Chiar dacă mai este ceva timp până la sărbătorile de iarnă, nu strică să știm din timp anumite reguli, care să nu ne pună în diferite dificultăți. Știm foarte bine, că în fiecare an servim masa în familie sau în altă parte, și oriunde am merge, suntem întâmpinați cu bucate din cele mai diverse, că îți vine să guști din toate câte puțin, la cât de bine arată toate. Din păcate, uneori, silueta nu ne permite și ne gândim că iar ne vom confrunta cu kilogramele în plus.
Obiceiurile și tradițiile de iarnă sunt frumoase și trebuie păstrate, dar indicat ar fi, să nu facem acest lucru cu riscul indigestiei. Se poate întâmpla ca refuzul și pofta care v-o puneți în cui din cauza bucatelor românești, să vă transforme în persoane apatice, și astfel să stricați buna dispoziție a celor din jur.
Principala regulă este să mâncați puțin!
La începutul zilei, de cum vă treziți, încercați un mic dejun simbolic (iaurt, ceai, cafea), pentru a vă menaja tubul digestiv și a vă pregăti pentru masa copioasă ce urmează. Încercați ca la masa de Crăciun, să nu depășiți două feluri de mâncare, gândiți-vă că aveți timp și în următoarele zile să gustați din celelalte bunătăți.
Cu câteva zile înainte de Crăciun, consumați mai mult ceai și apă, produse lactate degresate, pentru a pregăti organismul să facă față exceselor.
Începeți masa cu o farfurie de ciorbă sau salată, astfel veți umple stomacul fără prea multe calorii, astfel încât apetitul va fi redus pentru celelalte alimente.
Dintre aperitivile tradiționale, răcitura este cea mai puțin ʺpericuloasăʺ, mai ales dacă este făcută din carne de curcan, dar nu neapărat. Toba, piftia și aspicul sunt și ele produse dietetice. Mai mult de atât, sarmalele nu trebuie să fiarbă în grăsime petru a fi gustoase. Porția corectă pentru sarmale, este de vreo 3-4 bucăți, și nu uitați să consumați și ardel iute, deoarece acesta intensifică arderea caloriilor. Salata boeuf, chiar dacă este preparată pe bază de legume, este bogată în cartofi și maioneză, și nu trebuie luată ca un aperitiv, ci ca fel principal – două linguri sunt suficiente.
Cât despre friptură, numai de bine, mai ales dacă este gătită la cuptor, fără adaos de ulei -alegeți carne slabă, folosiți vin, mirodenii și consumați-o cu salată, nu cu cartofi.
Aveți grijă să nu exagerați cu dulciurile, sunt cel mai ușor de transformat în grăsime de depozit.