Violul… din nou si din nou amintiri dureroase
Copiii sunt supravietuitori si atunci cand cresc devin adulti, care sufera toata viata de pe urma traumelor abuzului sexual. Chiar daca incearca sa se rupa de trecut, uneori cosmarurile nu ii lasa sa uite. Experienta circumstantelor violentei, din nou si din nou vin cu amintiti dureroase, asemanatoare sentimentelor de violenta, anxietate, depresie, complexe de vinovatie si de autoculpabilizare, ceea ce poate duce de asemenea, la tentative de sinucidere si acestea sunt doar niste actiuni incomplete a ceea ce s-ar mai putea intampla cu un adult care a supravietuit unui viol in copilarie.
Printr-o experienta asemanatoare a trecut si actorul si regizorul britanic Tim Roth. Actorul, pe numele sau adevarat, Timoty Saymon Smit, s-a nascut la Londra. Tatal sau a fost jurnalist si lucra pentru celebrul ziar “La Strada”. Mama actorului, era o profesoara careia ii placea sa picteze in timpul liber. Nefiind singurul copil la parinti, Tim mai avea o sora mai mare. De la mama sa a mostenit dragostea pentru arta, dorind sa devina sculptor. A studiat la Scoala de Arta Camberwell si dupa un timp a fost atras de actorie. Schimbandu-si numele la initiative tatalui sau, Timoty Saymon Smit devine Tim Roth.
Violatorul era… bunicul
Intr-un interviu Tim Roth a dezvaluit ca in copilarie a fost abuzat sexual de cel care trebuia sa-i spuna povesti inainte de culcare, si anume bunicul sau. Actorul a dezvaluit ca propriul bunic nu l-a abuzat sexual doar pe el ci si pe tatal sau. Tim si-a iubit foarte mult familia si implicit pe tatal sau, spunand despre acesta ca a avut sufletul distrus. Tatal sau nu a vrut sa faca publica aceasta stire, insa Tim a considerat ca a venit timpul ca toata lumea sa afle despre ororile bunicului sau, pe care il considera un violator nenorocit.
Fiind si regizor, la debutul sau cu filmul “The War Zone” Toth a declarant ca povestea este oarecum asemanatoare cu a sa, el fiind un supravietuitor al abuzurilor sexuale.
Nu te considera victima
Bunicul sau a abuzat sexual de el inca din copilarie si a trait cu aceasta trauma pana la varsta adolescentei. Tim nu doreste sa se considere o victima desi a suferit cumplit, spunand ca numai vocea adevarului l-a facut sa isi revina. Este foarte important, spune actorul, sa vorbesti despre ceea ce ti s-a intamplat pentru a putea trece peste momentele de cumpana.
Spune lumii povestea ta
Daca ti se ofera posibilitatea sa spui o poveste despre acest subiect, vei trece mult mai usor peste suferinta provocata de viol.
Trauma violului te face sa simti o varietate de tulburari de comunicare, avand o multime de amintiri dureroase, care se intorc mereu, oricat de mult ai incerca sa le uiti. Cum sa uiti evenimentul experimentat asociat cu violenta? Sa uiti un astfel de eveniment nu va fi niciodata posibil, insa sa treci peste el, este cu putinta. Trebuie doar sa iti schimbi atitudinea fata de acest eveniment, sa te impaci cu ceea ce ti s-a intamplat si sa lasi evenimentul in trecut. Amintirea va reveni tot mai rar, si cel mai important nu iti va mai provoca durere.
Nu te lasa doborat
Daca insa, vei stoca in tine ura si dorinta de razbunare o lunga perioada de timp, ani si ani de-a randul, nu vei gasi o solutie si aceasta ura te poate distruge, conducand chiar la grave probleme psihice.
Sfaturile comune ale celor care au trecut prin aceasta trauma, asa cum a trecut si celebrul regizor si actor Tim Roth, este de a nu lasa sa te controleze emotiile. Daca poti rezista acestei violente, atunci poti sa elimini aceasta “otrava” pe care daca nu o vei elimina, te va dobora putin cate putin. Nu lasa ca energii negative cu forme de violenta, sa se reverse asupra altor persoane care nu sunt implicate in aceste adevarate tragedii. Striga intregii lumi despre ceea ce ti s-a intamplat.