Vaccinurile COVID-19 produse de Pfizer si Moderna sunt extrem de eficiente in prevenirea cazurilor COVID-19 in toata lumea, iar cercetarile sugereaza ca acestea ar trebui sa isi mentina eficacitatea in timp.

Totusi, ceea ce ramane neclar este exact cat timp vaccinurile previn COVID-19, daca ar putea fi necesare vaccinuri rapel in timp sau daca vaccinurile vor trebui modificate pentru a lupta impotriva variantelor emergente ale virusuui.

Intr-un raport din 2 aprilie, CDC a studiat aprope 4000 de cazuri – angajati din domeniul sanatatii vaccinati si alti lucratori din prima linie.

Ei au descoperit ca vaccinurile ARN mesager (ARNm) dezvoltate de companiile farmaceutice Pfizer-BioNTech si Moderna au prevenit 80% din cazuri dupa prima doza si 90% dupa rapel.

Lucratorii din prima linie care au facut parte din studiu au fost testati pentru COVID-19 in fiecare saptamana timp de 13 saptamani.

Cercetatorii au spus ca lipsa testelor pozitive COVID-19 din grupul de studiu indica faptul ca vaccinul a redus riscul transmiterii SARS-CoV-2 de catre persoanele vaccinate.

Reducerea riscului de infectie transmisibila, care poate aparea in randul persoanelor cu infectie asimptomatica sau in randul persoanelor cu cateva zile inainte de aparitia simptomelor, este deosebit de importanta in randul personalului medical, al celor care primesc raspunsuri si al altor lucratori esentiali din prima linie, dar fiind potentialul lor de a transmite virusul„, se mentioneaa in raport.

Exista din ce in ce mai multe dovezi care arata ca…gradul de transmitere a virusului dupa vaccinare este la valori mici„, a declarat dr. Susan Bailey, alergolog si imunolog, presedinte al Asociatiei Medicale Americane.

Protectia dureaza cel putin 6 luni, probabil mai mult

 Pfizer-BioNTech a spus ca faza 3, in curs de studiu clinic al vaccinului, arata ca imunizarea puternica persista cel putin 6 luni in randul persoanelor vaccinate.

Citeste si:  Tehnologia “oxigen hiperbaric” folosita de Madonna pentru a ramane frumoasa

Cercetatorii au descoperit ca vaccinul a fost 100% eficient impotriva bolilor severe, asa cum este definit de CDC si 95.3% eficient impotriva COVID-19 sever, asa cum este definit de FDA.

Vaccinul s-a dovedit a fi, de asemenea, 100% eficient impotriva uneia dintre principalele variante de COVID-19 (cunoscuta sub numele de B.1.351) care circula in prezent pe scara larga in Africa de Sud.

Un studiu care a inclus 12.000 de persoane vaccinate a constatat de asemenea ca nu este nici o problema serioasa in ceea ce priveste siguranta vacinului Pfizer-BioNTech.

Vestea buna este ca, in raportul de 6 luni de la Pfizer, imunitatea ramane foarte puternica si anticipam ca va continua sa ramana puternica„, a spus Bailey.

Persoanele din studiu au cel mai mult timp de cand au facut vaccinul si reiese ca dureaza cel putin 6 luni„, a adaugat Bailey. „Dar cu siguranta va dura mai mult de 6 luni. M-as fi ingrijorat daca eficacitatea ar fi scazut cu o treime sau jumatate„.

Faptul ca eficacitatea vaccinului COVID-19 a ramas aproape neschimbata pe durata perioadei de studiu este un indiciu ca protectia va fi durabila.

Bailey a mentionat ca unele vaccinuri, cum ar fi cele pentru rujeola, oreion su rubeola, in general ofera imunitate pe viata. Altele, cum ar fi vaccinul antigripal, necesita cate o vaccinare in fiecare an.

Nu stim in ce tabara sa punem vaccinul anti COVID-19„, a spus ea. „Daca avem nevoie de un un boost dupa 6 luni, stim ca va fi usor de produs” datorita noiii tehnologii ARNm, a adaugat ea.

Bailey a mai spus ca vaccinurile utilizate acum par a fi eficiente impotriva variantelor COVID-19 care circula in Statele Unite. Dar, pe masura ce coronavirusul continua sa aiba mutatii, ar putea aparea variante mai rezistente.

Citeste si:  Dana Rogoz a vizitat India

Predictia mea este ca o situatie in care ar trebui sa avem o noua injectie in viitor nu se datoreaza faptului ca prima doza de vaccin s-a estompat, ci pentru ca exista o noua varianta de virus care ar putea aparea„, a spus ea.

Sunt multe persoane care nu au fost vaccinate

Dupa cum spuneam, vaccinul nu elimina complet riscul de a te imbolnavi de COVID-19.

Un raport recent asupra a 100 de cazuri COVID-19 care au aparut la persoanele vaccinate din Washinton a dat nastere unei anumite alarme publice.

Dar expertii au spus ca se asteapta astfel de cazuri de „descoeprire” si reprezinta doar o fractiune din cei peste 1 milion de locuitori din Washinton care au fost vaccinati.

Gasirea dovezilor cazurilor de descoperire a vaccinurilor ne aminteste ca, chiar daca ati fost vaccinati, trebuie totusi sa purtati o masca, sa practicati distantarea sociala si sa va spalati pe maine pentru a preveni raspandirea COVID-19 la alte persoane care nu au fost vaccinate„, a spus Dr. Umair A. Shah, secretar al sanatatii in statul Washinton.

Stiu la ce te gandesti: daca eu fac parte din cei mai putin norocosi? Daca eu sunt persoana care chiar vaccinata se va imbolnavi de COVID-19? Daca eu am probleme dupa vaccinare?
Ei bine raspunsul este cu doua taisuri: daca nu te vacinezi ai sanse sa te imbolnavesti de COVID-19 si sa ajungi la ATI, daca te vaccinezi ai sanse mai putine sa te imbolnavesti si sa ajungi la ATI. Tu alegi.

Articolul precedentVaccinul AsraZeneca – chiar merita?
Articolul următorCe se intampla cu corpul tau daca faci sport inainte de culcare

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau