Remdesivir

Remdesivir este un tratament antiviral intravenos testat in prezent pentru eficacitatea sa in tratarea virusului SARS-CoV-2 care cauzeaza COVID-19. Spre deosebire de tratamentele standard pe care le prescrie medicul tau, acesta nu este un tratament aprobat oficial. In schimb, remdesivir este considerat un produs de investigatie. Unele dovezi sugereaza ca ar putea ajuta la vindecarea de COVID-19. Cu toate acestea eficacitatea si siguranta nu sunt inca foarte clare.

Utilizarile remdesivir
Remdesivir nu este aprobat de FDA pentru nici o afectiune medicala. Pana in prezent, acesta nu a fost disponibil pentru medici ca tratament. Nu a trecut printr-un control stiintific intens de-a lungul a catorva ani, care si aici esti si tu de acord cu mine, este necesar pentru ca un medicament sa fie disponibil populatiei. In schimb, a fost eliberat de FDA sub ceva numit „autorizatie de utilizare de urgenta”, adica EUA (emergency use authorization) in SUA.

Ce inseamna aceasta autorizatie de urgenta
In cadrul unei autorizatii de utilizare de urgenta (EUA), FDA va pune uneori anumite tratamente la dispozitia medicilor pe parcursul unei situatii de urgenta, chiar daca acestea nu au trecut prin setul complet de studii necesare pentru aprobarea normala. Un tratament ar putea primi EUA daca nu exista alternative aprobate de FDA atunci cand e nevoie de acesta pentru tratarea unei afectiuni grave sau care pune viata in pericol. O anumita cantitate de dovezi trebuie totusi sa sustina ca produsul este relativ sigur si ca poate trata in mod eficient problema medicala.

Remdesivir a fost creat initial pentru hepatita C, mai tarziu fiind testat pe virusul care provoaca Ebola(nu a fost niciodata aprobat pentru aceasta utilizare). Presupusul tratament pentru COVID-19 interfereaza cu capacitatea unui virus de a-si copia ARN-ul, un pas necesar pentru ca unele feluri de virusi sa faca copii cu succes si sa se raspandeasca in tot corpul.

In laboaratoare, s-a demonstrat ca remdesivir ajuta la blocarea replicarii virale a mai multor virusi de tip ARN. Printre acestea se numara familia coronavirusului. Virusii din aceasta familie sunt responsabili pentru sindromul respirator acut sever (SARS), sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si noul coronavirus care provoaca COVID-19.

Remdesivir si COVID-19
Inainte de pandemia cu COVID-19, cercetatorii au sugerat ca remdesivir ar putea fi eficient in combaterea coronavirusurilor. Studiile efectuate pe animale au atatat potential, iar cateva studii pe om (inclusiv unele teste pe cei care au Ebola) au indicat o siguranta relativa.

La incepultul pandemiei, clinicienii au inceput sa contacteze producatorul de remdesivir, Gilead Sciences, pentru a vedea daca pot obtine acces la acest medicament pentru a trata unele persoane cu COVID-19 sever. Acest lucru este permis numai in conformitate cu FDA, numit utilizare compasiva, care permite utilizarea produselor de investigatie pentru situatii medicale care pun viata in pericol atunci cand nu sunt alte tratamente aprobate de FDA.

Citeste si:  Ce este un suprimant al apetitului?

Un studiu facut pe 53 de persoane cu COVID-19 sever, a sugerat ca medicamentul poate ajuta oamenii sa se recupereze. Cu toate acestea, 13% dintre persoanele cu COVID-19 sever din acest studiu au murit. Acesta a fost un studiu necontrolat.

Un studiu clinic mai riguros controlat, sponsorizat de Institutul National de Alergii si Boli Infectioase, a castigat statutul EUA de la FDA. Acest proces a inceput pe 21 februarie si a fost revizuit pe 27 aprilie, a implicat 1000 de persoane cu COVID-19 avansat si a marcat primul studiu al remdesivir in SUA.

In mai 2020, FDA a acordat autorizatie de utilizare de urgenta (EUA) pentru a trata COVID-19 sever la copii si adulti, facandu-l disponibil pentru medici.

Informatiile preliminare din procesul de testare al remdesivir au aratat ca unele persoane care au luat remdesivir s-au recuperat mai repede decat cele care nu au luat. Cu toate acestea, un studiu mai mic din China, cu peste 200 de pacienti nu a gasit o imbunatatire similara a timpului de recuperare si a numarului de supravietuitori.

