Ingrediente:
– 500 g spanac
– 1 morcov
– 2 cepe potrivite
– o ceasca orez
– 3 linguri ulei
– 2-3 linguri smantana
– 1 litru de bors acru
– apa
– sare
– o legatura de leustean proaspat
Preparare:
Se curata spanacul de frunzele vestede si de radacini si se spala bine in mai multe ape pana ce ramane apa curata. Se ia o oala de 3-4 litri in care se pune apa mai putin de jumatate. Se adauga in oala morcovul curatat, spalat si taiat pe lung sau dat prin razatoarea mare, ceapa curatata, spalata si tocata marunt, uleiul si sarea dupa gust.
Se lasa pe foc pana incepe sa fiarba dupa care se adauga orezul curatat si spalat. Separat pe un fund de lemn se taie spanacul marunt, iar cand morcovul este fiert pe jumatate se adauga spanacul si se continua fierberea.
Cand legumele si orezul au fiert se adauga borsul acru, fiert si spumat in prealabil, se lasa sa mai dea un clocot sau doua si se adauga smantana. Se amesteca bine iar la sfarsit se adauga leusteanul tocat marunt. Se mai lasa la fiert aproximativ 5-10 minute dupa care se opreste focul.
Se serveste fie cald, fie rece cu ceapa verde.