Probabil ca iti aduci aminte cand in copilarie iti doreai sa dormi cu lumina aprinsa deoarece iti era frica de monstrii de sub pat. Multi dintre adulti ar putea prefera sa stea cu lumina aprinsa si nu din cauza intunericului ci pur si simplu. Dar hai sa vedem impreuna care este adevaratul pericol in cazul in care adormi cu lumina aprinsa.
Verzuliu dezvaluie adevarul din spatele acesui obicei, aparent inofensiv.
1. Lumina aprinsa afecteaza fertilitatea
Un studiu a demonstrat ca expunerea la lumina artificiala pe timp de noapte poate creste riscul de infertilitate. Experimentul a fost realizat pe soareci. Soarecii dormeau cu lumina aprinsa, noaptea, devenind, cu timpul, infertili. Se crede ca ritmurile circadiene (ceasul intern al corpului) influenteaza procesul de reproducere al femeii.
Un alt studiu a monitorizat asistente medicale care lucrau in schimbul de noapte si efectele expunerii la lumina. Se pare ca majoritatea asistententelor medicale s-au plans ca ciclurile lor menstruale au fost intrerupte.
2. Dormitul cu lumina aprinsa poate provoca probleme la inima
Nu numai ca melatonina scade temperatura corpului ci si tensiunea arteriala. Daca sunteti expusa la lumina noaptea, productia de melatonina este suprimata. Ca urmare, tensiunea arteriala creste. La randul lor, fluctuatiile regulate pot creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
3. Dormitul cu lumina aprinsa te poate ingrasa
Excesul de lumina artificiala pe timp de noapte poate fi cauza unui metabolism incetinit. In plus, intreruperea somnului si a ritmurilor circadiene ar putea contribui la obezitate. Un studiu care a monitorizat 43.000 de femei a dezvalui ca cele are au dormit cu televizorul aprins au observat o crestere in greutate. Schimbarea s-a produs indiferent de calitatea sau durata somnului.
4. Poate provoca modificari hormonale
Chiar si o singura sursa de lumina poate duce la dezechilibru hormonal. Lumina de la telefon, televizor, sau calculator, contribuie la deficienta de melatonina. In plus, alte procese biologice sunt perturbate. De cele mai multe ori, melatonina este problema. Somnul perturbat creste imbatranirea hormonilor si reduce numaurl celor anti-imbatranire.
5. Dormitul cu lumina aprinsa duce la depresie
Un studiu a constatat ca somnul cu lumina aprinsa, noaptea, creste riscul de aparitie a depresiei. Alternativ, perturbarea ritmului circadian agraveaza simtomele depresiei deja existente. Interesant este ca lumia rosie are mai putine efecte daunatoare, deoarece suntem mai putini sensibili la lumina rosie.
Tu dormi cu lumina aprinsa?