Îţi plac alimentele sărate? Foloseşti solniţa cât se poate de mult? Poate că este timpul să scapi de acest obicei. Specialiştii atrag atenţia asupra sării care pare atât de nevinovată, dar care poate duce la probleme serioase de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială crescută (cauza principala a accidentelor vasculare) şi riscul crescut de infarct şi alte boli de inimă. Conform cercetătorilor, consumul de sare a fost asociat unor boli precum cancerul de stomac, osteoporoza, retenţia de apă şi balonarea, pietrele la rinichi şi alte afecţiuni ale rinichilor şi tot consumul de sare în exces poate înrăutăţi simptomele diabetului şi astmului.
Cei mai mulţi dintre noi consumăm mult prea multă sare. O persoană obişnuită consumă cam 3.400mg de sare pe zi. Număr care nu surprinde, ţinând cont că o linguriţă de sare are 2.325 mg. Şi deşi corpul tău are nevoie de sare pentru a funcţiona şi pentru a menţine un echilibru al fluidelor, pentru a transmite impulsurile nervilor şi pentru că ajută la contractarea şi relaxarea muşchilor, nu ai nevoie de chiar atât de multă sare. Se recomandă un consum de maxim 2.300mg pe zi. Studiile au arătat că persoanele care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta probleme de sănătate legate de consumul de sare, sunt cele de peste 50 de ani, persoanele care au tensiune mare, sau puţin crescută şi persoanele cu diabet. Dar de unde vine toată sarea asta? Cu siguranţă nu este vorba doar de cea pe care o pui tu în mâncare. Cea mai multă sare este ascunsă în alimentele pe care le cumpărăm. Aproape 80% vine din mâncarea procesată şi cea ambalată şi specialiştii arată către aceşti vinovaţi:

Citeste si:  De ce ne amortesc mainile cand dormim si cum sa oprim asta?!

Produsele congelate
Conservele sau murăturile
Snack-urile
Mezelurile
Brânza
Condimentele, sosurile şi dressing-urile
Produsele de panificaţie
Sucul (inclusiv cel dietetic)

De asemenea ar trebui să ai grijă şi la următoarele alimente care pot conţine foarte multă sare:

Pizza
Sosul de soia
Nugget-urile de pui
Sosurile vegetale

Ce poţi face?
În primul rând, citeşte eticheta şi alege alimentele fără sodiu, sau cu conţinut scăzut de sodiu, atunci când este posibil. Etichetele pot fi derutante şi greu de descifrat. Iată ce ar trebui să conţină acestea ca produsele să fie cele potrivite:

Fără sare-fără sodiu = mai puţin de 5mg per porţie.
Conţinut foarte scăzut de sodiu =35 mg sau mai puţin per porţie.
Conţinut redus de sare-sodiu= cu cel puţin 25% mai puţin decât produsele obişnuite
Conţinut uşor sărat= cu cel puţin 50% mai puţin decât produsele obişnuite.
Fără sare adăugată sau nesărat= nu conţine sare adăugată (însă nu înseamnă că produsele nu conţin absolut deloc sare naturală-decât dacă se menţionează pe ambalaj)

Citeste si:  Beneficiile uleiului de canepa - uleiul de CBD pentru sanatate

În al doilea rând, dresează-ţi papilele gustative. Scade gradual conţinutul de sare şi foloseşte-te de condimente naturale pentru a îmbogăţi aroma preparatelor: curry, ghimbir, lămâie, ceapă, usturoi, muştar uscat şi ierburi uscate.

Articolul precedent5 paşi care au ajutat o femeie să slăbească 30 kilograme şi să îşi transforme viaţa
Articolul următorPlante medicinale ce nu trebuie sa lipseasca mamicilor din trusa de remedii naturiste

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau