În timpul diversificării alimentare, bebelușul va gusta primele sale piureuri de legume verzi. Lasă-l pe bebeluș să descopere beneficiile acestor legume, oferindu-i  combinații originale care ii vor schimba opinia fata de legume.

„Nu-mi place asta!”, „Nu vreau! „Nu e gustos!” … Această evitarea a legumelor o cunoașteți prea bine, copilul v-a servit-o deja de douăzeci de ori sau, dacă nu vorbește încă, știe cum sa refuze.. Cu toate acestea, organismul său necesită vitamine și minerale pentru a se dezvolta corect și pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene.

Așadar, ar trebui să renunți și să te mulțumești cu paste sau eternele piureuri? Cu siguranță că nu. Mai degrabă, păcălește „apărarea” copilului tău cu sfaturile noastre:

Mergi la piață cu cel mic, pentru a-l face să descopere, să miroasă, să atingă și să aleagă legume. Ajuta-l să participe la realizarea rețetei (în jur de 2 ani), fa-l să guste înainte / după, cere-i părerea, dacă este sărat, piperat … Pe scurt, implica-l in procesul de gătire, va mânca cu atât mai bine legumele.

Citeste si:  Sarcina - cum ne pregatim pentru noul venit in familie

Oferă-i tot felul de legume crude (crocante) și fierte (moi) într-o cutie și determina-l să le mănânce cu degetele.

Zdrobește din când în când porții mici de legume și servește-le in farfuria copilului

Amesteca legumele cu o bază care îi place (paste, cartofi, carne tocată )și pregătește crochete.

Gândește-te la supe, piureuri, legume umplute, care ascund ceea ce nu-i place.

Pregătește un piure de legume ușor compact și toarnă-l în forme de plastic, sub forma unui avion, broască țestoasă, iepure etc.

Legume verzi: 9 rețete inteligente pentru bebeluși!

Bazate pe legume verzi sau ca garnitura, iată idei de rețete potrivite pentru copii mici:

  • Piure de dovlecei și cartofi dulci (de la 6 luni)
  • Crema de ciorba de dovlecel (de la 6 luni)
  • Spanac si orez cu crema (de la 9 luni)
  • Supa de legume verzi (de la 9 luni)
  • Găluște de legume (de la 9 luni)
  • Risotto de fasole verde (de la 12 luni)
  • Grătar de dovlecei / vinete (de la 12 luni)
  • Torturi de legume (de la 12 luni)

Explicație

În seara asta copilul refuza legumele? Sa știi ca „această problemă este complet banală”, explică Jean-Michel Lecerf, nutriționist la Institutul Pasteur din Lille și autorul mai multor cârti despre nutriție. De la diversificarea alimentelor până la vârsta de 10 ani, este frecvent ca bebelușii si copii mici să respingă anumite alimente și, în special, legumele.

Citeste si:  Visele din timpul sarcinii: ce visezi atunci cand esti insarcinata?

Acest fenomen, numit neofobie alimentară, este legat de teama de a gusta un produs nou. Ar trebui să știți că un aliment trebuie consumat de cel puțin 5 ori înainte de a fi apreciat de copilul dumneavoastră. Va fi cu atât mai acceptat dacă este pregătit în același mod, de mai multe ori la rând. Și, dacă, în ciuda tuturor încercărilor tale, copilul tău încă refuza, încearcă o altă abordare care constă în prezentare diferita. De preferință, de exemplu, legume gratinate și piureuri pot fi înlocuite cu gătirea la aburi. Ultimul sfat: sosuri. Bazate pe bechamel sau plante aromatice, sosurile sunt aliați prețioși. Orice mâncare de legume e mai bine primita însoțita de un sos asortat.

Articolul precedentCum diversificam alimentatia bebelusului?
Articolul următorÎndepărtați acneea cu remedii puternice de acasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau