Sanatatea orala este foarte importanta la orice varsta. Procesul de ingrijire a cavitatii orale este unul ce trebuie aplicat din primele zile de viata, mai tarziu, devine un mod de responsabilizare a celui mic, pana cand se transforma in obisnuinta si, totodata intr-un mod de a pastra in stare optima sanatatea dintilor.
Cariile sunt conform studiilor medicale afectiuni tot mai des intalnite la sugari si copiii mici, de pana la sase ani. Cauzele aparitiei cariilor sunt numeroase, de la obiceiuri alimentate nesanatoase la igiena orala deficitara si folosirea de produse de ingrijire neadecvate.
Medicii specialisti atrag atentia ca 50% dintre copii care dezvolta carii de biberon, au sansa de a manifesta carii si pe dentitia permanenta. Un alt aspect pe care il considera ingrijorator, este faptul ca multi pariniti nu dau importanta afectiunilor aparute pe dintii de lapte din convingerea ca oricum acestia trebuie inlocuiti. Aspect complet gresit, din punctul de vedere al specialistilor, care atrag atentia ca dintii permanenti pot fi afectati grav de cariile netratate.
Cauze care favorizeaza aparitia cariilor la copii
In cazul bebelusilor acesta apar din cauza obiceiurilor nesanatoase precum adormitul cu biberonul in gura, care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor in aceasta zona. Curatarea incorecta a cavitatii bucale dupa consumul de de suc de fructe sau alimente dulci sunt alti factori ce determina cariile.
La copii cu varste mai mari de 1-2 ani, cariile sunt urmare a cresterii consumului de zahar si alimente indulcite, a expunerii la produse cu continut neadecvat de fluor, utilizarea incorecta a periutei si a pastei de dinti, lipsa igienei orale.
La varsta de 3-6 ani, cel mai mare dusman este fluorul, conform specialistilor care au realizat studii amanauntite aceasta substanta oferita celor mici sub diferite forme afecteaza in mod negativ sanatatea dintilor. Excesul de flor determina aparita de pete inestetice, coloratia smaltului, craparea acestuia si chiar fractura a dintilor.
Dupa varsta de 8 ani se dezvolta carii in forma acuta, care afecteaza cu precadere dentitia permanenta. In aceasta forma cariile se dezvolta lent, dar intens afectand puternic dintii daca nu sunt descoperite si tratate. Aceste carii sunt cauzate de alimentatie necorespunzatoare si igiena defectuoasa sau inexistenta.
Metode de preventie a cariilor la copii
Vorba romaneasca “mai bine previi, decat sa combati” trebuie aplicata in special in cazul celor mici, care cu greu tolereaza tratamentele stomatologice. Inca din primele zile de viata trebuie adoptate masuri de igiena orala care sa impiedice dezvoltarea acestora.
Curatarea gingiilor cu comprese sterile sau degetare speciale este o masura ce trebuie luata in seama de tinerele mamici. Pentru a scadea numarul de bacterii din cavitatea orala, se poate oferi un biberon cu apa, dupa masa de lapte.
La varste mai mari igiena dentara trebuie sa implice folosirea periutei si pastei de dinti. Trebuie acordata o atentie deosebita tipului de pasta utilizat. Sunt recomandate cele cu cantitati reduse de flor. Periutele trebuie, si ele, sa fie adecvate varstei, copiilor mici sunt recomandate modele mici prevazute cu peri fini si moi care nu afecteaza gingiile in timpul periajului. In timpul curatarii nu trebui ignorate limba si obrajii, care sustin dezvoltarea unui numar mare de bacterii.
Inca de la varste fragede copii pot folosi apa de gura pentru indepartarea resturilor de la periaj, pe piata fiind disponibile produse speciale pentru micii prichindei. Aceasta trebuie insa introdusa dupa ce cei mici au notiunea de clatire si eliminare a resturilor.
Respectarea unui plan alimentar corespunzator varstei este o alta masura de preventie foarte eficienta. Alimentele dure precum bomboanele, acadele si caramelele au efecte nefaste asupra dentitiei, provocand fisuri profunde in smalt ce lasa loc inmultirii bacteriilor, care in final determina formarea cariilor dentare.
Controlul stomatologic reprezinta cea mai buna metoda de depistare a cariilor dentare. Se poate merge la medicul specialist cu copii cu varste foarte mici de 2-3 ani. La aceasta moment se produce un proces de familiarizare cu cabinetul aparatura si ustensilele. Stomatologii pediatrii au metode exceptionale de a-i atrage pe prichindei si de a le alunga emotia primei intalniri. Controlul anual reprezinta si un mod eficient de descoperi din timp eventualele probleme. In acest fel pot fi realizate tratamentele specifice, mai putin invazive si stanjenitoare pentru cei mici.
Trucuri de a face prima vizita la dentist o experienta placuta
Specialistii sustin ca vizita la cabinet cu cei mici trebuie sa se realizeze inainte de a manifesta simptome de carii si inainte de caderea primilor dintisori. Medicii sunt de parere ca o vizita de recunoastere este mai usor de realizat. Copii au sansa de a face cunostinta cu scaunul, cu instumentele si pot primi materiele care sa le starneasca interesul. Periuta si pasta de dinti oferite ca recompensa pentru buna purtare nu doar ca ii incurajeaza pe cei mici sa revina in cabinet, ci ii vor detemina sa il asocieze cu un mediu prietenos.
In timpul vizitei copiilor li se pot oferi din mulajele mari ce reprezinta dantura ca instrument de joaca, insa totodata pot fi oferite si informatii despre igiena orala, limbajul simplu usor de receptionat de prichindei este poate cheia catre o experiente placuta.