Sexul unei persoane joaca un rol important in ceea ce priveste tiparul ritmului circadian care este ceasul intern al corpului tau.
Barbatii sunt de obicei mai in alerta noaptea, in timp ce femeile sunt active dimineata.
Iti poti sincroniza ritmul circadian cu cel al partenerului sau partenerei.

Daca ai probleme cu sincronizarea programului de somn ar putea exista o explicatie stiintifica pentru asta. O echipa de cercetatori a descoperit ca genul unei persoane are un impact substantial, indiferent daca este o persoana matinala sau nocturna, asupra a cat de bine se poate adapta la intreruperile ritmului de somn si calatoriilor pe distante lungi.

Cercetatorii care au lucrat la acest studiu, care a fost publicat pe 4 septembrie in revista Science, au analizat mai multe studii privind tiparele de somn si stare de veche. Au descoperit ca femeile tind sa fie matinale si sunt mai active pe timpul zilei, in timp ce barbatii sunt mai susceptibili la a fi mai activi noaptea. Femeile au fost, de asemenea, mai capabile sa faca fata unor intreruperi ale ritmului lor circadian normal, devenind rezistente atunci cand sunt deranjate in timpul somnului. Pe de alta parte, barbatii sunt mai predispusi la un pui de somn dupa-amiaza.

Cercetatorii nu au gasit nici un motiv pentru existenta acestei diferente intre ritmurile circadene in functie de gen, un fenomen cunoscut sub numele de dimorfism. Nu se stie cauza exacta spune dr. Seán T. Anderson insa el are o teorie.

Citeste si:  Iata de ce nu trebuie sa iti faci griji cu privire la mustele care transporta COVID

Un posibil motiv este ca, din punct de vedere istoric, femeile au avut un rol important in crearea descendentilor, spune Anderson. Aceste ritmuri interioare le-ar fi ajutat sa fie mai sincronizate cu copii mici, care sunt, de asemenea, mai orientati spre a fi matinali. De asemenea, femeile tind sa adoarma mai profund si sunt mai rezistente la tulburarile nocturne, fapt ce se aliniaza acestei idei.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca acest fenomen nu este unic. Vedem un tipar similar in cazul altor specii, ceea ce indica faptul ca dimorfismul nu se datoreaza pur si simplu presiunilor sociale recente, dar ar fi putut avea o cauza evolutiva.

Ce inseamna pentru tine ritmul circadian

Barbatii si femeile tind sa aiba ritmuri circadiene diferite, care pot influenta timpul fiecaruia in functie de sex. Daca te chinui sa suprapui programele si sa ramai ocupata in timpul orelor naturale de somn vei avea mai mult timp de oferit partenerului tau.

Ce inseamna ritm circadian?

Ritmurile circadiene sunt cicluri de 24 de ore in ceasul intern al copului, potrivit National Institute of General Medical Sciences (NIGMS). Aceste ritmuri provoaca modificari fizice, psihice si comportamentale pe un ciclu zilnic si raspund in special la lumina si intunericul din meniul inconjurator. Ciclu somn-veche este un exemplu de ritm circadian legat de lumina.

Majoritatea fiintelor vii au ritmuri circadiene, inclusiv animalele, plantele si microbii. Factorul principal care are un rol in producerea ritmului circadian este lumina zilei ce poate dezactiva gene care controleaza structura moleculara a ceasurile biologice.

Citeste si:  Ce se intampla cu corpul tau daca nu mai mananci grasime?

Cum sa va sincronizati ritmurile circadiene?

Descoperirirle recente cu privire la diferentele de sex care produce diferenta dintre ritmurile circadiene sunt importante pentru a intelege de ce oamenii se compoarta asa in anumite momente ale zilei, spune W. Christopher Winter, cercetator de la Charlottesville Neurology and Sleep Medicine.

Exsita modele interesante care apar. De exemplu, atunci cand femeile sunt cu adevarat „aprinse”. Femeile au o capacitate puternica de concentrare.

Diferentele intre ritmurile circadiene pot crea tipare opuse pentru cupluri. Tabieturile tale pentru inceputul zilei sunt strans legate de anatomia ta si este foarte dificil sa schimbi acest lucru intr-un mod semnificativ si durabil.
Daca te trezesti dimineata devreme sau noaptea tarziu in timp ce partenerul tau doarme, atunci acesta este momentul pentru a te bucura de propriile activitati in liniste.

Daca te lupti pentru a gasi timp pentru a sta impreuna si incerci sa stai treaza si lupti cu asta din punct de vedere mental trebuie sa faci pasi mici pentru a va sincroniza. Nu este nevoie sa spui: el este o persoana matinala, eu sunt o persoana nocturna si nu putem face nimic in acest sens.

Ceasurile corpului masculin i feminin tind sa devina mai potrivite pe masura ce imbatranim.

Odata ce ai ajuns la varsta de pensionare, ceasurile voastre s-ar putea sa se alinieze mai armonios.

Articolul precedentCum diferentiezi simptomele gripei de cele ale Covid-19?
Articolul următorCum sa anunti la locul de munca faptul ca esti insarcinata

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau