza reactiile emotionale pot fi eficiente in reducerea inflamatiei si, poential, a rezultatelor in afectiunile inflamatorii cronice.

Putem incepe cu cateva minute de meditatie mindfulness in fiecare zi si sa lucram incet pana la 30 de minute in majoritatea zilelor saptamanii. Pentru o scanare corporala, incepem de la picioare si ne gandim cum se simt incercand sa le relaxam. Facem acelasi lucru pana cand ajungem la cap. Intr-o meditatie in sezut sau meditatia prin intindere usoara, trebuie sa ne concentram aspra inspiratiilor si expiratiilor. Observam gandurile ratacitoare, dar incercam sa nu ne implicam prea mult in ele. Le recunoastem si revenim la concentrarea asupra respiraiei.

T’ai Chi

Cercetarile sugereaza ca practica T’ai Chi veche de secole, o forma de arte martiale cu miscari lente, poate imbunatati calitatea vietii persoanelor cu boli cronice.

In timp ce cercetarile despre thai chi si astm sunt minime, un mic studiu realizat pe 38 de elevi (20 cu astm si 18 fara astm) a constatat ca, dupa ce au practicat o ora de T’ai Chi saptamanal, pentru o perioada de 12 saptamani, functia pulmonara si inflamatia cailor respiratorii s-au imbunatatit atat la copii cu astm usor cat si la cei fara astm. Copii cu astm, de asemenea, au obtinut un scot mai bun la un chestionar privind calitatea vietii.

Citeste si:  Ce este o dieta pescatariana?

Rezultatele sunt preliminare si este necesar un esantion mai mare pentru a confirma constatarile. Cercetatorii sugereaza, de asemenea, ca T’ai Chi poate permite copiilor cu astm sa fie activi fara un risc atat de mare de a declansa simptome de astm care au loc la practicarea unor exercitii fizice mai viguroase.

In timp ce leziunile grave sunt putin probabile in timpul practicarii T’ai Chi, exista un anumit risc de durere.

Yoga

In 2015 s-a facut o analiza pe 15 studii despre yoga si astm cu mai mult de 1000 de participanti concluzionand ca yoga duce probabil la mici imbunatatiri ale calitatii vietii si simptomelor astmului bronsic.Dar orice imbunatatire a functiei pulmonare ramane neclara, deoarece rezultatele variaza. Este nevoie de un numar mai mare de participanti pentru a confirma rezultatele si pentru a explora in continuare potentialele beneficii sau efecte adverse.

Un studiu care a inclus o analiza a adultilor cu astm moderat persistent a concluzionat faptul ca cei care practica yoga de 3 ori pe saptamana, timp de 10 saptamani, au imbunatatiri ale calitatii vietii si ale variabilitatii ritmului cardiac in comparatie cu cei care nu practica yoga. Variabilitatea ritmului cardiac poate fi un marker general al sanatatii si bunastarii.

Dat fiind faptul ca leziunile grave la yoga sunt rare, practica reprezinta riscuri de entorse la adultii de peste 65 de ani.

Biofeedback-ul

Biofeedback-ul este uneori folosit ca terapie complemntara pentru astm. Aceasta implica utilizarea unor dispozitive electronice de monitorizare, cum ar fi cele pentru variabilitatea ritmului cardiac sau undelor creierului, pentru a ajuta la identificarea impactului tehnicilor precum vizualizarea sau respiratia lenta. Ideea este ca aceast biofeedback ne poate auta sa invatam tehnici de relaxare si control mai bun al simptomelor asmului bronsic precum si pentru imbunatatirea functiei pulmonare.

Acupunctura

Cateva studii clinice mai mici sugereaza c acupunctura, o practica din medicina traditionala chineza, poate contribui la imbunatatirea simptomelor asmului bronsic sau la reducerea nevoii de medicamente la copii.

Acupunctura implica stimularea punctelor specifice de pe carop prin introducerea unor ace subtiri prin piele.

In general, este bine tolerata, dar poate exista o anumita durere sau sensibilitate in locurile in care au fost introduse acele. Alte reactii adverse potentiale incud eruptii cutanate, reactii alergice, vanatai si ameteli.

Bai de abur

Respiratrul aburilor calzi poate fi linistitor pentru unii oameni cu astm deoarece poate ajuta la eliminarea mucusului care face respiratia mai dificila si poate incuraja relaxarea. Dar cercetarile care sa sustina acest lucru lipsesc. Tratamentele pot include bai de aburi, sauna sau utilizarea aparatului portabil de aburi. Daca aerul card este un factor declansator, trebuie evitat acest tip de tratament.

Articolul precedentCati pasi trebuie sa faci pe zi pentru a-ti mentine sanatatea
Articolul următorCum sa calculezi ora perfecta pentru somn si trezit

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau