Lumea exterioara reprezinta pentru un copilas nou-nascut un ansamblu de voci, zgomote diverse, lumini si umbre diferite, senzatii moi sau neplacute, frig sau cald, rece sau fierbinte. Desi inca destul de confuze, aceste simturi se vor ascuti incredibil de repede. Ce simte un bebelus, cum ii putem dezvolta atentia, perceptia si celelalte simturi, vom vedea in cele ce urmeaza.

Inca de cand a venit pe lume, un nou-nascut incepe sa simta viata pe propria-i piele. Si acest lucru nu numai figurativ vorbind, ci si la propriu. Pielea sa este foarte gingasa, sensibila si ii poate transmite copilului senzatii pe care dumneavoastra i le puteti coordona cu rabdare si dragoste. De pilda, dupa baita zilnica, ii puteti face un masaj usor pe tot corpul, insistand asupra spatelui, deoarece copilasul sta in aceasta perioada mai mult in aceasta pozitie iar o masare usoara a muschilor spatelui il pot reconforta. In cazul in care simtiti ca opune rezistenta, va opriti. De asemenea, acest masaj, ca si orice mangaiere care simtiti ca ii face placere, trebuie sa fie facut cu drag, cu calm, fara graba, si asta in timp ce ii vorbiti cu dragoste si caldura. Veti fi foarte uimite cand veti constata ca nou-nascutul raspunde, prin reactiile sale, acestor manifestari de afectiune.

Pe langa masaj, iti puteti dezvolta acest simt al perceptiei facand cateva exercitii. Ii puteti indoi usor manutele si piciorusele, il puteti pune pe o parte apoi pe cealalta incet, fara a-i provoca vreo stare de rau, ii puteti misca capsorul in stanga si in dreapta, avand grija sa fiti tot timpul in vizorul lui, toate acestea in timp ce ii vorbiti. Va trebui sa invatati sa va cunoasteti foarte bine copilul astfel incat sa va dati seama ce ii face sau nu placere, astfel incat sa va opriti cand reactioneaza negativ.

Citeste si:  Ce nu ai voie sa faci in perioada sarcinii

Nu numai pielea il ajuta pe micut sa se orienteze in spatiul in care se afla. Si urechiusele il pot face sa simta lumea exterioara. El este foarte dornic sa invete, sa simta viata prin propriile sunete. Nu faceti liniste absoluta atunci cand il culcati, lasati-l sa auda sunetele vietii cotidiene, zgomotul tramvaiului, copiii care rad in curtea din fata blocului, un claxon de masina sau sirena unei ambulante. Invatati sa-i vorbiti incetisor, fara a tipa, pe tonuri diferite, folosind cuvinte cat mai diverse, fluierati-i, soptiti-i, cantati-i cantecele simple, repetati cat mai des anumite sunete. Bineinteles, ii puteti pune muzica sau lasa o jucarie de plus sa cante, dar ii va placea mult mai mult daca va va auzi pe dumneavoastra. Loviti un pahar cu o lingurita. Deschideti si inchideti o usa care scartaie. Toate acestea pentru dezvoltarea planului sau auditiv, plan pe care copilasul si-l dezvolta acum incredibil de repede.

Ochii. Inca de la primele ore de nastere, nou-nascutul poate distinge umbre, lumini, forme nedefinite. Pe masura ce trec zilele, el incepe sa-si recunoasca mama, fetele care ii vor deveni familiare, camera, jucariile, patutul etc. Pentru toate acestea dumneavoastra va trebui sa-l stimulati. Asezati-va in fata lui cand ii vorbiti. Imbracati-va cu o bluza galbena, rosie sau verde, culori calde, bine definite. Cand il schimbati, incercati sa-l tineti culcat pe o parte, sa-si vada camera si tot ce se afla in ea sau puteti pune o oglinda deasupra camerei. Puneti-i in manute, fara a i le da sa le tina singur (pentru ca nu poate deocamdata), diferite obiecte colorate care nu ii pot face rau: un ursulet mic din plus colorat puternic, o jucarie special facuta pentru a putea fi tinuta intre gingii, orice lucru pe care sa-l poate vedea si identifica. Deasupra patutului ii puteti monta un carusel din jucarie rotativ, cu jucarii din plus de diferite nuante. Pentru el este deosebit de important sa identifice culori si forme din cele mai diverse.

Citeste si:  Cum să te înţelegi cu prietenii ciudaţi ai copilului tău?

La un moment dat copilasul dumneavoastra nu se va mai multumi sa vada lumea, ci va dori sa si participe la ea. Astfel, ajutati-l sa inteleaga ca orice reactie a lui poate naste o alta reactie. Cand gangureste, incepeti sa radeti, laudati-l, incurajati-l prin vorbe sa continue… Cand scoate un sunet, dati replica scotand un anumit sunet sau suflati intr-o trompeta de jucarie. Va reusi incet-incet sa vada ca orice actiune a sa genereaza o alta si acest lucru nu numai ca ii va dezvolta simtul orientarii, perceptia si ii va dezvolta inteligenta, dar il va si incuraja sa participe in continuare la mediul in care se afla.

Va trebui ca fiecare mama in parte sa isi cunoasca temeinic copilul, fiind foarte atenta ceea ce ii face placere sau ce il deranjeaza, pentru ca armonia interioara a acestuia sa nu fie perturbata in niciun fel. In cazul in care simtiti ca nu puteti face acest lucru, incercati sa cititi, sa va informati si chiar sa solicitati ajutorul medicului pediatru, acolo unde este cazul. Experienta acestuia va va ajuta sa va intelegeti copilul, sa comunicati cat mai usor cu el, sa fiti intelegatoare si rabdatoare si, mai presus de orice, sa nu va pierdeti calmul niciodata.

Articolul precedentConfortul picioarelor
Articolul următorLaptele de vaca sau formula

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau