Miercuri, 31 martie, Pfizer-BioNTech a anuntat rezultatele studiului lor. Potrivit comunicatului, studiul clinic a fost efectuat pe 2260 de participanti cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani. Vaccinul a avut o eficacitate de 100%, raspunsul la anticorpi a fost tolerat bine.

In medie, adolescentii din studiul Pfizer-BioNTech au produs niveluri mai mari de anticorpi decat persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani (un studiu anterior realizat de Pfizer-BioNTech).

Nu au fost raportate cazuri de COVID-19 in grupul copiilor care au pimit vaccinul, in timp ce grupul placebo a avut 18 cazuri. „Rezultatele initiale pe care le-am vazut in studiile pe adolescenti sugereaza ca copii sunt deosebit de bine protejati prin vaccinare„, a declarat Ugur Sahin, CEO si cofondator BioNTech, in raport. „Este foate important sa le permitem sa se intoarca la viata lor scolara si sa se intalneasca cu prietenii lor, protejandu-i in acelasi timp pe ei si pe cei dragi.

Desi rezultatele sunt pozitive, Pfizer-BioNTech va trebui mai intai sa prezinte raportul complet catre FDA si EUA(Autorizatia in caz de urgenta) pentru a extinde vaccinul si pentru varste de 12 ani. Compania spera sa inceapa vaccinarea acestei grupe de varsta inainte de inceperea noului an scolar din octombrie, a declarat Alberta Bourla, presedinte CEO Pfizer, in raport.

Dr. Christina Johns, consililer medical principal pentru PM Pediatrics, este de acord. „Suntem cu totii optimisti ca, pana la inceperea scolii in toamna, vom putea intr-adevar vaccina elevii de gimnaziu si liceu„,

Citeste si:  Cat timp dureaza imunitatea dupa vaccinarea impotriva COVID-19?

In SUA, varsta minima aprobata pentru vaccinul Pfizer-BioNTech este de 16 ani. Limita este chiar mai mai mare pentru vaccinurile Moderna și Johnson & Johnson si anume 18 ani.

Necesitatea vaccinarii copiilor

Incepand cu 25 martie 2021, peste 3.4 milioane de copii au fost testati pozitiv cu COVID-19 in SUA. Acest numar reprezinta aproximativ 13.4% din totalul cazurilor. In timp ce in randul copiilor sunt cu mult mai putine cazuri de mortalitate din cauza COVID-19, ei pot totusi sa se imbolnaveasca si sa actioneze ca purtatori infectand bunicii sau rudele mai in varsta cu un sistem imunitar foarte slabit.

Masurile de distantare sociala sunt necesare pana cand vaccinurile sunt aprobate si administrate copiilor. „Daca un copil este infectat, este inca posibil sa transmita virusul unui adult vaccinat„, spune William W. Li, medic si om de stiinta. „Datele arata ca vaccinurile protejeaza impotriva bolilor grave si a decesului, deci sunt o asigurare. Cu toate acestea, pana cand majoritatea oamenilor sunt vaccinari, inclusiv copii, este inca important pentru siguranta noastra purtarea mastii si o distantare sociala fata de oamenii care se afla in bula ta zilnica”.

Intelegerea efectului vaccinului COVID-19 asupra copiilor este esentiala pentru a ajunge la imunizarea populatiei. Cercetatorii estimeaza ca cel putin 80% dintre oameni vor trebui sa primeasca un vaccin COVID-19 pentru a sustine acest lucru. La 31 martie 2021, 29.4% dintre persoanele din SUA au primit prima doza, iar 16,4% sunt complet vaccinati. La 5 aprilie 2021 totalul persoanelor vaccinate din Romania este de 2.132.024 din care 1.574.429 cu Pfizer iar restul cu AstraZeneca si Moderna.

Citeste si:  Intermittent fasting nu te ajuta sa slabesti, arata studiile

Cu cat se vor vaccina mai multi, cu atat mai repede vom ajunge la suprimarea totala a virusului, ceea ce inseamna si suprimarea variatiei acestuia„, spune Johns. „Imunizarea urmatorului subgrup de populatie va ajuta la asta.

Procese suplimentare de vaccinare COVID-19 care implica copii

In acelasi raport, Pfizer-BioNTech a lansat o actualizare a studiului efectului vacinului la copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 11 ani. Saptamana trecuta, primii copii din grupa de varsta de la 5 pana la 11 ani si-au primit vaccinurile, iar compania intentioneaza sa inceapa vaccinarea copiilor din grupa de varsta de 2 pana la 5 ani saptamana viitoare.
Pfizer-BioNTech nu este singura companie care lucreaza pentru extinderea eligibilitatii. Moderna a lucrat, de asemenea, la un studiu cu adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani si incepe sa testeze vaccinul pe copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 11 ani. Jhonson&Jhonson au inceput, de asemenea, sa isi testeze vaccinurile pe tineri.

Articolul precedentPot consuma alcool dupa ce am facut vaccinul COVID-19? Iata ce spune medicul.
Articolul următorVaccinul AsraZeneca – chiar merita?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau