Abuzul asupra copiilor minori, de la nastere si pana la 18 ani, include orice forma de maltratare, aplicata de parinti, tutori, administratori sau alti membri ai copiilor, precum si de profesori, educatori etc. Forma de abuz asupra copilului este de 4 feluri, si anume: fizica, sexuala, violenta psihologica si neglijarea nevoilor de baza ale copilului.
Abuzul lasa sechele
Exemplele copiilor abuzati nu vin numai din centrele de recuperare, ci si din viata reala. De multe ori aceste abuzuri supra minorilor lasa urme adanci, multi copii ramanand cu sechele, care ii marcheaza la maturitate. Alti copii, incearca sa uite experientele neplacute din copilarie, urmandu-si un vis care pana la urma devine realitate.
Un exemplu concret este actorul si scenaristul american Mickey Rourke, care inainte de a deveni actor a fost un boxer profesionist. Acesta si-a castigat faima jucand diverse roluri in filmele de la Hollywood. Mickey Rourke, pe numele sau real Philip Andre Rourke Jr. boxer si personalitate remarcanta, s-a nascut pe 16 septembrie 1952. Fiind un fan infocat al baseball-ului, acesta a fost numit ”fiul lui Michey” in onoarea celebrului jucator Mikki Mentla.
O copilarie nefericita
Mickey nu a avut o copilărie fericită. Pe când acesta avea 6 ani, părinții săi au decis să divorțeze. Mama, luand copiii cu ea, s-a mutat in Liberty City, in zona Miami unde majoritatea populatiei era afro-americana. La scurt timp, mama sa s-a casatorit cu un politist. Fiind adolescent, Philip nu l-a acceptat pe tatal sau vitreg cu regulile si disciplina sa.
In cele ce urmeaza vom iti vom arata trasaturile unei stele de la Hollywood, rebeliunea si esecul cu autoritatile.
Viata pe strada
Rourke a petrecut mult timp pe strazi, in cercul sau de prieteni numarandu-se proxeneti si traficanti de droguri. Viata la dus intr-o situatie sociala nefavorabila, ducand tanarul in ringul de box. Lui Philip nu-i placea sa studieze, insa avea un interes deosebit fata de baseball si de clasa de actorie a cunoscutului profesor Jay Jensen. La absolvirea liceului cea mai mare nota a sa era la educatia fizica.
Dupa liceu, Mickey si-a inceput cariere cu munca fizica grea, oboseala care venea repede si cu lumea interlopa, vanzand droguri, pana intr-o zi in care era sa-si piarda viata intr-un schimb de focuri.
Violenta tatalui
La varsta de 57 de ani, a realizat ca de fapt comportamentul sau se datora comportamentului violent al tatalui sau vitreg, care obisnuia sa-i dea cate una in cap, doar din simpla lui placere. Mai mult decat atat, acesta nu numai ca il abuza pe el fizic, dar de asemeni, o abuza si pe mama sa. Mickey a strans in el furie si ura fata de acest barbat care se numea tata, fie el chiar si vitreg. Isi ura tatal vitreg pentru ca ii teroriza pana ii baga in sperieti, actorul dorind de multe ori sa-l loveasca si sa-l tranteasca la pamant. Copil fiind nu avea forta necesara, insa ajuns la maturitate si-a descarcat toata acea furie pe oriunde apuca indiferent de cel care era in fata lui.
Intalnind un preot catolic, in cele din urma a reusit sa scape de sentimentele de furie si de nebunie, care il faceau sa consume droguri si bauturi alcoolice.
Abuzul asupra copiilor si neglijarea intereselor, pot avea diferite forme, dar ele intotdeauna vor deteriora grav sanatatea, dezvoltarea si socializarea copiilor, de multe ori viata fiindu-le in pericol. Aceste actiuni cu forme de bataie, tortura, lovituri etc. sunt armele unui om fanatic.
Abuzul fizic, dupa cum am vazut, duce de multe ori la utilizarea de droguri si alcool.
Abuzul verbal constant duce la umilirea demnitatii copilului si la sentimentul de a se simti nedorit si inselat, facandu-l pe acesta sa-si piarda increderea in adulti si pana la urma sa isi rateze tot viitorul.