Una dintre cele mai grave si de temut anomalii care se intalnesc la nou nascuti este luxatia congenitala de sold. Desi medicii sunt destul de optimisti in ceea ce priveste evolutia diagnosticarilor acestei anomalii, iar tratamentele dau de cele mai multe ori rezultatele scontate, aceasta ramane una dintre principalele probleme cu care se poate intalni un copilas imediat dupa nastere. Diagnosticarea precoce este esentiala, de timpul scurt in care este descoperita depinzand eficacitatea tratamentului si durata acestuia.
Se pare ca, in unele cazuri, aceasta dizplazie de sold poate fi observata imediat dupa nastere, insa numai de catre medici experimentati, de multe ori ea putand fi „scapata din vedere” pe fondul lipsei semnelor clinice.
Potrivit statisticilor, displazia de sold apare mai mult la fetite si poate fi unilaterala sau bilaterala. In fapt, medicii spun ca displazia de sold apare datorita intarzierii dezvoltarii capului femural, laxitatii articulare si oblicitatii boltii cotiloidului (dupa cum afirma si sotii Capraru in binecunoscuta carte „Mama si copilul”). Semnele clinice pot lipsi la nastere insa pot aparea in timpul primelor sase luni de viata ale copilului. Radiografia soldului va fi cea mai elocventa in depistarea acestei anomalii. Tratamentul se impune imediat. Coapsele copilului vor fi aduse in abductie fortata la 90 de grade, 24 de ore din 24, fiind imobilizate prin mai mule mijloace, urmarindu-se si solicitarea copilului intr-un grad cat mai mic. In acest scop, exista perne speciale fixate de un chilot si sustinute de bretele, atele prinse in inele care vor tine coapsele fixe sau aparate gipsate (un pic mai chinuitoare pentru copil, e adevarat, dar mai utile in cazurile mai grave sau atunci cand parintii se tem de ineficacitatea altor aparate ori cand medicul impune un astfel de aparat) care se vor schimba periodic in functie de necesitati si de evolutia dezvoltarii capului femural.
Tratamentul dureaza in speta pana la 6 luni de zile insa rezultatele, atunci cand este aplicat corect, sunt satisfacatoare. Este adevarat ca nou nascutul va fi monitorizat in continuare insa o noua radiografie va confirma rezultatul tratamentului.
Medicii atrag cu aceasta ocazie atentia parintilor cu privire la aparitia acestei anomalii, extrem de importanta fiind perioada in care se depisteaza. Chiar daca semnele clinice nu sunt prezente, medicii stiu cum sa depisteze luxatia congenitala de sold, mai ales prin metoda Ortolani. Chiar si mama poate observa daca apar asimetrii ale pliurilor coapsei sau daca apar diferente in modul in care copilul isi misca membrele inferioare din articulatia soldului. In toate cazurile, diagnosticarea timpurie este foarte importanta, de ea depinzand modul in care tratamentul isi va putea face efectul.