Creveţii sunt o sursă excelentă de proteine atunci când ai o seară aglomerată, deoarece se decongelează şi se gătesc rapid. Iau imediat aroma condimentelor, aşa că pot fi preparaţi în mai multe variante delicioase. Această reţetă de creveţi thai, nu face excepţie
Arome tailandeze
Aromele folosite în bucătăria tailandeză sunt absolut incredibile şi creveţii sunt baza perfectă pentru acestea. Cele mai des întâlnite arome în bucătăria tailandeză sunt:
• Diverse tipuri de ardei iuţi şi chilli
• Turmeric
• Ghimbir
• Lemongrass şi lime
• Busuioc
• Ceapă şi eşalotă
• Scorţişoară, cuişoare şi mentă
• Chimen
• Usturoi
• Sos de peşte
• Pudră de curry
• Susan
Combinaţiile dintre aceste condimente şi arome, sunt delicioase pe cam orice aliment, de la legume la carne. Pot transforma o supă banală într-un preparat complex şi delicios. Pot transforma chiar şi tradiţionala omletă de la micul dejun. Pentru aceşti creveţi, am ales o combinaţie de ghimbir, lămâie, usturoi, ardei şi puţină miere cât şi sos de soia cu cocos. Prepararea lor la grătarul de aragaz sau la cel cu cărbuni, va ajuta la intensificarea aromelor, în acelaşi timp dând creveţilor o aromă de fum. Dacă totuşi nu ai posibilitatea de a îi face pe grătar, pot fi foarte uşor sotaţi într-o tigaie, sau gătiţi în tigaia gril, ori băgaţi la cuptor.
Crează un fel principal
Creveţii pot deveni uşor baza unui prânz şi pot fi preparaţi în mai multe feluri, în funcţie de cum preferi. Câteva sugestii:
Găteşte la abur sau sotează nişte legume într-un wok împreună cu nişte ulei de susan ca garnitură pentru creveţi
Pune pe grătar nişte varză chinezească Bok Choy sau altă legumă, pentru a o servi alături de creveţi
Foloseşte orezul (sau imitaţia de orez din conopidă) ca bază pentru creveţi. Încălzeşte marinada care va rămâne într-o tigaie mică, până când începe să fiarbă şi las-o să scadă până se formează un sos care îl vei pune peste orez şi creveţi. Adaugă zeamă de lămâie şi miere, dacă vrei un sos mai subţire, sau pentru un plus de gust.
Fă o salată cu dressing de ghimbir şi pune creveţii pe deasupra.
Creveţi cu sos thai
Timp de preparare: 8 minute Timp de gătire: 8 minute Timp total: 16 minute
O reţetă rapidă cu creveţi, ce îmbină arome tailandeze de citrice, usturoi, soia, ardei iute şi miere.
Porţii: 6+
Ingrediente:
• 1 kg de creveţi proaspeţi (curăţaţi de învelişul exterior, picioare, intestine şi codiţă eventual )
• O bucăţică de ghimbir de cam 2 cm
• 5 căţei de usturoi
• 1 portocală
• 1 lime
• 2 linguri de ulei de susan prăjit
• 2 linguri de miere (sau sirop de arţar)
• ¼ cană de sos de soia cu cocos
• 1 linguriţă de sos picant (opţional)
• ½ linguriţă de sare
• ½ linguriţă de piper negru (sau alb)
Mod de preparare:
• 1. Se pun creveţii într-un bol de dimensiuni medii
• 2. Se curaţă ghimbirul şi se toacă mărunt. Se adaugă peste creveţi
• 3. Se curaţă şi se toacă usturoiul şi se adaugă peste creveţi
• 4. Se rade puţină coajă de portocală şi lime, după care ambele fructe se storc peste creveţi
• 5. Se amestecă uleiul de susan, mierea, sosul de soia cu cocos, sosul picant, sarea şi piperul şi se toarnă peste creveţi. Se amestecă uşor până când toţi creveţii sunt acoperiţi bine cu sos.
• 6. Se încinge grătarul la o temperatură medie spre înaltă. Marinada care rămâne se pune la fiert într-o tigaie mică pentru câteva minute.
• 7. După ce stau cam 10 minute la marinat, creveţii se pun pe ţepuşe pentru frigărui.
• 8. Se pun pe grătar pentru 3 sau 4 minute pe fiecare parte, sau până când sunt gata. În timp ce sunt întorşi, creveţii se ung cu sosul creat din marinadă (sau acesta se poate adăuga la final peste creveţi şi orez)
• 9. Creveţii se iau de pe grătar şi se servesc imediat

Citeste si:  Bors din carne de vaca
Articolul precedentCremă pentru bebeluşi, făcută în casă
Articolul următorCum să eviţi greţurile de dimineaţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau