Terapiile clasice
Tratamentul clasic pentru epilepsie include terapia farmacologica si chirurgicala sau stimularea nervului vag (x). In ciuda acestor terapii aproximativ 30% dintre pacientii cu epilepsie nu au suficient control asupra convulsiilor si devin rezistenti la medicamente. [8] In ciuda terapiei optime care foloseste o combinatie de doua sau mai multe medicamente antiepileptice selectate in mod corespunzator apare acest control ineficient al convulsiilor. In aceste conditii, administrarea inca a unui medicament antiepileptic de multe ori nu reduce semnificativ convulsiile. Desi cercetarile privind epilepsia sunt in curs de desfasurare, mecanismele acestei boli nu au fost complet elucidate si terapia complet eficienta pentru oricare dintre pacienti nu a fost inca dezvoltata. Epilepsia ca boala a creierului este cea mai mare prioritate de cercetare pentru industria farmaceutica, dar in ciuda unui astfel de angajament extraordinar, nu vedem progrese in dezvoltarea de noi medicamente. Pacientii care sufera de epilepsie rezistenta la medicamente sunt dependenti de familie sau prieteni, precum si de cadrele medicale, asistenti sociali, neurologi si psihlogi.
Dieta ketogenica
Trebuie luata in considerare o dieta ketogenica pentru pacientii care nu au un raspuns adecvat la terapia cu doua medicamente antiepileptice selectate si dozate corect. Prin urmare, neurologii recomanda adesea si alte terapii, cum ar fi dieta, inclusiv dieta ketogenica, pentru a oferi pacientilor un control antiepileptic mai bun. Dieta ketogenica este un tratament de ultima instanta pentru multi copii, adolescenti si adulti cu epilepsie rezistenta la medicamentele de rutina. Ar trebui sa se recunoasca faptul ca, in ciuda dezvoltarii de noi medicamente antiepileptice in fiecare an, tratamentul, de cum s-a mentionat deja, la aproximativ o treime din pacienti cu epilepsie nu este pe deplin eficient. Tratamentul dietetic cetogen este o terapie non-farmacologica utilizata in intreaga lume, in special la copii cu epilepsie dificil de controlat. Dieta ketognica a fost folosita la pacientii cu epilepsie dificil de tratat inca din anul 1921, cu modificari minore in ultimii ani. Dieta ketogenica este un model biochimic. Ea permite ca 90% din aportul caloric sa vina din grasimi, 6% din proteine si 7% doar din carbohidrati. Pentru multi pacienti cu epilepsie refractara, tratamentul alimentar promite imbunatatirea calitatii vieti cu o scadere semnificatica a frecventei convulsiilor. Din acest motiv, se observa in prezent o crestere a utilizarii globale a dietei ketogene.
Scurt istoric al dietei ketogene ca tratament pentru epilepsie
In anul 1998, a fost efectuat un studiu multicentric la 51 de copii cu epilepsie rezistenta la medicamente. [9] 47% dintre copii au ramas la dieta timp de un an. 43% dintre acestia nu aveau crize, 39% au controlat 50-90% din convulsii, iar 17% nu au raspuns. Reactiile adverse asociate cu administrarea unei diete ketogenice au fost deshidratarea severa sau acidoza, letargie, somnolenta, infectii severe, schimbari de dispozitie, varsaturi si constipatie. Motivele pentru intreruperea tratamentului au fost intoleranta, dificultatile in mentinerea unei diete restrictive si controlul inadecvat al convulsiilor. Autorii credeau ca este putin probabil ca scaderea convulsiilor sa fie un efect placebo.
In acelasi an, un grup de la Johns Hopkins a publicat un studiu realizat pe 150 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 16 ani [10]. La un an de la inceperea dietei ketogenice, 7% erau fara crize, 27% dintre copii aveau o scadere a frecventei convulsiilor >90% si 50% o reducere a frecventei convulsiilor >50%. Autorii au mentionat, copii care, dupa o dieta ketogenica au avut o reducere a frecventei convulsiilor >50% in primele 3 luni de tratament au avut o imbunatatire treptata in timpul tratamentului prelungit, dar daca nu s-a observat o reducere a convulsiilor cu 50% in acel moment, era putin probabil ca aceasta imbunatatire sa aiba loc in urmatoarele luni.
70 de copii cu epilepsie rezistenta la medicamente au fost calificati pentru un studiu retrospectiv pe termen lung la Universitatea din Sao Paulo pentru a evalua eficacitatea si tolerabilitatea dietei ketogenice. Intr-un an, 55% dintre cei care au ramas la dieta ketogenica, 70% au avut un control al convulsiilor >75%, 25% au avut un control al convulsiilor in intervalul 50-75% si 2.5% au avut un control al convulsiilor <50%. Eficacitatea dietei ketogenice a fost semnificativ mai mare in cazurile de epilepsie generalizata decat epilepsia partiala. Aproximativ 10% dintre copii au intrerupt dieta din cauza dezgustului, iar 3,7% au prezentat varsaturi si greata.