Remdesivirul este in prezent studiat in cel putin 5 studii clinice diferite in intreaga lume. Aceste studii vor ajuta sa aflam daca remdesivir este sigur si eficient. Unele dintre aceste studii vor compara remdesivir cu alte tratamente potentiale care sunt sub investigatie.

Aceste studii vor analiza si alte aspecte legate de tratamentul cu remdesivir, precum:

  • dozarea optima;
  • durata tratamentului;
  • in ce moment al infectiei trebuie administrat;
  • eficacitatea la persoanele cu simptome mai putin severe.

Daca se va constata ca remdesivir este ineficient si/sau in mod semnificativ FDA isi va revoca EUA.

Ce sa-i spui doctorului tau

Medicul tau ar putea lua in considerare sa incerce remdesivir daca ai COVID-19, mai ales daca ai simptome severe.
Asigura-te ca medicul tau stie despre istoricul tau medical inainte de a incepe sa iti administreze remdesivir. Este important sa stie daca ai probleme cu rinichii sau ficatul si daca suferi de alte afectiuni medicale grave.

De asemenea trebuie sa informezi medicul tau daca esti gravida sau esti pe punctul de a ramane gravida. Farmacistul trebuie sa stie, de asemenea, despre medicamentele pe care le iei, inclusiv orice medicament fara prescriptie medicala.

Citeste si:  Tratament pentru ADHD la copii și adulți

In functie de situatie, unul sau mai multe tratamente de investigatie ar putea fi disponibile pentru tratarea COVID-19. Discuta optiunile cu medicul tau. Nu trebuie sa fi tratat cu remdesivir sau orice alt tratament de investigatie. In schimb, poti opta pentru un tratament medical standard de sustinere in timp ce corpul tau lupta impotriva infectiei.

Doza si administrarea de remdesivir
Remdesivir se administreaza intravenos in decurs de 30 de minute pana la 2 ore. Poate fi administrat o data pe zi, timp de 10 zile, dar acest lucru depinde de starea ta de sanatate. Oamenii care nu sunt foarte bolnavi pot primi medicamentul 5 zile.

Indicatiile actuale recomanda o doza de 200 mg in prima zi, urmand o doza zilnica de 100 mg pentru persoanele care cantaresc peste 40 kg. Dozajul poate varia la copii si copii cu greutatea mica.

Efectele secundare al remdesivir
Cele mai frecvente efecte secundare cunoscute ale remdesivir sunt:

  • diaree;
  • functie hepatica anormala – evaluata prin teste de sange;
  • eczema;
  • probleme la rinichi;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • greata si varsaturi.

Deoarece remdesivir se administraza printr-o perfuzie intravenoasa, sunt posibile si alte reactii adverse, cum ar fi vanatai ale pielii, dureri sau umflaturi in locul in care a fost introdus acul. O mica parte dintre oameni poate experimenta ceva numit „reactie la perfuzie” la scurt timp de la administrarea remdesivir. Acesta este un tip de reactie alergica ce ar putea provoca probleme precum tensiunea arteriala foarte scazuta si ar putea face necesara oprirea tratamentului cu remdesivir.

Intr-un studiu, 23% dintre persoanele tratate cu remdesivir au avut efecte secundare grave, inclusiv disfunctii ale mai multor organe si soc septic. Cu toate acestea, deoarece aceste date provin dintr-un singur studiu mic, nu este clar daca rata efectelor secundare este de obicei atat de mare.

In timp ce ti se administreaza acest tratament, medicul tau va monitoriza cu atentie potentialele efecte secundare. De exemplu, vei avea nevoie de teste periodice de sange pentru a vedea daca rinichii si ficatul functioneaza la parametri normali, atat inainte de a incepe tratamentul cu remdesivir cat si in timp ce se administreaza tratamentul.

Parerea verzuliu.ro despre remdesivir

Este important sa subliniem ca remdesivir a fost studiat pe un esantion redus. Tratamentul poate provoca alte efecte secundare la anumite persoane despre care nu stim inca. Studiile clinice care analizeaza remdesivir ca tratament pentru COVID-19 pot demonstra ca este eficient si bine tolerat, dar ar putea dezvalui preocupari suplimentare privid siguranta sanatatii.

Articolul precedentCum tratezi psoriazis la maini si picioare? Ce stii despre psoriazis palmoplantar?
Articolul următorAfla cum sarea din Marea Moarta poate trata psoriazisul. Remediul natural pentru exfoliere, stres sau artrita

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau