Procesul de adaptare la gradinita nu este unul simplu, nici pentru copil nici pentru parinti. Adesea plansetele, refuzul de a parasi siguranta casei, de a descoperi un mediu nou si de a schimba obiceiurile reprezinta adevarate provocari emotionale pentru parinti si copii.

Primele saptamani de gradinita pot fi simtite mai intens de parinti, care in foarte multe situatii, se simt vinovati din pricina lacrimilor de crocodil ale copiilor si renunta sa ii mai aduca in colectivitate, privandu-i astfel de beneficiile mediului organizat. Pentru a-i ajuta pe cei mici in procesul de acomodare si integrare in colectivitate este important sa intelegeti in primul rand care este rolul gradinitei si care sunt beneficiile pe care le are copilul in urma participarii la activitatile desfasurate aici.

Rolul gradinitei si beneficiile oferite copilului
Trebuie inteles ca gradinita nu este un loc de joaca, unde poti lasa copilul cata vreme iti faci cumparaturile sau treaba de la serviciu. Aceasta institutie are rolul de a-l pregati pe cel mic pentru scoala, de a-l invata, de a-l ajuta sa isi dezvolte creativitatea si abilitatile de a socializa. Bine-inteles regulile si disciplina sunt si ele prezente, sunt in fapt instrumente active de invatare care contribuie la dezvoltarea armonioasa a prichindelului.

In gradinita copilul este incurajat sa interactioneze, sa se joace si sa invete prin intermediul activitatilor desfasurate. Acesta este mediul in care prichindelul isi face noi prieteni, descopera cat de frumos este sa isi imparta jucariile si invata sa comunice. Inca din primul an de gradinita copilul isi imbogateste limbajul si vocabularul. In colectivitate este incurajat procesul de stimulare a memoriei, este dezvoltata gandirea logica si copilul este pregatit usor, usor pentru scoala.

Deci trebuie inteles de la inceput ca gradinita este un mediu valoros, in care cel mic experimentează numeroase situatii, devine mai independent si capata noi aptitudini, nu este acel loc toxic plin de agresivitate si de boli! Frecventarea gradinitei nu este o obligatie ci o necesitate care completeaza educatia copilului.

Citeste si:  Primul an din viata. Cum introduci corect cerealele in dieta bebelusului

Chiar si lacrimile care curg siroaie pe obrajorii inrositi ai celui mic nu ar trebui sa ii induplece pe parinti sa renunte la gradinita, insa este important ca acomodarea sa se realizeze confortabil pentru toti!

Cum poate fi acomodarea fara lacrimi si suspine
Procesul de acomodare incepe inainte de prima zi de gradinita! Integrarea in colectivitate nu trebuie facuta brusc, de pe o zi pe alta. Este important sa se comunice cu cel mic, si sa i se povesteasca in cuvinte simple ce inseamna gradinita, despre copiii ce vin zilnic la gradi dar si despre faptul ca in acest loc sunt si reguli ce trebuie respectate. Gradinita trebuie prezentata ca un loc sigur, in care cel mic are posibilitatea sa se joaca, sa cante si daca e cazul sa doarma.

Este important ca aceasta prezentare sa fie realizata usor, usor, pe parcursul verii astfel ca cel mic sa astepte cu nerabdare prima zi de gradinita.

O vizita din timp, poate fi ocazia perfecta de a-l introduce pe micul ciufulici in atmosfera. Multe gradinite au lansat eventimente de tipul “Ziua portilor deschise” este bine sa nu ratezi acest episod si sa il familiarizezi pe cel mic cu atmosfera de acolo. Multimea de copii, deja integrata, numarul mare de jucarii, culorile atractive si educatoarele prietenoase, fac impresie placuta, deci pot face din prima zi de gradinita un moment asteptat.

Comunicarea cu copilul este foarte importanta in acest proces de acomodare, este  foarte important sa il asigurati ca la final de program veti fi acolo sa ii luati. La aceasta varsta copiii simt intens teama de abandon, oferiti-i asigurari constant ca veti fi prezent la sfarsit de program. In primele zile puteti face din intalnirea de la sfarsit de program un eveniment demn de sarbatoare. O poveste in plus sau indeplinirea unei dorinte, pot fi recompense valoroase, pana ce prichindelul se va obisnui cu programul si atmosfera de gradinita.

Citeste si:  O mamă dezvăluie greşeala ei

In primele zile, chiar daca programul de la serviciu este aglomerat, este bine sa nu intarziati, sa fiti la deschidera portilor alaturi de ceilalti parinti, in acest fel cel mic nu se va simti abandonat.

Comunicati cu educatoarele si personalul auxiliar, astfel puteti descoperi mai rapid anumite aspecte ce ar putea imbunatati experienta de la gradinita, puteti afla ce l-a suparat si ce l-a impresionat, multi copii nu obisnuiesc sa povesteasca ce au facut in timpul zilei, alti ofera amanunte doar despre lucrurile care i-au impresionat, deci este important sa obtineti informatii si din alte surse pentru a face acomodarea mai usoara.

Pentru ca integrarea sa fie una placuta este important ca locatia aleasa sa fie una pe placul vostru, in acest fel perspectiva proprie va fi una pozitive si o veti transmite mai usor celor mici.

Aveti grija la programul de somn! Multi prichindei iubesc colectivitatea inca din prima zi, insa uneori efortul de a se trezi de dimineata este prea mare, devin morocanosi si refuza sa mearga. Organizati mai bine timpul si pregatiti-l de somn devreme. Pentru ca modificarea sa nu fie una brusca reorganizati programul de culcare cu doua trei saptamani inainte de prima zi de gradi.

Articolul precedentCum sa faci cele mai frumoase fotografii cu bebelusul tau
Articolul următorAntrenamentele Pilates sau cum sa iti recapeti silueta dupa sarcina

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau