Nimeni nu știe cu exactitate ce cauzează tulburarea bipolară. Studiile sugerează că există o componentă genetică, dar ADN-ul nu este singurul motiv datorită căruia tu suferi de tulburare bipolară. Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că există probabil și factori de mediu care contribuie.

Factorii genetici cauzatori de tulburare bipolară

Când vorbim despre cauzele biologice, prima întrebare este dacă tulburarea bipolară poate fi moștenită. Această problemă a fost cercetată pe mai multe familii, pe copii adoptivi și gemeni.

În familiile persoanelor cu tulburare bipolară, rudele de gradul I (părinți, copii, frați) au mai multe șanse de a avea o tulburare de dispoziție decât rudele celor care nu au tulburare bipolară.
Studiile asupra gemenilor indică faptul că, dacă unul dintre gemeni are tulburare bipolară, probabilitatea ca celălalt geamăn să o aibă a fost estimată că ar fi între 40% și 70%.

La gemeni, apariția la ambii a fost estimată la 5-10%.

Acest lucru este important pentru teoriile genetice, deoarece gemenii identici apar atunci când un ovul fertilizat se împarte în două, ceea ce înseamnă că au același material genetic. Gemenii fraterni, pe de altă parte, provin din ovule fecundate separat, astfel încât genele lor moștenite pot fi diferite. Există dovezi copleșitoare că tulburarea bipolară poate fi moștenită și că există o vulnerabilitate genetică la dezvoltarea bolii.

Funcția creierului

Când vine vorba de a afla exact ce ai moștenit, sistemul de neurotransmițători a primit o mare atenție ca posibilă cauză a tulburării bipolare. Există o legătură între neurotransmițători și tulburările de dispoziție, iar medicamentele care modifică acești transmițători tratează și tulburările de dispoziție:

  • Un nivel scăzut sau ridicat al unui neurotransmițător, cum ar fi serotonină, norepinefrină sau dopamină, este asociat cu tulburarea de dispoziție.
  • Alte studii indică faptul că dezechilibrul acestor substanțe este problema.
  • Totuși alte studii au găsit dovezi că poate fi implicată o modificare a sensibilității receptorilor de pe celulele nervoase.
Citeste si:  5 motive pentru care trebuie să mănânci mere bio

Pe scurt, cercetătorii sunt destul de siguri că sitemul de neurotransmițători are cel puțin o parte din vina a apariției tulburării bipolare, dar sunt încă necesare cercetări suplimentare pentru a defini cu exactitate rolul.

Factori sociali

Episoadele de dispoziție la persoanele cu tulburare bipolară pot fi declanșate de un eveniment sau de circumstanțe stresante, dar adesea pot apărea spontan.

Modul în care stresul declanșează un episod bipolar nu este pe deplin înțeles. Oamenii de știință cred că hormonul stresului, cortizolul, joacă un rol importat. Stresul crește nivelul de cortizol din organism, ceea ce provoacă modificări în modul în care funcționează și comunică creierul. De fapt, la persoanele care suferă de depresie sau tulburare bipolară, nivelul de cortizol poate rămâne ridicat și atunci când stresul nu este prezent.

Momentele stresante din viață pot varia de la un deces în familie până la pierderea unui loc de muncă sau de la nașterea unui copil la o mutare.

Stresul poate proveni dintr-o varietate de experiențe. Nu poate fi definit cu precizie, deoarece o persoană poate percepe un eveniment ca fiind extrem de stresant, în timp ce o altă persoană care se confruntă cu același eveniment poate să nu experimenteze prea mult stres. Cu alte cuvinte fiecare persoana simte stresul sau nivelul lui in mod diferit.

Evenimentele stresante pot duce la apariția simptomelor tulburării bipolare. Cu toate acestea, odată ce tulburarea este declanșată, aceasta poate progresa. Odată ce ciclul începe, procesele psihologice și/sau biologice pot prelua și menține boala activă.

Citeste si:  7 remedii naturale din casa pentru alergiile de primavara

Declanșatori din mediul înconjurător

Pentru episoadele de depresie

Dacă suferi de tulburare bipolară, mici momente stresante pot declanșa episoade depresieve.

Exemple de declanșatori ai episodului depresiv bipolar:

  • privarea de somn;
  • perturbarea somnului;
  • stres general;
  • accident sau boala;
  • menstruație;
  • lipsă de exercițiu;

Pentru episoade maniacale

În timp ce declanșatorii episoadelor maniacale și depresive pot fi aceiași, există unii care sunt specifici episoadelor maniacale sau hipomaniacale. Conform unui studiu din 2012 din Journal of Affective Disorders, declanșatorii unici ai episoadelor maniacale sau hipomaniacale includ:

  • dragostea;
  • utilizarea stimulentelor recreative;
  • demararea unui proiect creativ;
  • petrecere până noaptea târziu;
  • vacanța;
  • muzică tare.

În plus, perioada postpartum și administrarea unui antidepresiv, cum ar fi ISRS, pot declanșa, de asemenea, un episod maniacal sau hipomaniacal.

Modelul diateză stres, sau vulnerabilitate-stres

Când cauți cauza tulburării bipolare, cea mai bună explicație conform cercetătorilor publicate în 2015 este ceea ce se numește „Modelul diateză-stres”.

Cuvântul diateză, în termeni simplificați, se referă la o condiție fizică ce face o persoană mai susceptibilă decât de obicei la anumite boli. Astfel, modelul Diateză-stres spune că fiecare persoană moștenește anumite vulnerabilități fizice la probleme care pot apărea sau nu în funcție de ce stres ai.

Deci concluzia este că, dacă ai tulburare bipolară, probabil că te-ai născut cu posibilitatea de a dezvolta această tulburare și ceva în viața ta a declanșat-o. Cu toate acestea, oamenii de știință ar putea rafina această teorie în viitorul apropiat. Ei nu vor renunța să studieze căutând răspunsuri.

 

Articolul precedentTulburarea bipolară – simptome si diagnostic.
Articolul următor7 produse care iti vor face pielea sa radieze de frumusete

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau