Daca mergi la un restaurant dintr-o tara occidentala, vei primi un pahar mare cu apa cu gheata si eventual o felie de lamaie, dar in Japonia s-ar putea sa primesti doar o ceasca foarte mica de apa. Japonezii cred ca apa poate interfera cu „focul difestiv”, ceea ce ar face mai dificil pentru corpul tau sa digere o masa. Si, desi, mentinerea unei hidratari adecvate este cruciala pentru sanatatea ta generala, consumul de apa la masa poate face mai mult rau decat bine.
Eu sunt obisnuita sa savurez un pahar de apa in timpul mesei. Si am cercetat de ce japonezii, una dintre cele mai sanatoase natiuni ale lumii aleg sa nu o faca. Iti voi da si cateva hack-uri utile la sfarsitul acestui articol.
1. Vei avea gura uscata
Oricat de contradictoriu ar parea daca bei un pahar de apa la masa, poti usca saliva. Unora le place sa adauge o felie de lamaie in apa, ceea ce o face-o o bautura acida care afecteaza secretia de saliva. Deoarece saliva serveste ca o bautura sanatoasa pentru mendiul oral, avand gura uscata poate duce la unele simtome neplacute, inclusiv respiratia urat mirositoare. Apa cu lamaie poate agrava, de asemenea, anumite conditii de sanatate, cum ar fi refluxul acid, si poate deteriora smaltul dintilor.
2. Iti poate afecta digestia
Cand bei apa la masa, saliva se dilueaza. Aceasta, la randul sau, afecteaza eliberarea sucurilor gastrice responsabile de digestia alimentelor. Ca rumare, stomacul tau primeste semnale mai slabe pentru a descompune alimentele si astfel ajungi la balonare.
3. Incetineste absorbtia nutrientilor.
Deoarece consumul de apa in timpul mesei iti dilueaza sucul gastric din stomac, aceasta afecteaza nivelul de aciditate naturala a stomacului. Acest lucru afecteaza negativ sistemul digestiv si determina corpul sa absoarba mai putine vitamine si substante nutritive.
4. Iti poate provoca arsuri la stomac
A bea apa la masa adauga volum stomacului si creste presiunea asupra acestuia, exct ca si cum mananci mult. Acest lucru, la randul sau, poate agrava anumite conditii de sanatate si poate creste riscul de reflux acid. Deoarece consumul de apa in timpul meselor determina corpul sa secrete mai putine enzime digestive, poate duce la o reactie in lant a efectelor secundare, inclusiv arsuri la stomac.
5. Poate provoca cresterea in greutate
Consumul de apa in timpul mesei poate determina, de asemenea, sa iei kilograme in plus. Cand corpul tau nu poate digera alimentele suficient de bine, le transforma in grasimi, facandu-te sa iei in greutate. A bea apa in timpul mesei poate provoca, de asemenea, corpului tau eliberarea de mai multa insulina in sange, ceea ce creste sansele de a depozita grasime in corpul tau.
Bonus: cum eviti sa bei apa la masa
Desi este foarte greu sa rezisti dorintei de a bea apa intre inghitituri iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci peste acest hop:
- Mananca nesarat sau mai putin sarat. Deoarece sarea tinde sa iti provoace sete, este mai bine sa optezi pentru alimente care contin mai putin sodiu.
- I-ati timp sa mesteci mancarea. Mancarea bine mestecata este mai usor de digerat de stomac si, pe masura ce mesteci, corpul tau produce mai multa saliva, scazandu-ti dorinta de a bea apa.
- Bea apa cu 30 de minute inainte de masa. A bea apa cu o jumatate de ora inainte de masa este una dintre cele mai eficiente modalitati de a ramane hidratat/a. De asemenea, te va face sa te simti satul/a astfel incat sa ajungi sa mananci mai putine calorii.
- Nu manca in graba. Daca iei o gustarea rapida in drum spre serviciu, este posibil sa ti se faca sete deoarece vei simti nevoia sa „speli mancarea cu apa”.
Tu bei apa in timpul mesei? Poti manca o masa intreaga fara a bea un pahar cu apa?