Capricii, plansete, isterii, tipete – uneori i se intampla asa ceva fiecarui copil. O astfel de stare devine de obicei, un cosmar permanent pentru parinti si chiar si daca acest lucru se intampla foarte rar. In astfel de cazuri, parintii iubitori sunt gata sa faca aproape orice, numai sa incheie acest episod cat mai repede posibil.

Cateva sfaturi cu privire la modul de calmare a copilului, nu vor strica niciodata, si vor ajuta parintii sa rezolve aceasta problema rapid si sa aduca pace si liniste in casa, in inima copilului si in inima parintilor. Masurile luate vor depinde in mare masura de starile de anxietate.

Istericale

Pentru copii, isteria este cea mai puternica izbucnire emotionala, dupa atacul sentimentelor negative interne cum ar fi iritarea, furia, frustrarea, agesivitatea. Aceasta stare de isterie este insotita de strigate si tipete. “Micul tiran” isi poate indoi spatele fiind slab controlat de abilitati motorii, poate bate podeaua cu picioarele, se poate da cu capul de perete si toate acestea aproape fara durere. Parintii, trebuie sa recomande copilului furios sa se calmeze, folosind urmatoarele metode:

  1. Ignora-l si nu-i da niciun fel de atentie. Luand in calcul prezenta spectatorilor, parintii de obicei, incearca sa convinga copilul furios ca regreta ca l-a suparat sau ca este vina lui pentru ce s-a intamplat. Pentru copil, in astfel de momente, important este sa devina centrul atentiei. Insa daca este ignorat si isi da seama ca “numarul” lui nu a functionat, sentimentul de isterie dispare de la sine.
  2. Distrage-l cu ceva cu totul strain, ilustrandu-i ceva interesant care sa-i produca surpriza sau chiar teama. Arata-i ceva neobisnuit, luminos si spune-i ceva interesant, putand chiar inventa.
  3. In cazul in care crizele de furie apar in mod regulat, incearca sa intelegi ce anume il aduce in aceasta stare. Poate anumite jucarii, alimentatia sau un comportament care lui i se pare suparator. Scoate din viata lui factorul provocator si vezi la ce anume se opreste.
  4. Zambeste si imbratiseaza-l soptindu-i la ureche ceva frumos.
  5. Scoate-l din mediul in care i s-a produs isteria. Ducandu-l mai departe de acel loc, ii vei slabi accesele de furie.
Citeste si:  Sentimentele materne

Fiecare copil are comportamentul sau individual si numai un parinte poate gasi o abordare care sa faca fata crizelor de isterie. Exista o “regula de aur”, pe care trebuie sa o ai in vedere intotdeauna in astfel de cazuri: Nu ridica vocea intr-o astfel de situatie, ci consider-o doar un acces de furie.

Crampe/colici

Acestea reprezinta un sindrom comportamental Koliki-infantile, care apare la copiii cu varstele cuprinse intre 2 saptamani si 4 luni de viata. Acest tip de plans este caracterizat de crize prelungite de plans intens. Se pare, cel mai adesea seara, fara niciun motiv aparent. Cand copilul incepe sa planga dand din picioruse, iar stomacul devine tare si umflat, este necesara trusa de prim ajutor sau de a apela la un medic pediatru. Colicii sau crampele abdominale se pot calma usor si fara a apela la un medic specialist. Iata cum:

  1. Ridica-l si balanseaza-l cantandu-i “nani-nani” sau altceva.
  2. Canta-i un cantec de leagan.
  3. Plimba-te cu el in aer liber.
  4. Infasoara-l intr-o patura moale si calda.
  5. Maseaza-l usor pe spate, solduri si burtuca.
  6. Daca ii place apa, umple cadita lui cu apa si pune-l sa inoate.
  7. Distrage-i atentia cu un sunet ritmic si linistitor cum ar fi masina de spalat sau aspiratorul.
Citeste si:  Cum sa iti mentii frumusetea in mod natural

In cazul in care crampele sunt frecvente, asigura-te ca-I vei duce la medicul pediatru spunandu-i despre acest fapt . Medicul va diagnostica copilul si iti va oferi recomandari.

La culcare

Foarte multi copii de toate varstele, incep sa actioneze inainte de culcare, iar pe parinti de multe ori acest lucru ii enerveaza. Dupa “concertul” epuizant, dimineata totul va decurge cu o durere de cap si o dorinta salbatica de a dormi mai mult. Linistirea copilului inainte de culcare, se poate face luand cateva masuri foarte simple.

Pentru calmarea copiilor pana la un an:

  • Schimbarea scutecului
  • Masaj pe burtica
  • Umezirea camerei
  • Aerisirea camerei
  • Discuta cu copilul pe voce calma, chiar daca tu consideri ca nu va intelege nimic din ceea ce ii vei spune. Tu doar incearca si vei vedea ce se intampla.
  • Rasfata-ti copilul cu o baie calda.

Metode de calmare a copilului mai mare:

  • Stai cu el cel putin 10 minute si spune-i o poveste.
  • Vorbeste cu el pe un ton calm si verifica-i sursa de anxietate si de frica.
  • Da-i un ceai calmant.

Seara, dupa o zi de munca, toata lumea este epuizata si doreste un singur lucru: tacere. Mamicile trebuie sa inteleaga ca pedeapsa nu rezolva problema ci doar o agraveaza.

Dentitia

Eruptia dentitiei este un alt test pentru toti parintii. Atunci cand dintii ascutiti taie tesutul gingival moale si delicat, copilul devine isteric, plange neincetat, refuza sa manance si sa doarma. Sarcina de a calma copilul intr-o astfel de situatie, revine intregii case.

Articolul precedentDiete de vedete- Cum a slabit Nicoleta Luciu asa repede
Articolul următorAndreea Raicu te invata cum sa-ti mentii tenul tanar cat mai mult timp

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau