Cred că nu mai este nevoie să îţi spun că atunci când vrei să slăbeşti la 20 de ani, îţi va fi mult mai uşor decât la 40. Însă motivul nu este doar încetinirea metabolismului. Corpul şi stilul de viaţă se schimbă în permanenţă. Pentru a ţine pasul, trebuie să îţi cunoşti bine obiceiurile şi felul în care corpul tău se schimbă de-a lungul anilor, astfel încât să eviţi capcanele procesului de slăbire.

Iată câţiva factori care te pot împiedica să slăbeşti, pe măsură ce avansezi în vârstă.

20 de ani – nu găteşti

Problema: În jurul vârstei de 20 de ani probabil că nu va mai avea cine să îţi gătească, ceea ce înseamnă că vei mânca des în oraş. Atunci când comanzi ceva, nu poţi controla cantităţile de ulei folosite, nici cât dressing ai în salată şi nici cât de mari sunt porţiile.

Soluţia: Preia controlul atunci când poţi. Comandă dressing-ul separat şi cere pui preparat la grătar. Împarte preparatele cu prietenii sau pune jumătate din porţie deoparte pentru acasă. La prânz, încearcă să găseşti un loc de unde să îţi poţi cumpăra o salată săţioasă.

20 de ani – te pierzi în diete

Problema: Dietele sărace în calorii şi dietele care presupun eliminarea anumitor alimente, te ajută să dai jos rapid, însă nu funcţionează pe termen lung, deoarece te vei repezi la frigider în momentul în care dieta ia sfârşit. Vei ajunge să pui la loc şi poate chiar şi ceva kilograme în plus. În afară de asta, când nu oferi corpului caloriile necesare, el apelează la masa musculară în loc să apeleze la grăsime, pentru a se energiza, astfel că vei pierde şi grăsime şi masă musculară, plus că metabolismul va încetini.

Soluţia: Evită dietele extreme şi sucurile care înlocuiesc mesele. Nu exclude total grupe cum sunt carbohidraţii. Dacă mănânci corect, nu ai nevoie de diete extreme. Poţi să începi prin a mânca fructe şi legume la fiecare masă şi în locul gustărilor obişnuite. Legumele ocupă mult spaţiu în farfurie şi conţin calorii mai puţine, astfel că vei mânca mai mult, dar vei şi slăbi mai mult. Încearcă ardeii graşi sau morcovii în combinaţie cu nişte humus, pe post de gustare, sau fă-ţi o salată mare la prânz pentru a acoperi cele cinci tipuri de legume necesare la o singură masă.

20 de ani – devii vegană sau vegetariană

Problema: Multe femei încearcă să devină vegetariene sau vegane pentru a slăbi, însă nu fac asta aşa cum ar trebui. Dacă nu ştii exact ce înseamnă o dietă sănătoasă vegetariană, sau dacă nu ai timp să îţi prepari mesele, asta poate duce la o dietă care să conţină carbohidraţi simpli şi grăsimi. Vei ajunge să mănânci lucruri ca pizza vegetariană, smoothie-uri sau preparate cu brânză, care te vor face să te îngraşi.

Citeste si:  7 exercitii simple pentru fese, coapse si picioare perfecte

Soluţia: Unul dintre nutrienţii care de multe ori lipseşte din dieta vegetarienilor, este proteina de calitate, care ajută la senzaţia de saţietate şi care contribuie la arderile de calorii. Ca să obţii aceste proteine, consumă fasole, care conţine şi fibre pe lângă proteine, combinaţie rar întâlnită în alimentele vegetale. Foloseşte-o în preparate în locul cărnii, cum ar fi în salate sau în reţetele mexicane.

30 de ani – eşti obosită

Problema: Prinsă între muncă şi copii, nu apuci să dormi suficient. Şi, la fel ca şi atunci când bei puţin şi te ameţeşti, starea de oboseală te poate face să te porţi nu foarte responsabil în ceea ce priveşte mâncarea.

Soluţia: Fă o prioritate din a dormi măcar şapte ore pe noapte, atunci când poţi şi când asta nu se întâmplă, păcăleşte-ţi poftele cu nişte gustări sănătoase. Cumpără şi găteşte de duminica, astfel încât să ai mâncarea gata de pus în geantă pentru prânz. Pune ingredientele pentru smoothie-ul de dimineaţă într-o punguţă şi bagă-le la frigider peste noapte, astfel încât să fie gata de băgat în blender când te trezeşti. Ia în maşină un borcan cu un mix de nuci şi seminţe, pentru o gustare sănătoasă atunci când ţi se face foame.

30 de ani – sari peste mese

Problema: Să mănânci mai puţin, probabil că în mintea oricui, înseamnă kilograme în minus. Însă corpul tău are nevoie de un număr anume de calorii pentru a funcţiona şi dacă nu i le dai, hormonii foamei o iau razna. În general oamenii ajung să mănânce noaptea târziu pentru a compensa tot ce au pierdut peste zi.

Soluţia: Încearcă să ai trei mese pe zi şi o gustare, astfel încât seara să nu simţi nevoia să înghiţi tot frigiderul. Ai grijă ca la fiecare masă să incluzi grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din nuci, avocado, pentru a te sătura. Micul dejun este de obicei provocarea cea mai mare, aşa că nu te complica prea mult şi rămâi la un iaurt grecesc simplu cu nişte nuci mărunţite şi bucăţi de fructe.

30 de ani – nu mai faci exerciţii

Problema: Muncă+copii = nu am timp de sală

Citeste si:  Cum să adormi în fiecare noapte în mai puţin de două minute

Soluţia: Adoptă o atitudine realistă încercând să faci 30 de minute de activitate fizică moderată spre intensă de cel puţin două ori pe săptămână. În aceste 30 de minute poţi include cel puţin două exerciţii de forţă, cum ar fi genuflexiunile sau flotările şi să termini cu un antrenament de interval (30-60 de secunde de sprint pe bandă). În restul săptămânii încearcă să te plimbi, să înoţi, să te plimbi cu bicicleta.

40 de ani – pierzi masă musculară

Problema: Toate începem să pierdem din muşchi când ajungem la 40 de ani. Iar muşchii ard calorii, în timp ce menţin metabolismul echilibrat, ceea ce înseamnă că dacă mănânci la fel ca înainte, te vei îngrăşa.

Soluţia: Spre deosebire de grăsimi şi carbohidraţi, proteinele sunt depozitate în muşchi. Cele mai multe dintre noi nu consumăm suficiente proteine la micul dejun şi la prânz, astfel că energia va fi extrasă din muşchi şi metabolismul va încetini. Aşa că asigură-te că vei consuma suficiente proteine, ţintind spre o cantitate de 15-20 de grame la fiecare masă.

40 de ani – nu te mai antrenezi la fel ca înainte

Problema: Dacă nu vei continua să te străduieşti la fel de mult ca în tinereţe, muşchii tăi, care îţi menţin metabolismul în parametrii normali, se vor pierde uşor, uşor.

Soluţia: Încearcă să ridici greutăţi de două sau patru ori pe săptămână, între 45 de minute şi o oră. Alege exerciţiile care lucrează mai multe grupe de muşchi, cum ar fi flotările. Poţi începe cu două sau trei seturi de 8 până la 12 repetări. Apoi fă două sau trei seturi de 3 sau 6 repetări cu greutăţi mai mari.

40 de ani – pui grăsime pe burtă

Problema: Chiar dacă ai avut un abdomen plat toată viaţa, asta începe să se schimbe la 40 de ani. Asta deoarece scade nivelul de estrogen şi progesteron din corp şi acesta începe să depoziteze grăsime pe abdomen.

Soluţia: Un studiu recent a arătat că persoanele care au consumat între 1 şi 1.5 grame de proteine pentru fiecare kilogram din greutatea corpului, au avut mai puţine kilograme şi au avut o talie mai subţire decât cele care consumau mai puţine proteine. Însă nu toate proteinele sunt bune. Aşa că renunţă la fast-food şi încearcă proteinele din pui, peşte, curcan, lactatele degresate şi ouă. Dacă nimic din astea nu te atrage, atunci pur şi simplu bea un pahar de lapte, deoarece conţine opt grame de proteine de calitate.

Articolul precedentCeai de ghimbir pentru slabit
Articolul următorMetode naturale pentru buze mai frumoase şi mai roşii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau