Punctele cheie ale acestui articol
- Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot retine celulele beta mai mult timp decat se credea anterior.
- Expertii din domeniul sanatatii nu afirma ca tratamentul cu insulina si terapia de substitutie a celulelor beta nu mai sunt necesare.
- Cercetatorii cauta sa dezvolte un remediu pentru diabetul de tip 1 pentru a pune capat dependentei de insulina externa.
In septembrie 2020, la reuniunea anuala a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, cercetatorii au prezentat un studiu revolutionar despre diabetul de tip 1 (T1D). Cercetatotorii au ajuns la concluzia ca persoanele care traiesc cu T1D pot avea mai multe celule reziduale producatoare de insulina sau celule beta, decat se credea anterior.
Ani de zile s-a crezut ca persoanele care traiesc cu diabet de tip 1 au suferit o distrugere completa a celulelor beta. Cu toate acestea, prin imagistica nucleara neinvaziva, cercetatorii au descoperit ca 6 din cei 10 participanti, cu varste cuprinse intre 21 si 54 de ani, aveau inca celule beta reziduale la ani dupa diagnosticul initial.
„Stim ca multi pacienti cu diabet zaharat de tip 1 pot avea in continuare celule beta reziduale, fapt dovedit de acest studiu” spune Emory Hsu, MD, endocrinolog la Santa Clara Valley NMedical Center din San Jose, California, pentru Verzuliu.ro.
Hsu nu a fost implicat in studiu.
Concluziile studiului ofera speranta persoanelor care au diabet de tip 1, acestea putand sa isi foloseasca propriile celule beta reziduale pentru a produce insulina.
Ce este diabetul de tip 1
Diabetul apare atunci cand organismul nu mai poate absorbi corect glucoza de care organismul are nevoie pentru energie. Pancreasul isi foloseste celulele beta pentru a produce insulina, care ajuta glucoza sa patrunda in celulele corpului. Diabetul de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar distruge aceste celule beta si le determina sa nu mai produca insulina.
Tratamentul actual pentru diabet de tip 1
Gasirea nivelurilor optime de zahar din sange pentru a preveni hiperglicemia (glicemia crescuta), precum si hipoglicemia (glicemia scazuta) este o provocare continua pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Persoana cu T1D trebuie sa aiba grija de nivelulul zaharului din sange si de nevoia de insulina 24/7, in fiecare zi, fara vacante sau pauza.
Din fericire domeniul medical a facut unele progrese de-a lungul anilor pentru procesul de gestionare a glucozei mai eficient si mai convenabil.
Odata cu aparitia unor noi instrumente, cum ar fi monitoarele continue de glucoza si insulinele farmacologice imbunatatite, precum si pompele de insulina mai sofisticate, [gestionarea zaharului din sange] a devenit mai usor de realizat.
In ciuda acestor progrese, nu exista inca nici un remediu pentru diabetul de tip 1.
Drumul catre vindecarea diabetului de tip 1
Se depun eforturi in incercarea de a vindeca diabetul de tip 1, astfel incat persoanele cu T1D sa nu mai aiba nevoie de insulina in fiecare zi. O metoda este reintroducerea celulelor beta functionale. Acest lucru se face printr-un transplant de pancreas.
Transplantul de pancreas este un efort medical care ii poate ajuta pe cei care au T1D sa recastige celulele beta si sa isi imbunatateasca calitatea vietii. Alte initiative includ terapii cu celule stem, precum si medicamente injectabile care stimuleaza organismul sa-si creeze propriile celule beta functionale. Aceste metode sunt inca la inceput.
Aceste terapii, adesea intalnite in mod colectiv sub numele de inlocuire a celulelor beta, au devenit una dintre cele mai promitatoare evolutii stiintifice in cercetarile asupra diabetului. Potrivit Fundatiei pentru Cercetarea Diabetului Juvenil (JDRF), inlocuirea celulelor beta este disponibila doar pentru un numar mic de persoane care sufera de diabet de tip 1.
Provocarea, nu numai de a produce ci si de a mentine celulele beta ramane o bariera deocamdata pentur cercetatori. Ei inca sunt in cautarea metodelor de a preveni distrugerea acestor celule de catre sistemul autoimun.
Rezultatele studiului fac diferenta
In ciuda acestor noi descoperiri, expertii nu sunt siguri daca celulele beta reziduale ale unei persoane cu diabet de tip 1 pot sunt suficiente in detrimentul terapiilor de inlocuire ale celulelor beta.
Sunt necesare mai multe studii pentru a determina daca la momentul diagnosticului [T1D], volumul celulelor beta nefunctionale si capacitatea lor de a produce insuline ar fi suficienta pentru a evita necesitatea terapiei cu insulina.
Acest studiu are un numar foarte mic de pacienti iar cantitatea de celule beta reziduale este atat de mica incat nu produc suficienta insluina. Nu exista o siguranta in ceea ce priveste eliminarea in mod necesar a unei noi terapii de inlocuire a celulelor beta, indiferent daca acest lucru se face prin transplantul de celule noi sau gasirea de modalitati prin care organismul poate regenera celulele beta functionale fara un transplant.
Pe scurt: ce inseamna acest lucru pentru tine?
Intre 5% si 10% din persoanele cu diabet zaharat au diabet de tip 1. Diagnosticat adesea in timpul copilariei sau adolescentei, persoanele care traiesc cu diabet de tip 1 cresc, trebuind sa invete cum sa gestioneze aceasta afectiune complexa pentru tot restul vietii. Din acest motiv, cercetatorii precum cei din studiul prezentat mai sus continua sa caute o metoda de vindecare.
Daca ai o parere vizavi de acest subiect, oricare ar fi ea, nu ezita sa o lasi mai jos in comentarii.