Se estimează că fiecare român mănâncă 53 kg de pâine pe an. Motivele sunt foarte simple, pâinea este delicioasă, ușor de transportat și ieftină. Cu toate acestea, ca și majoritatea alimentelor gustoase, pâinea are efectele sale negative asupra corpului uman. Când corpul tău este deranjat, îți trimite semnale ca tu să știi și să te ocupi de problemă.
Astăzi, te anunțăm noi și vorbim despre cele 7 semne ale consumului de pâine în exces.
Pâinea în excess te constipă – semne ale consumului de pâine în excess
Dacă ai intoleranță la gluten sau dacă suferi de o boală celiacă și nu știai, poți suferi de balonare constantă. Nu numai asta, dar ai probleme cu mersul la baie, deoarece intestinul tău se simte blocat. Este posibil să nu ai intoleranță la gluten, dar să ai o sensibilitate ridicată la grâu și alte cereale. Cel mai bine, în acest caz, este să faci o serie de analize ca să vezi dacă glutenul îți dăunează.
In aproape toate țările, aproximativ 0.5%-1% din populație sferă de boala celiacă. Deci, chiar dacă suferi de boala celiacă, există o mulțime de înlocuitori de care te poți bucura.
Ti se face iar foame
Este adevărat că cerealele foarte rafinate, precum pâinea albă, orezul alb, covrigeii și biscuiții sunt bogate în calorii. Și modul în care funcționează este să te facă să vrei să mănânci mai mult datorită conținutului lor de zahăr. De aceea, atunci când te simți tristă sau stresată, te duci să iei o gură din acele cereale rafinate care te vor face pe moment să te simți mai bine.
De aceea, s-ar putea să observi și creșterea în greutate, ceva ce poate fi evitat cu ușurință dacă treci la produse din cereale integrale. Un studiu a demonstrat că cerealele integrale te pot ajuta să scapi de grăsimea de pe abdomen mai repede decât cerealele rafinate. Și asta pentru că ele conțin mai multe vitamine și minerale. Dar asta, nu înseamnă că poți exagera cu consumul lor.
Consumul în exces de pâine crește nivelul de colesterol
Pâinea coaptă în cuptor ar putea să nu fie responsabilă de creșterea nivelului de colesterol, dar cea cumpărată din magazin da. Produse precum cornurile, rulourile cu unt și tot felul de produse de panificație sunt bogate în grăsimi trans. Aceste produse conțin mult unt și ouă care pot crește nivelul de colesterol dacă sunt consumate în mod regulat.
De asemenea, majoritatea produselor care conțin gluten se încadrează în aceeași categorie dăunătoare. Aceste produse variază și pot include prăjituri și prăjituri ambalate, gogoși și majoritatea alimentelor prăjite din comerț. Cel mai bun lucru pe care tu îl poți face este să verifici întotdeauna eticheta pentru a vedea dacă există o scurtare a ingredientelor.
Consumul de pâine în exces poate duce apariția erupțiilor cutanate
Cerealele rafinate sunt și de această dată vinovate pentru o altă problemă cu care tu te-ai putea confrunta. Alimente precum pastele, orezul alb, tăițeii, crealele și toate preparatele cu făină albă pot provoca erupții pe piele. După cum a arătat studiul, persoanele care au consumat prea mulți carbohidrați rafinați au avut un risc cu 30% mai mare de a dezvolta acnee. Acest luctu se datorează în pricipal faptului că aceste produse sunt bogate în zahăr, care crește nivelul de insulină.
Ca răspuns la creșterea nivelului de insulină, hormonii androgeni devin mai activi și astfel dezvoltă acneea. Pe de altă partă, oamenii care nu consumă prea mult zahăr par să aibă probleme mai mici cu erupțiile și acneea
Te ia somnul după masă
Când consumi prea multă pâine la masă, cantități mari de insulina sunt eliberate în sânge. Insulina ajuta triptofanul să rămână în sânge mai mult decât ți-ai dori. Triptofanul este un aminoacid care ajută la producerea de serotonină și melatonină, 2 transmițători care ajută la stabilizarea stării de spirit. De asemenea, favorizează somnul și ajută la reglarea ciclului somn-veghe.
Acesta este motivul pentru care s-ar să te simți somnoros și mai calm după ce ai luat o masă copioasă, plină de cereale rafinate. Așa că poate dorești să îți regândești alegerile alimentare dacă trebuie să te întorci la muncă după masa de prânz.
Crește tensiunea arterială
9 din 10 români consumă mai multă sare decât este recomandat, iar pâinea, în diferitele ei forme, este în principal de vină. O felie de pâine poate avea până la 230 mg de sare, ceea ce reprezintă 15% din limita maximă zilnică. Un sandviș simplu poate avea dublul acestei sume. Alimentele foarte procesate precum pizza, chiftelele, crutoanele și sandvișurile cresc și mai mult cantitatea de sodiu.
Consumul ridicat de sare duce la creșterea tensiunii arteriale, fiind de vină pentru mulți oameni care suferă de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Starea de spirit are de suferit
Pâinea are capacitatea de a provoca multe stări de bine datorită conținutului său ridicat de zahăr, dar după vine partea nasoală și anume căderea. Un studiu a arătat că dacă cerealele rafinate nu sunt digerate corespuzător, compușii lor pot ajunge la creier și pot cauza anumite tipuri de probleme mentale. Există dovezi că oamenii care sunt sensibili la grâu sunt mai predispuși să sufere de schizofrenie, tulburare bipolară, depresie și anxietate. Multe persoane cu o dietă fără grâu și lactate au văzut o îmbunătățire semnificativă a sănătății lor mintale.
Recunoști unul dintre semnele de mai sus? Dacă da, tu crezi că responsabilitatea cade pe consumul de pâine?