Mai exact, denumit spectrul autist din cauza multitudinii de simptome si nivelurilor de severitate, autismul este reprezentat de probleme de dezvoltare care afecteaza capaciatea copilului de a comunica si de a interactiona cu ceilalti. De asemenea, cauzeaza comportamente repetitive, ca batutul din palme sau leganatul. Uneori, copilul se fixeaza pe anumite obiecte, ca rotile de la masina, timp de ore intregi. Un copil poate avea multe intarzieri in domeniile comunicarii, interactiunii sociale si comportamentului repetitiv sau anumite actiuni ciudate, dar care nu se pot considera parte a diagnosticului.
Un raport din decembrie 2018 de la Academia Americana a Pediatrilor a estimat ca unul din 40 copii din Statele Unite sufera de autism. Unii copii arata semne chiar inainte de a implini varsta de 12 luni; altii par ca se dezvolta normal, dar regreseaza subit in jurul varstei de 18-24 luni. Din motive necunoscute, autismul este de 4 ori mai probabil la baieti.
Cititi mai departe pentru a afla despre cauze, simptome si tratamente posibile pentru autism.
Ce cauzeaza autism?
Recent, autismul s-a inmultit. Dar nimeni nu este sigur ce cauzeaza aceasta crestere. Este posibil ca mai multe cazuri sa fie diagnosticate deoarece expertii inteleg mai bine autismul. Mai mult, se stie ca exista o componenta genetica puternica – copiii care au un frate sau o sora cu autism au un risc cu 15-20% mai mare de a dezvolta boala. In cazul gemenilor identici, daca unul are autism, exista sanse de 90% ca si celalat sa aiba autism.
“Autismul este in primul rand o boala genetica, dar este implicat inca ceva dincolo de gene”, spune doctorul neurolog-pediatru Andrew Zimmerman, M.D, un profesor-asociat in neurologie la Universitatea de Medicina John Hopkins si cercetator la Institutul Kennedy Krieger din Baltimore. Acel ceva poate fi gasit in pantecele mamei.
Alaturi de cele mai intrigante arii de investigatii este si cercetarea care arata ca influentele mediului pot “deturna” genele fatului si ii pot afecta dezvoltarea creierului. Dar urmarirea cauzelor si efectelor intr-un sindrom atat de complex este foarte dificila, iar oamenii de stiinta se asteapta ca rezultatele sa vina foarte incet. “Daca te gandesti la cercetarea autismului ca la un joc de Monopoly, atunci abia am trecut de Start”, spune toxicologul Isaac Pessah, Ph.D, director la Centrul pentru Sanatatea Mediului si Preventia Bolilor pentru copii la Universitatea din California.
Intre timp, un factor care a fost eliminat este orice conexiune cu vaccinurile. Numeroase studii arata ca un copil nevaccinat nu are sanse mai mici sa dezvolte autism decat un copil vaccinat (cu sau fara conservantul thimerosal).
Autismul si Sarcina
Unii experti suspecteaza ca autismul se instaleaza foarte devreme, in primul trimestru de sarcina, o suspeciune inradacinata in epidemia de defecte de nastere cauzata de Thalidomide, remediul pentru greturile diminetii din anii 1960. Dintre copiii care s-au nascut cu handicap sever dupa ce mamele si-au administrat acest medicament, 5% dintre acestia au avut autism, un numar de 30 de ori mai mare decat cel asteptat. Acest lucru arata leziuni cerebrale intre a 20-a si a 36-a zi dupa conceptie, atunci cand mainile si picioarele se formeaza.
In schimb, o cercetare a Universitatii din Ohio a descoperit ca femeile care sufera un stres major intre saptamanile 24 si 28 ale sarcinii, ca moartea partenerului, au un risc mai mare de a naste un copil cu autism.
Dovezile indica si nivelurile de hormoni prenatali: cu cat este prezent mai mult testosteron in pantec, cu atat mai mult este posibil ca bebelusul sa aiba autism. Cercetatorii de la Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor au remarcat posibile asocieri cu complicatiile obstetrice, incluzand nasterea prematura, greutate mica la nastere sau pozitia necorespunzatoare a copilului.
Indiferent de cand incepe, aceasta cascada de evenimente care conduce la autism probabil porneste de la vulnerabilitate genetica, o disfunctie intalnita la 5-15 gene. “Cu multiple gene disfunctionale, sistemul copilului devine susceptibil la problemele mediului,”, spune Pessah.
Pot mamele sa cauzeze autismul?
O problema pe care se pune accentul in investigatiile actuale este daca un sistemul imunitar matern afectat poate sa creasca riscul de autism. “Am descoperit un numar mare de oameni cu boli autoimune, ca artrita reumatoida sau lupus, in familiile pe care le-am studiat,” spune Zimmerman. Un studiu a aratat un risc dublu al copiilor ale caror mame sufereau de psorizis in timpul sarcinii.
De asemenea, Zimmerman a descoperit o legatura intre nivelul scazut de serotonina al mamei, un compus chimical din creier, care reflecta starea de spirit si este in legatura cu depresia. Studiul lui a aratat ca exista mame ale copiilor cu autism care au niveluri mici de serotonina in fluidul care transmite chimicale la fetus, chiar daca ele nu sunt deprimate. “Nivelurile unei mame sunt importante in dezvoltarea creierului fetusului,” spune el. “Este posibil ca serotonina mamei sa fie importanta pentru producerea acestui compus in corpul copilului.”
Unii cercetatori suspecteaza ca varsta mamei poate fi, de asemenea, un factor de risc. “Nu vedem mame adolescente sau femei de 20 de ani ca vin cu copii cu autism la clinica,” spune Zimmerman. “Este vorba mai mult de mame intre 30 si 50 de ani.” Varsta maternala avansata inseamna o expunere mai mare a copilului la toxine, virusi si chimicale, adauga el, ”si cu cat sunt mai in varsta, cu atat este mai posibil ca oamenii sa dezvolte boli autoimune; mai ales femeile.”
Simptome de autism si screening
Academia Americana a Pediatrilor (AAP) recomanda ca toti copiii sa aiba parte de un test de screening intre 18 si 24 de luni. Unii copii arata semne de autism incepand de la 9 luni.
Daca esti ingrijorata de dezvoltarea copilului, discuta cu medicul tau imediat si cere o trimitere pentru o evaluare. Nu astepta. Exista o fereastra foarte scurta de timp, intre 4 si 5 ani, cand creierul copilului inca se dezvolta. In acest timp, interventiile timpurii pot sa faca diferenta in invatarea copilului despre comunicare, conexiuni si cum sa se joace cu altii si reduce comportamentele excentrice, marcandu-le ca autiste.
Semne foarte timpurii ale autismului includ:
- nu zambeste si nu reactioneaza la propriul nume
- nu arata spre lucruri, nu interactioneaza sau nu incearca sa impartaseasca experientele cu tine
Simptome ale autismului care se dezvolta mai tarziu:
- Nu incearca sa vorbeasca sau sa faca gesturi pana la 12 luni
- Nu spune niciun cuvant pana la 16 luni
- Nu intelege sentimentele
- Isi poate pierde limbajul si abilitatile in orice moment
- Se joaca necorespunzator cu jucariile, face aceeasi miscare in mod repetitiv
- Se concentreaza la gura ta in loc sa se uite in ochii tai atunci cand vorbesti
- Dezvolta comportamente repetitive, ca invartitul, leganatul sau batutul din palme
Daca pediatrul iti inlatura ingrijorarile, cauta inca o opinie sau doua. Asta a facut Ioana Pop din Bucuresti cand doctorul i-a spus ca fata ei este in regula. “Mi-a spus ca sunt nevrotica,” spune aceasta. “Dar eu eram ingrijorata pentru ca ea nu vorbea cum fac alti copii la varsta de 2 ani.” Un an mai tarziu, dupa ce a vazut mai multi specialisti, Paula a fost diagnosticata cu autism.
Exista o lectie importanta aici: daca simti ca ceva este in neregula, oricat de mult ai vrea sa auzi ca nu este nimic gresit, insista sa primesti un screening de autism cat de repede posibil. Chiar si asa, daca pediatrul spune ca este nevoie de mai multe evaluari, acest lucru nu inseamna ca micutul are autism. “Exista o multime de teste fals pozitive,” spune Wayne Fisher, Ph.D, un expert in autism de la Universitatea Medicala din Nebraska, in Omaha. “Aproximativ jumatate din copiii testati pentru autism au o afectiune diferita, precum ADHD.”
Tratament pentru autism
In timp ce astepti un diagnostic definitiv (poate dura pana la 6 luni), este recomandat sa incepi interventia din timp pentru a profita de fereastra pe care o are copilul pana la varsta de 5 ani. Poti aplica pentru o interventie timpurie chiar daca esti in asteptarea diagnosticului. Copilul tau va avea nevoie de cel putin 15-20 de ore pe saptamana; 25-40 de ore sunt ideale.
Cat de mult costa? Pretul pentru tratament poate fi intre 40$ si 250$ pe ora, iar o familie poate cheltui mai mult de 70.000$ anual pentru servicii neacoperite de asigurararea de sanatate sau de guvern. Foarte multe state ofera intre una si trei ore pe saptamana pentru copii pana in 3 ani (in unele locuri pana in 5). In alte tari, costul unor tratamente (intre 20.000$ si 50.000$) sunt acoperitate de asigurare. Pentru a economisi, unii parinti pot invata sa faca terapie acasa.
In general, interventia include terapie ocupationala si de vorbire, impreuna cu o terapie aditionala, ca Analiza Comportamentala Aplicata. Recomandata de AAP, ii invata pe copii cum sa comunice, cum sa se joace si cum sa invete.
Exista si terapii suplimentare; contacteaza o organizatie care se ocupa cu autismul ca sa determini de ce servicii are nevoie copilul tau. Sistemul de comunicare cu Fotografii Interschimbabile foloseste cartonase pentru a construi vocabularul si abilitatile de comunicare ale copilului.
Se poate vindeca autismul?
Autismul este o boala genetica, deci un copil cu autism va fi autist toata viata. Unii copii, 15-20% dintre ei, care primesc ingrijiri intensive de la varsta de la varsta de 3 sau 4 ani, isi pot pierde diagnosticul sau “se pot indeparta de spectru”. Ce inseamna acest lucru? Pentru Giulia, inseamna ca fiul ei, Marius, 9 ani, care era nonverbal la varsta de 3 ani, acum are prieteni, este un student si, in cea mai mare parte din timp, nu se observa nicio diferenta intre el si cu colegii lui.
“Unii copii se dezvolta pana in punctul in care au un IQ normal si sunt la egalitate cu colegii lor,” spune Dr. Fisher. “Dar chiar si copiii care se descurca foarte bine pot avea in continuare simptome, chiar daca nu mai intrunesc criteriile diagnosticului de autism.”
Din pacate, nu exista modalitati care determina ce copii vor face parte din cei 15-20%. Strombeck-Goodrich se confrunta cu aceasta nesiguranta. “Nu stiam daca il vom mai auzi pe Lance vorbind din nou,” spune ea. Ea foloseste sistemul imagine-cartonas, iar Lance a inceput sa vorbeasca din nou. “A avut o explozie de limbaj,” spune Strombeck-Goodrich. “Acum spune cam 25-30 de cuvinte. Suntem foarte entuziasmati.”
Preventia autismului
Chiar daca cercetarile despre originile autismului nu sunt inca concludente, se cunosc suficiente lucruri despre efectele factorilor de mediu care afecteaza creierul fatului ca sa oferim viitoarelor mamici un ghid practic:
Limiteaza aportul de peste contaminat
Studiile arata ca thimerosolul, conservantul pe baza de mercur care se folosea odata in vaccinurile copilariei, nu este conectat in niciun fel cu autismul. Accentul este pus acum pe aportul de metil-mercur al mamei, forma organica gasita in peste. Pestii pradatori mari, ca tonul sau pestele-sabie, contin cantitati foarte mari de mercur. Pestii crescuti in ferme, ca somonul, pot contine cantitati mari de chimicale industriale, ca PCB (bifenili policlorurati). “Este mult mai bine sa consumam pesti salbatici sau pesti mici de la baza lantului trofic”, spune Pessah.
Minimalizeaza expunerea la chimicale.
“Sunt chimicale prin casa, ca de exemplu spray-uri sau odorizante de camera, care nu sunt testate complet”, spune Pessah. In special la inceputul sarcinii, nu folosi produse despre care stii foarte putine lucruri, ca agentii de curatare cu ingrediente complicate.
Renunta la tigari
Mamele care fumeaza in mod regulat in timpul sarcinii incipiente au cu 40% mai multe sanse sa nasca un copil cu autism, conform cercetatorilor suedezi.
Evita expunerea la boli
Asigura-te ca esti cu imunizarea la zi. Rubeola este foarte importanta, deoarece expunerea prenatala a fost legata de autism.
Monitorizeaza problemele autoimune
Daca ai probleme autoimune, spune Zimmerman, “consulta-te cu obstetricianul tau ca sa te asiguri ca afectiunea ta este sub control.”
Relaxeaza-te
“Factorii de stres major sunt mai frecventi pe durata sarcinilor cu copii care sunt mai tarziu diagnosticati cu autism”, spune Zimmerman. “In orice caz, chiar daca sunt prezenti factori de stres sau de risc, cele mai multe mame vor avea sarcini sanatoase, iar copiii lor nu vor dezvolta autism”.