Tuturor ne plac petrecerile. Ne dam peste cap fim gazdele perfecte, sa impresionam cu preparatele si sa cream o atmosfera relaxanta pentru invitatii nostri. Dupa ce am preparat felurile de mancare, simtim ca lipseste ceva. O focaccia!

Ce este focaccia?

Se crede ca aceasta reteta de paine este originara din Italia, din regiunea Liguria. Focaccia este un tip de paine asemanatoare ca textura cu blatul de pizza. In Roma Antica, era denumita panis focacius si era gatita pe un cuptor de piatra. Cu cat timpul a trecut, aceasta painica s-a schimbat odata cu dorintele oamenilor si s-au adaugat ingrediente precum masline, parmezan, branza feta, rosii cherry, rosii uscate, rozmarin, busuioc sau salvie.

Reteta de paine pentru petreceri - Foccacia delicioasa

In afara regiunii mama, focaccia a luat diferite forme, marimi sau ingrediente. De exemplu, in nordul Italiei exista o anumita focaccia dolce, care are ca topping zahar, stafide, miere si nuci. Mai mult, trebuie sa ai grija in ce parte a tarii te afli, pentru ca in anumite regiuni, pizza Bianca se refera tot la focaccia. Dar aceasta reteta de paine nu a ramas doar in Italia. Americanii au si ei o interpretare. In New York, exista o reteta de focaccia cu cartofi si rozmarin.

Citeste si:  Pulpa de vaca la cuptor cu sos de rosii

Este o reteta de paine usoara, cu care te poti juca, ii poti adauga propria interpretare si fii sigur ca vei impresiona musafirii. Sa vedem care sunt pasii!

Ingrediente

  • 500 g de faina
  • 25 g de drojdie proaspata
  • 350-400 ml de apa calduta
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar
  • frunze de busuioc
  • 2 catei de usturoi
  • 40 ml de ulei de masline
  • 10 rosii cherry

Preparare
Desfacem drojdia si o amestecam cu zaharul si putina apa calduta, peste care presaram faina. O sa lasam drojdia sa se hraneasca timp de 5 minute. Adaugam restul de apa si faina si amestecam cu o lingura de lemn, pana la omogenizare. Urmeaza sa adaugam sarea si uleiul de masline. Acum vom incepe framantarea timp de 10 minute. Pe masura ce framantam, se dezvolta reteaua de gluten si aluatul devine mai consistent.

Citeste si:  Reteta jumari romanesti

Punem hartie de copt in tava, rasturnam aluatul si il lasam la dospit 30 de minute in timp ce preincalzim cuptorul la 220 de grade. Dupa ce timpul s-a scurs si aluatul a crescut pe toata suprafata tavii, e momentul sa adaugam restul ingredientelor – rosiile (pe care le putem lasa intregi sau le putem taia in jumatate), busuiocul, usturoiul pisat, sarea grunjoasa si putin ulei de masline. Urmeaza 15 minute in cuptor si este gata!

Aromele te vor trimite cu gandul la o vacanta in Italia. Vei fi teleportat la o mica terasa pe malul Marii Mediterane, unde se pregatesc retete clasice italiene si esti imbatat de miresmele de rosii coapte si busuioc. Un deliciu!

Articolul precedentBeneficiile painii negre – un stil de viata sanatos
Articolul următorRetete de paine pentru desert – Paine cu banane si friganele

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau