In urmatoarele saptamani, mai multe tari vor da drumul la vaccinarea adultilor, in eforul de a continua sa limiteze raspandirea si transmiterea COVID-19. Dar, in timp ce toate tarile lucreaza pentru a obtine primele doze, asigurarea ca toata lumea va primit a doua doza de vaccin Pfizer sau Moderna devina dificila.

CDC a constatat ca una din zece persoane a ratat cea de-a doua doza de vaccin COVID-19. In caz de urgenta sau circumstante neprevazute, unii ar putea fi nevoiti sa intarzie primirea celei de-a doua doze (rapel).

A doua injectie de la Pfizer trebuie administrata la 21 de zile dupa prima„, a declarat Gay Landstrom, dr. la Trinity Health. „In cazul vaccinului Modenra, trebuie facuta cea de-a doua injectie la 28 de zile dupa prima doza„.

Cu toate acestea nu trebuie sa va faceti griji daca va fi nevoie sa intarziati cateva zile. CDC spune ca, in cazul in care o intarziere este inevitabila, a doua doza poate fi administrata pana la 42 de zile distanta. Asadar acest lucru ofera un mic spatiu de manevra.

Citeste si:  Al Pacino: Deciziile parintilor afecteaza viitorul copiilor

De indata ce afi ca nu poti face rapelul in ziua programata, trebuie sa anunti centrul de vaccinare de unde ai primit prima doza.

Prevenirea risipei de vacinuri

Deoarece flacoanele Pfizer si Moderna au date de expirare, cel mai bine este sa anunti centrul de vaccinare unde trebuie sa mergi daca e nevoie sa anulezi sau sa reprogramezi rapelul.

Vaccinuile Moderna pot fi pastrate la frigider intre 36 si 46° F. Flacoanele Moderna pot sta in frigider pana la 30 de zile. Odata ce flacoanele Moderna sunt perforate, acestea pot fi lasate la temperatura camerei, dar trebuie utilizate in termen de 6 ore.

Pe de alta parte, vaccinul Pfizer este mai permisiv. Vaccinurile Pfizer depozitate in frigidere ultra-reci pot sta pana la 2 saptamani. Odata dezghetat, vaccinul poate fi pastrat in frigider pana la 5 zile.

Citeste si:  Tehnologia “oxigen hiperbaric” folosita de Madonna pentru a ramane frumoasa

Flacoanele Pfizer pot fi puse inapoi la congelatorul ultra-rece, cu toate acestea, perioada de 2 saptamani nu se mai aplica. Prin urmare, notificarea centrului unde v-ati programat este cruciala in risipirea dozelor de vaccin.

Poti obtine a doua doza dupa anulare?

Acum abia ajungem sa primim prima doza si aici ma refer la populatia fara chestii speciale, adica excludem persoanele cu diabet. Acest lucru este discutabil in functie de legea in vigoare.

Ce se intampla daca te infectezi inainte de rapel?

Vaccinurile nu sunt administrate persoanelor cu COVID-19. Daca o persoana este infectata cu COVID-19 inainte de rapel ar putea tece cel putin doua saptamani pana cand persoana poate primi rapelul. Este recomandat sa asteptati pana ati eliminat infectia.

Este important sa mentinem distantaea sociala si sa ne protejam. Deci, chiar daca vaccinul este eficient, nu este 100%.

Articolul precedentCe se intampla cu corpul tau daca faci sport inainte de culcare
Articolul următorDe ce este sanatos ca in fiecare dimineata sa mananci acelasi lucru

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau