A alege o bona pentru un copil nou-nascut reprezinta o decizie dificila si cu atat mai mult se va tine cont de toate implicatiile acesteia. De foarte multe ori in societatea moderna exista femeii nevoite sa isi reia serviciul inca din primele zile de la nastere. Dincolo de disconfortul creat fara sa vrem copilasului, deplasarea mamei de acasa, alaptarea cu biberonul sau la san in pauzele de serviciu reglementate prin lege, alegerea unei bone, modificarea programului zilnic, toate acestea reprezinta factori favorizanti si negativi in egala masura. Daca insa se pastreaza un echilibru intre toate acestea, nou-nascutul nu va resimti ca pe un soc plecarea mamei de acasa. Si in acest scop vom incerca sa luam cele mai bune decizii.
Alegerea unei bone pentru copil reprezinta una din problemele cu care mama se confrunta la plecarea la serviciu. Cum o alege, de unde vine, cine o recomanda si cum lasam copilul cu ea, iata cateva aspecte pe care vom incerca sa le dezvoltam in acest articol.
Bona sau baby-sitter-ul, cum mai este cunoscuta, de cele mai multe ori o putem alege de la o agentie de profil insa, avand in vedere ca nou-nascutul este totusi foarte delicat si necesita ngrijiri speciale, ne putem limita deocamdata la un membru al familiei, o matusa, o verisoara, nepoata, in orice caz o persoana familiara cu mediul in care creste copilul, care ii va cunoaste obiceiurile, orarul de masa sau micile tabieturi privind jucariile. In niciun caz nu se va schimba programul copilului, orele de mancare sau de somn. Ele trebuie sa ramana constante, aceleasi pe care le avea si cu mama sa, astfel incat sa nu simta vreo schimbare care de altfel nu i-ar face niciun bine. Un copil linistit este un copil care se simte bine si in siguranta.
Pentru a putea pleca linistita la serviciu, mama se va asigura ca lasa bonei toate indicatiile necesare. Va lasa un numar de telefon fix si unul mobil unde va putea fi gasita iar, daca isi va schimba locatia, va nota toate numele de telefon care pot fi utile. Daca bebelusul este sub tratament, va indica bonei intervalul de timp cand se vor administra siropurile, picaturile etc., mentionand in mod special sa respecte acest orar si doza recomandata.
Va pune in tema baby-sitter-ul cu eventualele mici ciudatenii ale copilului, atmosfera cu care este obisnuit, temperatura camerei, a apei de baie daca este cazul, locul unde sunt tinute medicamentele, termometrul, scutecele absorbante pentru bebelusi si hainutele.
Faceti un tur al casei cu bona si cu bebelusul, vorbiti-i micutului in prezenta ei sau ei in prezenta copilului, astfel incat acesta sa preia sentimentul de liniste si siguranta de la mama.
Aceleasi precautii sunt necesare si in cazul unei bone recomandate de agentie (sau de o cunostinta), cu mentiunea ca aceasta trebuie sa vina cu o jumatate de ora, cel putin, inainte de ora programata, pentru a se acomoda cu mediul in care traieste copilul si pentru a se obisnui cu acesta. Stabiliti de la inceput tariful pe ora sau pe zi si incercati sa fiti constanta in a alege aceeasi bona, daca va este pe plac.