Stiai acest lucru? Hainele si prosoapele bebelusului pot dezvolta bacterii. Chiar daca ele nu le au, le pot lua atunci cand sunt spalate in acelasi loc cu alte haine. Dupa ce faci tot ce este posibil ca bebelusul tau sa fie curat, sa il hranesti intr-un mediu curat si lipsit de bacterii si ai grija sa iti mentii casa curata, vei fi foarte dezamagita daca bebelusul va contacta o infectie doar pentru ca hainele nu erau spalate corespunzator. Daca te gandesti ca tocmai ai mai adaugat o grija pe lista ta de proaspat mamica, relaxeaza-te.

 

Verzuliu.ro te ajuta sa intelegi cum trebuie sa speli hainele celui mic. Citeste articolul si vei afla cele mai bune modalitati de a intretine garderoba juniorului.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru spalatul hainelor de bebelus?

Este important sa tii minte anumiti pasi inainte sa scufunzi hainele bebelusului in apa sau in masina de spalat.

1. Citeste cu atentie eticheta de instructiuni:

Daca observi o eticheta pe hainele bebelusului, este foarte posibil ca aceea sa fie eticheta de instructiuni care contine temperatura apei, tipul de spalare (automata sau manuala) si multe altele.
Producatorii hainelor de bebelusi includ mereu instructiunile corecte si sigure pentru copii, pasii pe care trebuie sa ii urmezi, care sunt de mare ajutor in determinarea procesului de spalare.

2. Alege detergentul potrivit:

Multi parinti spala hainele bebelusului cu detergent obisnuit. Academia Americana a Pediatrilor spune ca atata timp cat bebelusul nu are nicio alergie, nu este nicio problema in folosirea detergentului normal.

Mai mult, un detergent special pentru bebelusi nu elimina foarte bine petele. Acest lucru inseamna ca poti alege un detergent obisnuit fara coloranti adaugati, chimicale puternice sau parfum intens. Poti alege si un detergent realizat special pentru hainele de bebelusi, care sa nu lase reziduuri alergene.

3. Separa hainele de bebelusi:

Multi parinti amesteca hainele de bebelusi cu alte textile de uz casnic. Este necesar sa speli hainele separat pentru a preveni murdaria de pe celelalte haine sa se imprime pe hainele de bebelus, reducand sansele de declasarea unor alergii.

Trebuie sa spal hainele bebelusului inainte de prima utilizare?

Avand in vedere ca nu esti intotdeauna constienta cum au fost depozitate hainele inainte sa le cumperi, expertii recomanda sa speli hainele bebelusului inainte de utilizare. Daca ai cumparat hainele inainte ca bebelusul sa fie nascut, atunci este suficient timp sa le speli si sa le ai pregatite pentru micut.

Acum sa vedem care sunt pasii pentru a spala hainele bebelusului.

Cum speli manual hainele bebelusului?

Poti spala manual hainele bebelusului daca instructiunile cer acest lucru sau daca pur si simplu asta preferi. Acestia sunt pasii de urmat pentru o spalare manuala:

1. Verifica temperatura apei:

Umple un recipient cu nivelul de apa dorit si selecteaza temperatura asa cum este recomandata in instructiuni. Daca nu exista instructiuni, poti spala hainele in apa rece sau calduta, la aproximativ 35-40 de grade Celsius. Apa calduta este ideala pentru a spala scutecele textile sau lejeria, deoarece ajuta la indepartarea mirosurilor neplacute si a potentialelor infectii. Pentru hainele normale, apa rece sau la temperatura camerei este perfecta.

Citeste si:  Cariile la copii. De ce apar si cum pot fi prevenite

2. Adauga detergentul potrivit:

Adauga cantitatea recomandata de detergent si amesteca prin solutia creata pentru a face spuma. Inchide fermoarele, scufunda fiecare haina pe rand, spala incet si freaca hainele acolo unde exista pete. Nu intinde materialul deoarece l-ai putea distruge. Astfel, poti rasuci hainele pentru ca fiecare parte sa fie curatata.

3. Lasa hainele la inmuiat pentru o curatare mai buna:

Lasa hainele la inmuiat pentru cateva minute, apoi scoate-le din apa cu detergent. Curata-le si apoi clateste-le in apa pana ce aceasta nu mai este murdara. Repeta clatirea pana ce nu mai exista niciun fel de spuma pe haine.

4. Usuca hainele:

Rasuciti hainele foarte incet pentru a scoate apa. Scurge surplusul de apa pe un uscator plasat intr-o camera cu o buna circulatie a aerului, dar fara lumina directa de la soare, deoarece este posibil sa distruga culorile si materialele. Totusi, puteti usca scutecele si lenjeria intima la soare pentru ca acesta este un dezinfectant natural.

Spalarea manuala te asigura ca ai spalat perfect fiecare particica de material. Daca doresti sa economisesti timp, poti spala hainele in masina de spalat.

Cum sa speli hainele de bebelus la masina de spalat?

Poti spala hainele bebelusului la masina de spalat asa cum speli orice alte textile. Urmareste pasii de mai jos:

1. Elimina petele vizibile:

Urmareste petele incapatanate care pot fi tratate cu detergent inainte de a le pune in masina de spalat. Foloseste o pasta formata din detergent si apa si apasa usor, apoi treci la urmatorul pas.

2. Selecteaza nivelul apei si adauga detergent:

Pune hainele in masina si selecteaza temperatura apei. Poti folosi apa calduta sau rece, apoi adauga detergentul. Nu adauga innalbitor!

3. Alege un program:

Selecteaza un program si lasa masina sa faca restul de treaba. Poti selecta programul pentru materiale sensibile. Masinile de spalat au un program de “spin” pentru a centrifuga toata apa din hainele ude. Pentru hainele de bebelusi, poti selecta un ciclu extra de “spin” pentru a fi sigura ca nu mai exista nicio urma de detergent in materiale.

Odata ce ai terminat, poti usca hainele in acelasi fel ca pe cele spalate de mana.
Aminteste-ti, lenjeria de pat si bavetele se spala in acelasi fel ca orice alta hainuta.

Pot folosi balsam de rufe si servetele pentru spalat?

Balsamul de rufe este un lichid care este adaugat in timpul procesului de spalare pentru a nedezi materialul hainelor. Servetelele pentru masina de spalat sunt niste textile de marimea unei foi A4, care se adauga in cuva masinii de spalat, impreuna cu hainele, pentru a preveni electricitatea statica si pentru a netezi hainele. Atat balsamul, cat si servetelele folosesc chimicale care pot irita pielea, iar parfumul lor poate fi nefavorabil pentru bebelus. Expertii din domeniul medical nu sunt in favoarea balsamurilor sau a servetelelor de spalare, deoarece pielea bebelusilor este predispusa la iritatii si alergii.

Citeste si:  Modalităţi de a fi în permanentă conexiune cu copilul tău

Cum dezinfectezi hainele bebelusului?

Hainele de bebelusi pot fi dezinfectate folosind un dezinfectant sigur pentru copii sau otet. Apa fierbinte si lumina soarelui pot indeparta bacteriile de pe hainele copiilor. Poti fi tentata sa dezinfectezi toate articolele de imbracaminte, dar scutecele si lenjeria intima sunt singurele care au nevoie de dezinfectare.

Iata cateva modalitati prin care poti mentine hainele bebelusului fara bacterii:

  1. Dezinfectarea prespalare: Incearca sa indepartezi cat mai multe pete de pe materialul uscat, racaindu-le. Adauga cateva lingurite de otet intr-o galeata cu apa si inmoaie hainele acolo timp de 30-45 de minute. Otetul actioneaza ca un dezinfectant natural, eliminand bacteriile din pete. Dupa inmuiere, spala hainele in mod obisnuit – manual sau la masina de spalat. Spalarea va elimina otetul si orice miros ramas. De asemenea, poti folosi si un lichid dezinfectant diluat in apa.
  2. Dezinfectarea postspalare: Adauga un lichid dezinfectant normal intr-o galeata cu apa si scufunda hainele acolo pentru cateva minute sau urmeaza instructiunile de pe produs. Clateste articolele de imbracaminte cu apa curata inainte de a le pune la uscat. Foloseste un dezinfectant care este sigur pentru bebelusi si care nu lasa un miros puternic. Nu folosi otet pentru dezinfectarea de dupa spalare, deoarece doar clatirea cu apa curata nu va indeparta mirosul.
  3. Folosirea apei fierbinti si a luminii solare: Dezinfectarea hainelor cu apa fierbinte este sigura si simpla. Scufunda hainele in apa fierbinte pentru 10-15 minute inainte de a le spala in mod obisnuit. De asemenea, poti usca hainele direct in lumina soarelui si le poti lasa mai mult pentru dezinfectare.

Daca bebelusul are alergii de piele?

Daca bebelusul sufera de alergii de piele, egzeme sau dermatita, trebuie sa fii foarte atenta cu rutina de spalare. Uite ce trebuie sa stii in aceste situatii:

  1. Foloseste doar detergent de bebelusi: Foloseste doar detergent de bebelusi pentru a spala hainele. Alege o varianta de detergent care este conceputa pentru piele foarte sensibila sau este realizat special pentru copii cu afectiuni de piele.
  2. Foloseste detergenti lichizi daca alergia nu este atat de grava: Daca alergia sau afectiunea este blanda, poti folosi un detergent lichid, deoarece se clateste mai usor decat cele pudra. Exista o sansa mult mai mica sa gasesti reziduuri de detergent pe haine, prevenind astfel iritatiile pielii.
  3. Foloseste doar apa fierbinte si lumina solara pentru dezinfectare: Apa fierbinte si lumina solara sunt cele mai bune dezinfectante de textile pentru copii cu piele sensibila, deoarece sunt naturale si nu contin chimicale.

Spala hainele micutului, in special scutecele si lenjeria intima, in mod regulat. Mentinerea hainelor foarte curate este o modalitate de a il feri pe bebelus de bolile cauzate de bacterii.
Aveti vreo sugestie despre diferite modalitati de spalare a hainelor de bebelus, lasati-ne un comentariu.

Articolul precedent10 alimente care vor ajuta organismul copilului tau sa lupte impotriva virusului
Articolul următorDYI Reteta pentru deodorant natural de casa – homemade BIO

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau