Ingrediente:
– 1 pui sau o gaina
– 2 morcovi potriviti
– o radacina mare de patrunjel
– o radacina pastarnac
– o telina potrivita
– o ceapa mare
– sare, piper
– o legatura de patrunjel verde
– apa
Diverse adaosuri:
– fidea
– taitei de casa
– galuste de gris
– turnatei
– tascute
Preparare:
Se spala carnea, se curata si se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Cand incepe sa clocoteasca se curata de spume si se lasa in continuare sa fiarba la foc mic, mocnit (fara sa clocoteasca). Se curata zarzavaturile, se spala, se taie pe lung sau in sferturi si se pun in oala cand carnea este aproape fiarta. Se acopera oala cu un capac, lasand o deschizatura pentru iesirea aburilor.
Se lasa sa fiarba totul la foc mic pana la inmuierea zarzavaturilor si a carnii (cand furculita patrunde usor in carne).
Dupa ce au fiert, supa se strecoara printr-o strecuratoare cu plasa de metal in alta oala, se sareaza si se pun cateva boabe de piper. Se pune pe foc si se adauga dupa preferinta galuste de gris, taitei de casa sau fidea. La sfarsit se adauga frunzele de patrunjel verde.
Se serveste fierbinte.
Carnea fiarta din supa se poate folosi la prepararea unor mancaruri sau se poate sevi drept felul doi impreuna cu zarzavatul fiert sau diverse sosuri: mujdei, sos de mustar sau sos iute cu smantana.