La una dintre primele noastre întâlniri, când am luat cina la restaurant, soţul meu a comandat calamari prăjiţi. Chiar nu ştiam ce să zic, însă într-un final mi-am făcut curaj să gust şi…erau buni. Chiar dacă mi-au plăcut aşa prăjiţi, nu eram sigură că mă voi descurca cu ei în forma lor negătită. Au trecut nişte ani de atunci(iar preţurile la mâncare au crescut) şi calamarul a ajuns să fie printre cele mai accesibile fructe de mare ca şi cost. Pentru că l-am găsit la reducere, m-am decis să cumpăr şi să văd ce o să iasă când îl voi găti. L-am făcut prăjit în ulei de cocos şi a ieşit ok, însă am vrut să mai încerc şi alte variante de preparare. După ce am căutat în nişte cărţi de bucate mai vechi, am zis să încerc şi această reţetă cu paste, pe care să o adaptez într-un mod sănătos. Dacă nu ai încercat calamarul, sau nu ai mâncat decât prăjit, îţi recomand să încerci această reţetă. Când este gătit corect, vei obţine un calamar fraged şi delicios. Cei mici au fost încântaţi de preparat şi de faptul că au mâncat “caracatiţă”. Este cu siguranţă una dintre reţetele mele cele mai îndrăzneţe, dar este destul de ieftină şi are mulţi nutrienţi.
“Paste” cu calamari
Timp de preparare:5 minute Timp de gătire: 25 minute Timp total: 30 minute
Porţii: 4-6
Ingrediente:
•500 grame de calamar, tentacule şi tubulaturi
•4 zuchini mici, sau 2 de mărime medie
•1 ceapă mare
•1 cană de ciuperci feliate
•Sare, piper, pudră de usturoi, busuioc şi oregano, după gust, eu am pus o linguriţă din fiecare
•3 linguri de unt sau ulei de cocos, pentru gătit
•2 linguri de vin alb (opţional)
Mod de preparare:
1. Dacă nu sunt deja tăiate, se feliază tuburile de calamari în felii subţiri, obţinându-se ineluşe şi tentaculele rămânând întregi.
2. Se curaţă ceapa şi se taie ineluşe. Se curăţă dovleceii şi se taie în formă de tăieţei cu ajutorul curăţătorului economic.
3. Se pune o lingură de unt sau ulei de cocos într-o tigaie încăpătoare şi se căleşte ceapa timp de 2 minute, sau până devine translucidă.
4. Se adaugă dovlecelul şi încă o lingură de unt/ulei de cocos şi o parte din condimente. Se sotează 5-6 minute la temperatură medie, până când dovlecelul începe să se înmoaie. Nu trebuie să fie foarte moale, aşa că ar fi suficiente 2-3 minute de gătire. În cazul în care în timpul gătirii dovlecelului sau ciupercilor, acestea lasă apă, scurgeţi-o cu atenţie. Legumele se sotează până se colorează uşor.
5. Se adaugă ciupercile şi calamarul, împreună cu ultima lingură de unt sau ulei. Se adaugă şi restul ingredientelor. Se mai sotează încă 5-6 minute, până când calamarul este gătit, dar nu cu o consistenţă de cauciuc. Se stropeşte cu vin, pentru a se înmuia ce s-a prins de tigaie, operaţiune din care va rezulta un sos gustos. Se mai lasă un minut şi se ia de pe foc.
6. Se serveşte imediat
P.S
Truc: Poţi adăuga şi o cană de suc de roşii la final, dar atunci nu se mai pune vin. Dacă nu foloseşti sos de roşii, stoarce la final puţină zeamă de lămâie peste “paste”