Mascarea ADHD este atunci când cineva care are ADHD se prezintă într-un mod în care să pară că nu suferă de această tulburare. Se mai numește și „gestionarea emoțiilor”. Termenul a fost creat de psihologul Russell Barkley, care a spus că apare la aproximativ o treime din totalul persoanelor cu ADHD.

Mascarea ADHD poate fi numită și „camuflare”. Este momentul în care cineva cu ADHD încearcă să-și ascundă simptomele copiind comportamentele persoanelor care nu au această tulburare de deficit de atenție. Mascarea ADHD poate fi o modalitate pentru unele persoane cu ADHD de a se integra în societate, de a evita stigmatizarea și să se simtă în cele din urmă acceptate.

Tipurile de ADHD mascat includ ascunderea hiperactivității cu calm, statul pe scaun fără să se zgâlțâie sau răspunderea conform cu așteptările din timpul discuțiilor, chiar dacă mintea lor este haotică. Mascarea poate include, de asemenea, supra-concentrarea asupra profesorului, sarcinii sau activității pentru a evita distragerea atenției și impulsivitatea.

Istoria și prevalența ADHD-ului mascat

În anul 2015 Barkley a scris despre fenomenul de mascare a ADHD în cartea sa numită „Taking Charge of Adult ADHD.”. El a spus că unii oameni cu ADHD încearcă să le arate altora că îl au sub control controlându-și simptomele.

Cercetările privind mascarea ADHD sunt încă limitate și nu au fost studiate pe larg. Barkley a spus că acest lucru se datorează faptului că mascarea ADHD este un concept foarte dificil de înțeles pentru persoanele fără ADHD astfel încât este posibil să le fie greu să creadă.

Mai mult, persoanele cu ADHD s-ar putea rușina dacă ar recunoaște că „se prefac”. Medicii nu intreabă întotdeauna pacienții despre această posibilitate. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca mascarea ADHD-ului să fie mai frecventă decât știm noi.

Exemple de mascare a ADHD

Mascarea ADHD este o modalitate de a ascunde simptomele prin comportamente învățate care pot fi sănătoase sau nesănătoase. Multe persoane care suferă de ADHD încalcă regulile sociale prin comportamentele lor și se pot confrunta cu rușine și ridiculizare. Drept urmare, dezvoltă strategii de coping pentru a ascunde părți din ei înșiși.

Mascarea ADHD poate fi utilizată ca mecanism de coping, uneori reușind să dea sens lumii din jurul lor dar în cele din urmă acest comportament devine dificil de gestionat singur.

Iată câteva exemple de mascare a ADHD:

  •  rămâi prea tăcut și prea atent la ceea ce spui pentru a evita să vorbești prea mult sau să întrerupi oamenii;
  •  verifici obsesiv bunurile pentru a te asigura că nu pierzi lucrurile;
  •  reacționezi așa cum cei din jurul tău se așteaptă, nu cum simți tu în interior;
  •  totul pare „bine” și nu arăți niciun semn că există o problemă atunci când, în realitate, te chinui să ții pasul său să menții elațiile;
  •  conștiinciozitatea cu privire la cât de curată este casa, deși s-ar putea să te copleșească toată munca pentru a o menține curată;
  •  ascunzi hiperactivitatea prin calm, așa că totul este în regulă, dar în realitate, ai probleme cu concentrarea deoarece mintea ta sare de la un lucru la altul prea repede pentru a procesa ceea ce spun cei din jurul tău în acel moment;
  •  nu te poți relaxa când vine vorba de o întâlnire așa că te duci mai devreme;
  •  asculți cu atenție și te concentrezi foarte tare când cineva vorbește pentru a nu rata nimic din ceea ce spune;
  •  îți notezi totul, obsesiv, pentru a nu uita mai târziu din cauza ADHD;
  •  îți organizezi obsesiv documentele și creezi sisteme bine puse la punct pentru a te asigura că poți găsi ceea ce ai nevoie;
  •  îți ți emoțiile intense în tine până când îți pot face rău fără să știi de ce (uneori acest lucru duce la depresie);
  •  eviți plasarea în situații stresante sau care provoacă anxietate spunând că suferi de o anumită boală;
  •  te iriți când te forțezi să te concentrezi, pentru o lungă perioadă de timp, asupra a ceva care nu te interesează;
  •  îți asumi responsabilitatea pentru a compensa ceea ce percepi ca fiind greșelile tale;
  •  încerci să faci față lumii dezvoltând tendințe perfecționiste;
  •  exagerezi cu ceva până când intervine epuizarea, astfel încât cei din jurul tău să vadă cât de capabil și de fiabil ești, chiar dacă în adâncul tău te lupți;
  •  ascuzi faptul că te poți simți copleșit de responsabilitățile tale deoarece acest lucru te-ar fi rușinat sau te-ar fi făcut să te simți vinovat;
  •  nevoia de a arăta mereu că deți controlul pentru a evita să te simți rușinat dacă ceilalți te-ar fi văzut luptându-te;
  •  suprimi comportamentele de slăbiciune, ca de exemplu jocul din picior, ca să nu îi deranjezi pe ceilalți, chiar dacă te simți inconfortabil stând nemișcat;
  •  imiți sau copiezi persoanele în situații sociale, astfel încât să fii acceptat.
Citeste si:  Cand trebuie sa te odihnesti mai mult?

Impactul mascării ADHD

Mai jos sunt câteva dintre potențialele efecte negative ale mascării simtomelor ADHD.

  •  Mascarea ADHD poate ascunde simtome ce duc la o întârziere a diagnosticului.
  •  Persoanele care maschează ADHD ar putea să nu știe că au ADHD, ceea ce îi poate determina să dezvolte depresie și anxietate.
  •  Dacă ești foarte bun în mascarea simptomelor ADHD, este posibil ca oamenii să nu te creadă atunci când le spui că ceva nu este în regulă sau că te lupți.
  •  Persoanele care maschează ADHD ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta probleme de abuz de substanțe pentru a face față felului în care se simt pe interior, ceea ce poate duce la și mai multe probleme de sănătate în continuare.
  •  Mascarea ADHD înlocuiește stresul interior cu stresul intern. Oamenii care se angajează în mascarea ADHD pot continua să rămână nediagnosticați ani de zile, deoarece sunt capabili să-și ascundă bine lupta interioară.
  •  Mascarea ADHD poate face dificilă diferențierea dintre ce este real și ce este o prefăcătorie. S-ar putea să simți că nu poți fi tu însuți și să te transformi în altcineva, astfel încât ceilalți să te placă.
Citeste si:  Trucuri care să te ajute să treci prin iadul numit perimenopauză

Cum faci față ADHD-ului mascat

Când poți identifica faptul că are loc o mascare a ADHD-ului, poți începe să înveți modalități de a face față fără să te transformi în altcineva. S-ar putea să fii surprins de cât de mult de plăcută devine viața atunci când înveți noi abilitați de gestionare în loc să-ți ascunzi luptele.

Iată câteva idei pentru început:

  •  identifică forma de comportament de mascare ADHD sănătoasă și pe cea care îți face rău. De exemplu, a învăța să păstrezi o casă cât de cât ordonată ar putea fi de ajutor, în timp ce a avea nevoie de perfecțiune poate fi dăunător.
  •  află cum să faci față emoțiilor tale în loc să le eviți. Căută un terapeut sau un antrenor de dezvoltare persoană care înțelege prin ce treci.
  •  înțelege că nu ești singura persoană care experimentează astfel viața. Conectează-te cu alți oameni care trec prin aceleași lupte, astfel încât să te poți simți mai puțin singur. De exemplu alătură-te unui grup de sprijin pentru persoanele care suferă de ADHD. Găsește o comunitate online în care să te exprimi fără frica de a fi judecat.
Articolul precedent6 alimente sanatoase care devin nesanatoase atunci cand le consumi in exces
Articolul următorTratament pentru ADHD la copii și adulți

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau