Dupa 9 luni lungi de asteptare, ti-ai intalnit in cele din urma bebelusul. Pe masura ce va stabiliti voi relatia mama-fiu/fiica vei incepe sa fi atenta la trasaturile fizice care reflecta mostenirea: ochii, barbia tatalui, nasul matusii etc. Este o bucurie sa recunosti trasaturile bebelusului tau.
Dar daca bebelusul tau arata putin mai….placut?
Nu este cazul sa ai un sentiment de vinovatie daca simti in secret ca bebelusul tau nu este atat de adorabil pe cat te asteptai. Evident, aspectul copilului tau nu iti va schimba dragostea fata de el.
Dar daca te intrebi daca este normal sa simti ca bebelusul tau nu este un bun candidat pentru baby modeling, raspunsul este da!
O serie de factori afecteaza aspectul sugarilor si multi dintre ei se pot schimba rapid pe masura ce copilul creste.
Iata de ce nu este nevoie sa intri in panica daca bebelusul tau nu este adorabil din punct de vedere fizic.
Factorii care afecteaza aspectul bebelusului
Este cert faptul ca majoritatea nou-nascutilor nu sunt la fel de superbi cum reclamele, instagramul si fotografiile te-ar putea face sa crezi. Deci, ce este ceea ce ii face pe unii bebelusi sa iasa din pantec cu o piele curata si obrajii perfect dolofani, in timp ce altii par un pic mai ciudati?
Exista multi factori care pot contribui la felul cum arata un copil la nastere. Genetica este jucatorul cheie in ceea ce privesc caracteristicile fizice generale, cum ar fi pielea, ochii si culoarea parului.
Cert, structura genetica a copilului tau nu se va schimba – dar acesta nu este singurul factor determinant al aspectului lui. Modul in care bebelusul tau este pozitionat in uter poate afecta, de asemenea, aspectul unor parti ale corpului. Daca fata copilului tau a fost apasata de peretele uterin, de exemplu, ar putea iesi ca si cum ar fi pierdut un meci de box cu Rocky Balboa.
In mod similar, alte influente pot modifica aspectul pielii bebelusului la nastere. Acumularea de lichide in uter poate face ca fata copilului tau sa arate mai pufoasa imediat dupa nastere. Semnele de nastere si petele decolorate ale pielii pot fi deosebit de stralucitoare si pronuntate in primele zile de viata ale bebelusului tau. Si, daca s-a acumulat prea multa bilirubina in sange, micutul tau s-ar putea naste cu icter.
Forma capului este o alta preocupare comuna in randul parintilor nou-nascutilor. Nasterea propriu-zisa poate afecta temporar forma craniului bebelusului. Nasterea normala, adica cea pe cale vaginala are ca rezultat, adesea, forma de frunte lata. In functie de interventiile necesare la nastere, copilul tau poate avea chiar si niste umflaturi pe cap cunoscute sub numele de CAPUT SUCCEDANEUM.
Intre timp, unii nou nascuti poti fi surprinzator de parosi. Lanugo, parul pufos care este la multi sugari, in special la prematuri, poate fi o surpriza pentru noii parinti care s-ar fi putut astepta la o piele neteda, frumoasa, de bebelus.
Lucrurile ciudate pe care le fac bebelusii
In plus fata de aspectele lor idiosincrazice asupra nasterii, nici oamenii mici nu sunt tocmai bastioane de eticheta si rafinament. Daca esti obisnuita sa petreci timpul doar cu adultii, unele dintre comportamentele micutului tau vor parea destul de ciudate.
Bebelusii isi pot incrucisa ochii in timp ce invata sa se concentreze, tresar la cel mai mic zgomot si fac zgomote ciudate, de la galgaituri la ragaieli. Si apoi exista toate fluidele corporale (caca, voma, pipi) care vin la pachet in abundenta cu bebelusul tau.
Desi unele dintre comportamente si excretii corporale ale bebelusului tau pot fi descurajante si mai putin adorabile, este important sa ne amintim ca acestea sunt partiale.
Cum se schimba aspectul bebelusilor in primul an
Copii se schimba mai mult in primul an de viata decat in orice alta perioada de 12 luni din viata lor. Daca esti ingrijorata de aspectul bebelusului tau, asteapta putin. Te poti astepta la unele schimbari mari intr-o perioada relativ scurta.
In primul rand, bebelusii se ingrasa mult in primul an de viata, de obicei dublandu-si greutatea de la nastere in primele 5-6 luni si tripland-o in primul an. Aceasta crestere rapida in greutate poate modifica in mod seminificativ aspectul, bebelusul tau devenind un grasut adorabil.
Alte schimbari vin chiar mai repede. Vanataile de pe fata copilului tau cauzate de pozitia gresita in uter dispar in primele zile de la nastere, iar forma neobisnuita a capului pot incepe, de asemenea, sa se rezolve in primele zile de la nastere. Daca bebelusul tau are o forma a capului plana sau inegala, pozitionarea corecta poate ajuta craniul sa capete o forma mai rotunjita. Cu toate acestea, daca ai ingrijorari asupra formei capului bebelusului tau si te intrebi daca este nevoie de o casca de corectie a formei capului, discuta cu medicul pediatru. Nu lua decizii de capul tau.
Lanugo nu dureaza mult pana cade. La cateva saptamani de la nastere, acest par fin ar trebui sa inceapa sa fie inlocuit cu parul normal al corpului de bebelus numit par vellus. Intre timp parul de pe cap va incepe sa se indeseasca.
Chiar si nuanta pielii se poate schimba la scurt timp dupa nastere. Dupa nasterea unui copil, corpul sau incepe sa secrete melanina. Acest lucru va determina culoarea pielii in primele cateva luni de viata. Pielea galbuie de la icter va disparea probabil si mai repede, de obicei in decurs de una pana la doua saptamani dupa nastere. Si potrivit Academiei Americane de Pediatrie semnele vasculare de nastere dispar singure in timpul copilariei.
Culoarea ochilor, de asemenea, poate dura ceva timp pana se stabilizeaza. Este posibil sa observi modificari ale culorii ochilor in special la copii cu ochi albastri, incepand de la varsta de aproximativ 6 luni si poate dura cativa ani pana se ajunge la culoarea finala.
Bună seara! Fata mea de 4 luni are bronsolita și a primit aerosol cu adrenalina este ok??