Ne pregatim pentru inceperea noului an scolar cu prezenta fizica la ore in aceasta toamna. Varianta COVID-19,Delta, alimenteaza o noua crestere a cazurilor Covid-19, punand parintii intr-o situatie destul de familiara – intrebandu-se daca sa-si trimita copii la scoala sau sa-i tina in siguranta acasa.

Sorin Cimpeanu: „Ma pronunț clar în favoarea deschiderii cu prezenta fizica pentru toti elevii”.

La nivel național, 60% dintre cadrele didactice sunt vaccinate.

Inca o data, parintii isi pun intrebari despre distantarea sociala, purtarea mastii si nevoia de dezvoltare prin socializare a copiilor. Toate acestea pot crea o dezorientare in mintea parintilor mai ales cand pandemia parea sa se sfarseasca.

„Ne-am intors de unde am plecat”, spune Danielle Clark, DO, medic pediatru la Muskingum Valley Health Centers. „Acest lucru este greu pntru noi toti, deoarece dorim certitudine si nu exista”.

Daca simti ca cele citite pana acum descriu situatia ta, consulta indrumarile si sfaturile scrise de mine mai jos. Vei descoperi tot ce trebuie sa sti pentru a ajuta copii sa socializze in acest nou sezon scolar.

Ce spun expertii

A fost o perioada, in primavara si la inceputul verii, cand parea ca pandemia incepe sa se duca. Pe masura ce vaccinul a devenit disponibil si cazurile au inceput sa scada, romanii au avut din nou speranta ca raul a trecut. Nu a trecut mult timp si am putut din nou respira aerul din exterior fara obligatia de a purta masca.

Apoi dintr-o data a sosit varianta Delta si totul s-a intors.

Scolile se redeschid iar in acest moment se reamenajeaza clasele in concordanta cu masurile de protectie impotriva COVID-19.
Bineinteles, acest lucru ii face pe parinti sa se intrebe, cum iti poti tine copii in siguranta tinand cont de nevoia de socializare cu colegii lor.

Nu exista nicio indoiala ca socializarea este importanta pentru copii. Ei invata cum sa interactioneze cu colegii lor si sa-si comunice sentimentele. De asemenea, invata cum sa lucreze in echipa pentru a atinge un obiectiv; aspecte destul de importante in dezvoltarea unui opil.

Insa nevoia de socializare nu ar trebui sa aiba prioritate asupra sanatatii si sigurantei, spun specialistii. Parintii nu trebuie doar sa gaseasca modalitati prin care copii lor sa socializeze si sa se imprieteneasca ci si sa especte regulile de protectie impuse precum purtarea mastii si distantarea sociala.

Citeste si:  Cum sa faci cele mai frumoase fotografii cu bebelusul tau

Cum poti ajuta

Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a ajuta acest proces in timp ce pastrezi copii in siguranta.

Fii realist

Cand vine vorba de a reveni la scoala si a interactiona cu colegii nu-ti duce asteptarile prea sus. Nu numai ca numarul cazurilor de COVID-19, in crestere, are impact asupra capacitatii copilului de a isi face prieteni ci si socializarea in persoana poate fi o ajustare, mai ales daca scoala era online.

Unele familii spun ca se simt ciudat ca sunt din nou in prejma oamenilor sau ca nu stiu cum sa comunice in grupuri mai mari.

Acestea sunt reactii normale pe care le ai dupa o distantare sociala. Cheia este sa inveti sa interactionezi din nou cu oamenii si faptul ca acest lucru va necesita putina practica. Vorbeste mai mult cu copii tai, in mod regulat fa brainstorming despre cum sa abordeze situatii care ii fac inconfortabili sau incerti.

Vorbeste despre ceea ce ar putea vedea la scoala si despre cum sa interactioneze cu prietenii in siguranta. De asemenea, asculta preocuparile si valideaza-i sentimentele. Cu o comunicare buna, puteti rezolva provocarile impreuna.

Alege activitatile cu intelepciune

Deoarece numarul cazurilor de COVID-19 creste in acest moment, parintii trebuie sa fie atenti la tipurile de activiati sociale in care sunt implicatii copii lor. De exemplu, cautati activiati care sunt in aer liber sau care ofera o expunere limitata.

Dupa cum se raspandeste acum virusul, as evita spatiile slab ventilate si as face cat mai multe activitati in aer liber. Sunt un pic circumspect cand vine vorba de copii nevaccinati in preajma multor oameni in spatii inchise.

Fie ca este vorba de a practica un sport, de a merge in parc sau de a lua o inghetata, exista o multime de activitati sigure pentru copii de a socializa in siguranta.

Citeste si:  Deprinderile nou-nascutului

„Sunt un mare fan al copiilor care fac sport, mai ales in aer liber” spune dr. Bring. „Indiferent daca e pe termen lung sau scurt, sportul le permite sa aiba activitate fizica. Invata sa sprijine o echipa si sa-si determine rolul. Parintii pot incepe cu sporturi simple, precum fotbalul.”

Nu incercati sa faceti totul dintr-o data pentru a recupera timpul pierdut. Convinge treptat copilul sa faca activitati cu colegii lui incercand sa respecte masurile de siguranta impotriva COVID-19.

Fiti creativi

Un lucru pe care pandemia i-a fortat pe oameni sa il faca este sa devina creativi atunci cand este vorba de socializare, ca exemplu ar fi petrecerile virtuale. Deci este important ca parintii sa devina creativi in ceea ce priveste modul de socializare al copiilor lor.

Stai jos si gandeste-te la cateva lucruri distractive pe care le pot face cu prietenii lor, care nu implica spatiile inchise. De exemplu daca copilului tau ii plac jocurile video sau sa faca parte dintr-un grup online , poate face diferite provocari , le poate inregistra si le poate impartasi cu grupul. Acest tip de activitate ii mentine pe copii comunicativi, chiar daca este printr-un program precum Zoom.

Nu forta

Desi este adevarat ca, in general, copii sunt incantati sa se intoarca la scoala si sa-si revada colegii, nu te mira daca descoperi ca al tau se teme de interactiunea din mediul scolar.

Nu este atat de neobisnuit sa aibe aceste tipuri de anxietati sau ingrijorari dupa ce au fost indepartati de colegii lor atat de mult timp. Daca descoperi ca este reticent la a socializa nu incerca sa il fortezi. Permite-i sa lucreze in ritmul lui atunci cand vine vorba de a socializa din nou.

Intoarcerea la scoala este o tranzitie dificila, asa ca nu apasa prea tare pe „buton”. Cu cat il fortezi mai tare cu atat va fi mai dificila tranzitia.

Vrei sa refaci treptat capacitatea copilului tau de a socializa. Copii sunt rezistenti si se pot adapta adesea daca se lucreaza cu ei si le sunt ascultate nevoile.

Articolul precedentCinci motive pentru care nu te poţi concentra
Articolul următorCum să ai părul frumos?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau