Apariția ceaiului negru în Japonia
Cei familiarizați cu istoria ceaiului verde sau cu istoria Matcha știu că Japonia are o legătură strânsă cu ceaiul verde, ceai care a influențat cultura japoneză și a dat naștere unor tradiții japoneze faimoase pe tot mapamondul, Chanoyu sau ceremonia japoneză a ceaiului fiind doar unul dintre exemplele în acest sens. Comparat cu ceaiul verde despre a cărui istorie fascinantă puteți citi aici, ceaiul negru japonez este un ceai tânăr, această specialitate de ceai fiind complet necunoscută japonezilor înainte de 1875.
De ce și cum a început Japonia să producă ceai negru? În secolul XIX cea mai consumată varietate de ceai în Occident era cu siguranță ceaiul negru și în ciuda eforturilor sale și a calității de necontestat ale specialităților de ceai verde produse în Japonia, guvernul japonez de la acea vreme realizează că nu poate concura cu marii exportatori de ceai ca India sau China. Drept urmare guvernul japonez se adaptează cererii de ceai din lumea occidentală și începe prin a ”importa” din China fermieri cu experiență în producția de ceai negru, încurajând fermierii locali să învețe și să dezvolte metodele de producție ale mult iubitului ceai negru.
Mai mult, în 1876 Japonia trimite o delegație de fermieri în zone ca Darjeeling și Assam din India pentru a-și lărgi cunoștințele iar la întoarcere, delegația condusă de Tada Motokichi aduce cu sine semințe de Camellia sinensis var. Assamica, o varietate de Camellia sinensis cu frunze mari și mai puțin rezistentă la condițiile climaterice din Japonia.
Ulterior fermierii japonezi încep încrucișările între soiurile de Camellia sinensis locale, perfect aclimatizate, și Camellia sinensis var. Assamica. Acest lucru duce la apariția unor soiuri noi, perfect adaptate climatului Japoniei, soiuri cultivate și astăzi în Japonia atât pentru producția de ceai verde, cât și pentru obținerea ceaiului negru. Urmare a eforturilor de atunci și rezultat al meticulozității și priceperii generațiilor ce au urmat, soiurile de Camellia sinensis obținute în Japonia pentru producția de ceai negru sunt recunoscute și apreciate la nivel mondial.
Pentru o scurtă perioadă Japonia a devenit un exportator important de ceai negru. De exemplu la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial japonezii exportau anual aproximativ 5000 de tone de ceai negru, calitatea acestuia fiind cel puțin egală cu cea a ceaiului negru produs în țări cu tradiție îndelungată ca India sau China. Astăzi rămân doar 300 de ferme dedicate producerii de ceai negru iar în 2016 Japonia producea aproximativ 200 de tone de ceai negru adică 2% din întreaga producție de ceai din țară iar mare parte din această cantitate este rezervată consumului intern.
Wakoucha este un ceai negru rar din cauza cantității mici produsă de fermierii japonezi și în același timp, datorită soiului de Camellia Sinensis folosit pentru obținerea lui este un ceai negru unic cu o aromă ce îl diferențiază clar de ceaiurile negre produse în alte colțuri ale lumii. Ceaiul negru japonez este foarte puțin astringent, are un gust ușor dulceag și o aromă delicată, ușor florală, cu note de miere și condimente. Iubitorii de ceai pot cumpăra Wakoucha de pe site-ul MatchaBar, un site specializat în comercializarea de matcha și ceaiuri japoneze de calitate premium. Mai precizăm că Wakoucha este un ceai negru cu un nivel mediu de cafeină și cu un conținut bogat de taninuri și antioxidanți. Ca urmare poate fi consumat pe tot parcursul zilei și are multe proprietăți benefice pentru organismul uman: neutralizează efectul radicalilor liberi și protejează celulele de stresul oxidativ, scade nivelul trigliceridelor, are efect calmant datorită prezenței teaninei, are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular și îmbunătățește circulația sanguină. Și acestea sunt doar câteva dintre beneficiile ceaiului negru.
Wakkoucha este un ceai negru ce ocupă un loc special în producția de ceai din Japonia și în rândul preferințelor consumatorilor japonezi. Producătorii de ceai negru japonez nu mai sunt preocupați de competitorii lor din alte țări iar eforturile lor sunt concentrate în jurul producerii unui ceai negru de calitate superioară. Acesta este motivul pentru care specialiștii în ceai negru vorbesc despre calitatea crescândă a Wakoucha, o specialitate de ceai reinventată de la an, la an.
Sursa foto: unsplash.com