Noi studii arată că dietele bazate exclusiv pe laptele de sân au beneficii multiple în cazul copiilor născuţi prematur.
Nutriţia este unul dintre cei mai importanţi factori pentru dezvoltarea sănătoasă a unui copil, însă este şi mai importantă pentru cei născuţi prematur. Pentru mulţi părinţi care sunt în această situaţie, sosirea înainte de termen a unui copil, transformă o experienţă pe care o vedeau că fiind una minunată, într-una plină de îngrijorări, în care trebuie să ia decizii pe neaşteptate, inclusiv să ia hotărâri în ceea ce priveşte nutriţia micuţului bebeluş.
Bebeluşii născuţi prematur care cântăresc la naştere mai puţin de 1.5 kg vor trebui să urmeze un regim special de hrănire, din moment ce sunt prea micuţi pentru a se hrăni singuri şi au nevoie de elemente nutritive în plus care să îi ajute să crească. Laptele matern este considerat a fi extrem de sănătos pentru toţi bebeluşii, însă este important în special pentru cei născuţi prematur, conform specialiştilor. Enterocolita necrotizantă este cea mai des întâlnită şi cea mai gravă boală inflamatorie intestinală care se întâlneşte în rândul bebeluşilor născuţi prematur şi care apare atunci când ţesutul din intestinul gros sau subţire, este afectat sau începe să moară. Totuşi, o nutriţie bazată exclusiv pe lapte matern, ajută la scăderea cazurilor de bebeluşi care suferă de această boală şi la îmbunătăţirea stării celor care suferă de ea.
O dietă bazată exclusiv pe laptele matern- în care 100% din proteinele, grăsimile şi carbohidraţii pe care bebeluşul le primeşte provin din laptele matern- este în special benefică pentru bebeluşii născuţi prematur, care necesită o nutriţie deosebită şi o îngrijire delicată atunci când se află la secţia clinică de neonatologie prematuri. Câteva studii au arătat că acei bebeluşi născuţi foarte devreme, în special cei care cântăresc între 500g şi 1.25kg, care au avut o dietă bazată exclusiv pe lapte matern ce a înlocuit laptele praf din lapte de vacă, au prezentat un risc mai scăzut de a face enterocolită necrotizantă şi cei care sufereau de această afecţiune, nu au mai avut nevoie de intervenţii chirurgicale.
Medicii din domeniu spun că laptele matern conţine factori ce îmbunătăţesc imunitatea, anticorpi şi niveluri crescute de grăsimi sănătoase şi vitamine, aşa că de aceea dietele bazate exclusiv pe acest lapte reprezintă o metodă naturală de a lupta cu enterocolita necrotizantă şi infecţiile.
Laptele de sân este cel mai bun pentru toţi bebeluşii, însă în cazul celor născuţi foarte devreme, doar laptele de sân de la mama sa, nu îi poate da celui mic toţi nutrienţii necesari. Pentru că bebeluşii născuţi foarte devreme necesită extra energie şi proteine, doctorii vor adăuga un fortifiant din lapte matern, celui de la mama bebeluşului. Părinţii care au un bebeluş în secţia de neonatologie prematuri, ar trebui să discute cu doctorul celui mic despre opţiunile nutriţionale ale bebeluşului, pentru a fi siguri că acesta primeşte doar lapte matern care să conţină un fortifiant din lapte matern, lucru care va avea rezultate extraordinare pentru copil. Studiile arată că nici o altă măsură luată nu a dat asemenea efecte pozitive în ceea ce priveşte stoparea apariţiei enterocolitei necrotizante.