Este destul de obisnuit sa vorbesti in somn fara sa fii constienta de asta. Studiile au constatat ca pana la 66% dintre oameni au experimentat vorbitul in somn la un moment dat in viata lor. Si, desi, vorbitul in somn este de obicei inofensiv si nu necesita nici un tratament medical, acesta poate deranja partenerul tau si il poate impiedica sa doarma mai mult.

Noi, la Verzuliu, am facut unele cercetari pentru a afla ce ne face sa vorbim in somn si ce putem face in legatura cu asta.

Ce cauzeaza vorbitul in somn

  1. Genetica


Expertii nu pot denumi cu exactitate motivul pentru care noi vorbim in somn. Studiile medicale au aratat ca acest „sindrom” este transmis in familie. Studiile efectuate in Finlanda si Japonia au descoperit ca gemenii deseori experimenteaza vorbitul in somn care de multe ori apare cu somnambulismul si cosmarurile. Unii cercetatori sugereaza ca parintii care vorbesc in somn au mai multe sanse sa aiba copii care vor vorbi si ei in somn.

Citeste si:  Spray-ul nazal te poate proteja de COVID-19

2. Privarea de somn


Toata lumea mai mormaie in somn, dar unii factori , in special privarea de somn pot cauza vorbitul in somn. Expertii medicali considera ca majoritatea oamenilor vorbesc in somn cand sunt stresati sau nu au dormit destul. Cand nu ne odihnim suficient putem afecta calitatea somnului.

3. Tulburari de somn


Vorbitul in somn in sine este o tulburare de somn cunoscuta sub numele de smnilohie. Se poate intampla oricui oricand, dar persoanele cu alte tulburari de somn prezinta un risc crescut de a-si deranja colegii de pat cu niste discutii. Medicii cred ca exista o legatura intre somniloh, somnambul si cosmaruri.

4. Anumite medicamente

Exista multe medicamente care pot perturba somnul. Medicamentele care pot provoca anumite comportamente in somn, inclusiv vorbitul in somn, afecteaza de obicei controlul muscular in timpul somnului. Cand tonusul nostru muscular este crescut, acesta poate duce la lovituri de pumn, sarituri din pat si vorbit. Unele medicamente utilizate in mod obisnuit, cum ar fi antidepresivele, te pot face sa vorbesti in somn.

Citeste si:  7 alimente afrodisiace care îţi vor îmbunătăţi viaţa sexuală

Cum sa controlezi vorbitul in somn


Nu exista o modalitate cunoscuta de a reduce vorbitul in somn dar unele obiceiuri ne pot ajuta sa controlom vorbitul in somn. Cateva sfaturi pentru un somn sanatos:
– evita mesele grele inainte de culcare;
– patul tau trebuie sa fie confortabil si pernele de calitate;
– evita cofeina de dupa-amiaza;
– pastreaza un program de somn;

L-ai auzit vreodata pe partenerul tau vorbind in somn? Care a fost cel mai amuzant lucru pe care le-ai auzit la cineva cand vorbea in somn? Lasa in comentarii, mia jos, raspunsul tau.

Articolul precedentDe ce e bine sa bei lapte inaite de somn
Articolul următor9 exercitii pentru a avea un fund perfect bombat

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau